Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kučinskis: Čaulas kompāniju īpatsvars bankās sarucis līdz 24%

Čaulas kompāniju īpatsvars bankās sarucis no 40% līdz aptuveni 24%, šodien pēc Finanšu sektora sadarbības platformas sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Premjers uzsvēra, ka trešdien stājušies spēkā grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, kas paredz Latvijā reģistrētām bankām turpmāk aizliegt sadarboties ar čaulas kompānijām un apkalpot to kontus.

Lai arī likuma grozījumi stājušies spēkā tikai šodien, pēc premjera teiktā, čaulas kompāniju īpatsvars jau ir sarucis no 40% līdz aptuveni 24%. Kučinskis piebilda, ka bankas savlaicīgi zināja par plānotajām izmaiņām un tās pret minētajiem likuma grozījumiem ir attiekušās ar sapratni.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš stāstīja, ka bankas jau savlaicīgi zinājušas par gaidāmajām likuma izmaiņām un tās sāka atteikties no sadarbības ar čaulas kompānijām pirms likuma grozījumi stājās spēkā.

Tāpat Putniņš sacīja, ka FKTK ir aplēses par likuma grozījumu iespaidu uz kopējiem ārvalstu noguldījumiem bankās, tomēr apkopoti dati tiks prezentēti jūnija vidū.

"Visi jautājumi, kas saistīti ar likviditāti un jaunu biznesa iespēju meklēšanu ir sarežģīti, bet bankas pret to attiecas lietišķi. Katrā ziņā šis ir īstais brīdis, kad baņķieriem saprast, vai viņi vēlas turpināt darbu. Šis gads mums visiem būs interesants," piebilda Putniņš.

Šodien Finanšu sektora sadarbības platformas sēdē puses pārrunājušas nepieciešamību banku un valdības līmenī apmainīties ar informāciju un komunicēt par izmaiņām.

"Pārrunājām jautājumus, kas saistīti ne tikai ar komunikāciju valsts ietvaros, bet arī Eiropas Savienības līmenī. Un bankas pauda gatavību sniegt savu artavu šajā jautājumā, jo bieži vien ārpus Latvijas trūkst kvalitatīvas informācijas par izmaiņām Latvijas finanšu sektorā," sacīja Ministru prezidents.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš piebilda, ka šāda veida komunikācija starp banku sektoru un valsts institūcijām ļaus izvairīties no dažādiem pārpratumiem.

Savukārt bankas Citadele valdes loceklis Johans Akerbloms atzinīgi novērtēja premjera vadīto Finanšu sektora sadarbības platformu, kuras ietvaros darbs norit konstruktīvi, jo pusēm iespējams apmainīties ar aktuālāko informāciju. Akerbloma vērtējumā, pārmaiņas finanšu sektorā notiek, tomēr ne tik ātri, kā puses vēlētos. "Saprotam, ka tas ir sarežģīts process un bankas nodrošinās, lai tiktu sasniegts nospraustais mērķis," piebilda Citadeles valdes loceklis.

FKTK sniegtie dati liecina, ka 2017.gada pirmajā ceturksnī Latvijas kredītiestādēs čaulas kompāniju kredīta apgrozījuma īpatsvars visu klientu kredīta apgrozījumā bija 27,8% apmērā. Savukārt kredītiestādēs, kas pārsvarā apkalpo augsta riska klientus, šo kompāniju kredīta apgrozījuma īpatsvars visu klientu kredīta apgrozījumā bija 44,52%.

Top komentāri

Osips Bumbins
O
Šausmas iedomāties kāda situācija bija pirms tam. Izskatāmies pēc Krievijas vasaļvalstiņas.
Latvijas neveiksmes stasts
L
Skalo visas valstis, diemzel Latvijai shi iepeja bus liegta, "mazas Schwizes" sapnis izsapnots.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
mums apnicis šis mīlas pārītis ...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē