Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kurš atbildēs: Miljardiem neiekasēto nodokļu parādu atzīst par bezcerīgiem un dzēš

Kopējais nodokļu parādu apjoms kopš 2011. gada saglabājas virs viena miljarda eiro, turklāt kopš 2012. gada kā bezcerīgi neatgūstami atzīti un jau norakstīti 1,8 miljardi eiro – nauda, kurai teorētiski bija jāpapildina valsts budžets un jānodrošina daudzo vajadzību finansēšana.

Lai gan Valsts ieņēmumu dienestam (VID) kopš 2012. gada izdevies piedzīt nodokļu parādus 1,9 miljardu eiro apmērā, kopējo situāciju tas neuzlabo, jo nodokļu parāda kopējais apjoms nemainās – dzēsto un atgūto nodokļu summu aizvieto jauni parādi.

Arī pašreiz nodokļu parāds ir ap 1,3 miljardiem eiro, no kuriem kā nepiedzenamus VID jau atzinis 1,1 miljardu eiro un plāno norakstīt tuvākajos gados. VID gan akcentē, ka no 1,3 miljardiem 27%  ir nevis pamatparāds, bet nokavējuma nauda. Savukārt aptuveni 50% no kopējā parādu apjoma veidojot auditos uzrēķinātā summa.

Iepriekš VID pārstāvji Dienai atzina, ka lielāko daļu parāda veido valsts nesaņemtais PVN, gan norādot, ka VID nav vērtējis, vai šis nodoklis valsts budžetam garām galvenokārt aizslīdējis tā saucamo "pēvēenšiku" nelikumīgo darbību rezultātā. Taču Dienas veiktais pētījums par PVN neiekasēšanas iemesliem ļauj diezgan pārliecināti uzskatīt, ka tieši PVN ķēžu un shēmu masveidīgās darbības ir viens no galvenajiem iemesliem šā nodokļa nenonākšanai valsts budžetā.
 

Atbild finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS):

Lai nākotnē parādu summas nepieaugtu un negodprātīga uzņēmējdarbība tiktu ierobežota, svarīgi jau sākotnēji nepieļaut lielu nodokļu parādu uzkrāšanos. Tāpēc ir gan bargāki kontroles mehānismi, gan atbalsts tiem uzņēmējiem, kuri veic reālu uzņēmējdarbību un vēlas nokārtot saistības ar valsti, lai turpinātu aktīvi strādāt. Piemēram, atbalsta pasākuma ietvaros tiek piedāvāts tiem nodokļu parādniekiem, kas samaksā parāda pamatsummu, dzēst nokavējuma un soda naudu, mainīta audita politika, samazināta maksimālā nokavējuma naudas summa.

Savukārt atslēga efektīvai cīņai ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir VID analītisko spēju uzlabošana. Precīzi riska indikatori un tūlītēja rīcība mazina krāpšanās iespējas. Šim mērķim gan šogad, gan nākamgad VID ir piešķirti ievērojami līdzekļi. Tie ir gan papildu cilvēkresursi, gan ieguldījumi tehnoloģijās.

FM, valdība un Saeima ir operatīvi ieviesusi virkni izmaiņu likumdošanā, kas ļauj apkarot ēnu ekonomiku sektoros, kuros riski ir sevišķi lieli. Kā piemēru var minēt reversās PVN maksāšanas kārtības ieviešanu, kas jau devusi taustāmus rezultātus. Ēnu ekonomikas apkarošana nav kampaņa, bet nepārtraukts process, kurā mēs cieši sadarbojamies ar uzņēmēju organizācijām, kopīgi rodot risinājumus, kas padara negodīgu rīcību arvien grūtāku un konkurenci godīgāku.

 

Top komentāri

Ezis
E
Tāda sajūta, ka tie, kas godīgi maksā nodokļus paliek idiotu lomā.
v
v
No šiem nenomaksātiem miljardiem ir radušies oligarhi.
melnais humors
m
Tad jau sanāk, ka nodokļu parādu lielāko daļu veido VID radoši interpretētie uzrēķini un soda naudas, un reālie parādi ir daudz, daudz mazāki. Manuprāt, VID lielākā nelaime ir tā, ka tās "daiļavas" nekad nav strādājušas normālu darbu un nezina kā tas ir, kad samaksa par darbu ir jānopelna un nevis garantēti jāsaņem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē