Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Infektologs mierina, ka ar Covid-19 inficējies cilvēks uzreiz citam slimību nepārnes

Infekcijas slimībām ir infekciozitātes periods, kas sākas kādu laiku pēc inficēšanās, tā kā mums noteikti ir laiks atrast visus cilvēkus, kas bijuši saskarē ar Igaunijā sasirgušo koronavīrusa Covid-19 pacientu, un tas tiks izdarīts, trešdien preses konferencē uzsvēra Veselības ministrijas (VM) galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

"Tas nav jāizdara nekavējoties. Viņi tagad nepārnes šo patogēnu uzreiz nākamajiem cilvēkiem," norādīja speciālists.

Tas pats jāņem vērā, runājot par slimības inkubācijas periodu, proti, vislipīgākie ir cilvēki, kuriem jau ir slimības klīniskie simptomi. Līdz to attīstībai paiet līdz 14 dienām, kas ir diezgan ievērojams periods, viņš uzsvēra.

Viņš skaidroja, ka patlaban nav nekādu pierādījumu, ka Latvijā notiek slimības pārnešana no viena cilvēka otram. Latvijā nodarbojamies ar importētiem gadījumiem, tāpēc ļoti svarīga ir epidemioloģiskā izmeklēšana, kontaktpersonu sameklēšana, uzsvēra Dumpis.

Dumpis arī pauda, ka šis nav ķīmisks uzbrukums, kad cilvēkus būtu jāatrod momentā, stundas laikā, lai viņiem sniegtu palīdzību.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) preses konferencē uzsvēra informācijas nozīmi, kas var palīdzēt ierobežot infekcijas izplatību. Katru rītu ap plkst.7 atbildīgie dienesti publicēs aktuālo pārskatu par diennakts laikā veiktajiem izmeklējumiem, bet plkst.17 vakarā publicēs informatīvo pārskatu par notikumiem dienas laikā, izmaņām.

Ministre norādīja, ka Covid-19 "nerespektē ne politiskos režīmus, ne ideoloģijas, ne diktatūras, ne autoritārus režīmus". Tajās vietās, kur to apslēpj, tas tāpat nāk klajā, norādīja ministre, piebilstot, ka "mēs esam ārkārtīgi atbildīgi un izvēlamies tās rīcības, kas ir strikti pierādījumos balstītas, ir izmaksu efektīvas un sniedz labākos rezultātus".

Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško nemācēja pateikt, kādas izmaksas radīs visi veicamie pasākumi, tomēr atgādināja, ka VM ir arī vērsusies Ministru kabinetā, prasot papildu līdzekļus, lai iegādātos laboratorisko analīžu reaģentus, kā arī individuālos aizsarglīdzekļus speciālistiem, tostarp, sejas maskas, brilles un cimdus.  

"Mums ir resursi, bet jūs paši zināt, ko mēs ikdienā zinām par savu sistēmu. Faktiski sājā gadījumā uz sistēmu, kurai gadiem netiek piešķirts pietiekams finansējums, tiek uzliktas vislielākais gaidas. Tad nu šī sistēma pašreiz faktiski dara maksimālo (..)," skaidroja valsts sekretāre.

Vaicāts, vai lidostā būtu nepieciešams mērīt ceļotāju temperatūru, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs sacīja, ka tas nav efektīvi, norādot uz Itālijas piemēru, kur tika veikta temperatūras mērīšana lidostās, bet rezultātā vīruss tik un tā izplatījās. 

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis, Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs ir Aleksejs Višņakovs piebilda, ka nav arī zināms, kāda būtu tālākā rīcība, ja tiktu konstatēts kāds ceļotājs ar paaugstinātu temperatūru, jo tās cēloņi var būt dažādi, un tāpat arī ir gadījumi, kad ir Covid-19 inficētie ir bez simptomiem. 

"Attiecībā uz drošības pasākumiem, šobrīd viss, kas bija nepieciešams, ir izdarīts, tostarp, arī ir informēti lidostu darbinieki un ceļotāji, par to, ka aizdomu gadījumos ir nepieciešams ziņot," norādīja Višņakovs.

LETA jau ziņoja, Latvijā līdz šim nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

 

Top komentāri

jautājums
j
Vai cilvēki, kuri atlidojuši ar to irāni, un cilvēki, kas braukuši mikroautobusā ar viņu, tiks ievietoti karantīnā? Agrāk domāja, ka vīrusa inkubācijas laiks ir 14 dienas, bet ķīnieši ir atklājuši, ka dažreiz inkubācijas laiks ir 24 dienas. Tas nozīmē, ka karantīnā ir jāpavada 27 dienas, lai ārsti varētu pārliecināties, ka cilvēks nav inficējies. Un ja Viņķeles 100 gultas būs aizņemtas, būs jāpasaka vīrusam - lai aptur izplatību uz 27 dienām, lai gultas atbrīvotos.
apinītis
a
Daži salīdzina šo vīrusu ar gripas vīrusu. Ir gan neliela atšķirība: mirstība no šī vīrusa esot 38 reizes lielāka nekā no gripas vīrusa - 3,8 pret 0,1.
Vēl
V
Vai nav tā, ka vīruss jau pāris mēnešus jau ir pie mums? Kāpēc ārsti atzīst ka vairākus mēnešus ir nepazīstama vīrusa saslimšanas gadījumi ar identisku klīnisko ainu kā šim koronovīrusam? Vienkārši Latvijā nenotiek nekāds slimību monitorings, papildus ārstiem vēl neļauj noteikt papildu analīzes? Vai tiešām esam tik provinciāli, ka spējam reaģēt tikai uz ārējiem kairinājumiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē