Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kučinskis: Mediķu algu pieaugums 2019. gadā ir jaunās valdības atbildība

Mediķu algu pieaugums nākamajā gadā ir jaunās valdības jautājums, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Ministru prezidenta ieskatā, saistībā ar bažām par iespējamo mediķu algu nepalielināšanu nākamgad noticis "ārkārtīgi dīvains pārpratums".

Kučinskis skaidroja, ka trīs gadu budžetā ietverta norāde uz to, ka mediķu algu palielinājums ir nākamā gada budžeta jautājums. "Mediķu algu paaugstinājums bija un ir nākamā gada budžeta jautājums," sacīja premjerministrs. Lai atrisinātu šo jautājumu, Kučinska ieskatā, nedrīkst kavēties ar 2019. gada budžeta izstrādi un apstiprināšanu.

Kučinskis uzsvēra, ka gan esošajai veselības ministrei Andai Čakšai (ZZS), gan arī Veselības ministrijai ir iestrādes un priekšlikumi, taču jautājuma risināšana kopumā atkarīga no jaunās valdības izvirzītajām prioritātēm. "Ja valdība to uzskaitīs par prioritāti, tad būs. Bet mēs kā šobrīd aizejošā valdība jau nevaram taisīt nākamā gada budžetu, to mums likums aizliedz," teica premjers.

Viņš atgādināja, ka mediķu algu paaugstinājumam nepieciešami grozījumi budžeta likumā, kas savukārt "būs jānes uz Saeimu". "Mēs tos izstrādāsim. Ja Saeima pati nespēs pieņemt budžetu, tad Saeimai jāapstiprina pārejas noteikumi atsevišķām budžeta pozīcijām," sacīja valdības vadītājs.

Uz jautājumu par to, vai tas kopumā nozīmē, ka pašlaik vēl nevar simtprocentīgi pateikt, ka no nākamā gada mediķiem būs solītais algu pielikums, Kučinskis atbildēja, ka, ja valdības grožus turpinātu turēt viņš, tad mediķu algu palielināšana būtu prioritāte, kas arī ļautu to nodrošināt.

"Paskatieties, ko tik katrs nav solījis. Laiks pildīt solījumus. No savas puses, bez sirdsapziņas pārmetumiem turpinātu valdīt valdību un taisītu budžetu, un tad šī būtu prioritāte, būtu šīs algas," apgalvoja Kučinskis, piebilstot, ka nu šis būs jaunās valdības jautājums.

Kā ziņots, lai reformētu veselības aprūpes sistēmu, veikti būtiski pasākumi. Šai jomai, apstiprinot 2018. gada valsts budžetu, piešķirts rekordliels finansējuma palielinājums, panākot, ka tās kopējais finansējuma apjoms pārsniedz vienu miljardu eiro. Tas ļāvis palielināt algas mediķiem, samazināt rindas pēc veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī palielināt finansējumu kompensējamajiem medikamentiem, aģentūrai LETA iepriekš pauda Kučinskis.

Kučinska ieskatā, lai veselības aprūpes sistēma veiksmīgi attīstītos, turpmākajos gados ir svarīgi turpināt šīs valdības laikā sākto virzību uz veselības aprūpes apdrošināšanu, palielināt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, paaugstināt kompensējamo medikamentu pieejamību, nodrošināt "zaļā koridora" onkoloģijā pieejamību un attīstīt e-veselības darbību.

 

Top komentāri

radio kāpēcītis
r
Kāpēc Kučinskis neko neteica, bet pašapzinīgi īdēja, kad uzstājās naudas solīšanas čempioni Čakša, Reizniece-Ozola, Duklavs un vēl dažādi ZZS dakšas?
Apčidrinskis
A
Latvijas medicīnas sistēma gadā aprij vairāk kā miljardu. Medicīna no tā nav kļuvusi pieejamāka vai efektīvāka. Tas ir monstrs, kurš tiek bezjēdzīgi barots, metot ar šķipelēm naudu rīklē, bet atdeves nav. Medicīnas funkcionāri gadā ievelk nāsīs vismaz 95 tūkstošus (kā čaška pirms ministrēšanas), dakteru algas n-tās reizes pārsniedz vidējo algu valstī. Kad nu kādam "dakterīši" ir vajadzīgi, tad ir mākslīgi radītas rindas un kvotas, un katram pašam par visu jāmaksā pēc pilnas programmas. Šis rijīgais monstrs ir jālikvidē, un sistēma jābūvē no jauna.
Tālāk no tādiem.
T
Cik zemiski cilvēki ir pārvaldījuši mūsu zemi. Visas nozares nolaistas. Tādus miljonus gāž iekšā, bet labuma nekāda, jo nauda aiziet garām nozarei,tā nonāk Čakčveidīgo funkcionāru kabatās, viņi baro shēmiķus, bet nozare un cilvēki cieš. Varētu būt atkārtotas vēlēšanas un, tad vairs Kučinski, Dūklavi, Daudzes, Reiznieces un pārējie varēs iet pensijā, beigsies viņu iznīcinošais kara gājiens.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē