Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
"E-veselības sistēma ir smags mantojums," atzīst VM valsts sekretārs Aivars Lapiņš

Kurš atbildēs: Vai E-veselība draud kļūt par NĒ-veselību?

Gada pirmā darba diena atnesa plānotu valsts mēroga skandālu. Proti, ilgi tapusī e-veselības sistēma jau pašā pirmajā tās lietošanas dienā radīja haosu un zināmā mērā pat darba paralīzi gan ārstiem, gan farmaceitiem – neskaitāmo sistēmas kļūdu dēļ daudzviet nebija iespējams sagatavot elektroniski ne receptes zāļu iegādei, ne noformēt darbnespējas lapas.

Lai gan atbildīgie dienesti stāsta, ka e-veselības darbības traucējumi ir īslaicīgi un kopumā sistēma strādā apmierinoši, tam grūti bija piekrist, vairāku dienu garumā lasot ziņas par grūtībām un sarežģījumiem, ar ko saskārās (un aizvien saskaras) ārsti un farmaceiti. 

Rezultāts loģisks – neapmierināti pacienti, stresa pārņemti mediķi un sabiedrības sašutums kopumā par kārtējo valsts projektu, kam iztērēti miljoniem eiro nodokļu maksātāju naudas kopā ar solījumiem padarīt pilsoņu ikdienu vienkāršāku un ērtāku. Taču skarbā realitāte ienesusi savas korekcijas, liekot uzdot jautājumu – vai mūsu valstī publiskā pārvalde var īstenot kaut vienu projektu, kas "lielos vilcienos" tomēr sniegtu pozitīvu pievienoto vērtību un ļautu ar gandarījumu paust – mūsu dzīve kļuvusi ērtāka? Pagaidām tā neizskatās. Diemžēl.
 

Atbild Veselības ministrijas valsts sekretārs Aivars Lapiņš:

Diemžēl jāatzīst, ka 2. janvārī e-veselības lietojamībā bija darbības traucējumi. Līdz ar to nevaram būt apmierināti, taču atbildīgie dienesti strādā teju diennakts režīmā, lai sistēma strādātu labi.

E-veselības sistēma ir smags mantojums, tā projektēta pirms 10 gadiem un arī ieviešanas process bija nesamērīgi ilgs.

Lieli projekti nekad netiek ieviesti bez kļūdām. Arī e-veselības projekts ir uzlabojams, bet visefektīvāk to var darīt, sistēmu lietojot.

Ap 50% ārstniecības iestāžu strādā caur e-veselības portālu, kur darbības traucējumu nav, tomēr jāpilnveido portāla ātrdarbība. Otra daļa strādā ar lokālajām sistēmām, kuru savietojamība ar e-veselības portālu notika pēdējā brīdī, iespējams, tāpēc, ka to īpašnieki un izstrādātāji domāja, ka e-veselības ieviešanu atkal atliks.

Apzināmies, ka sistēmas uzlabošana ir mūsu atbildība, tāpēc darām visu, lai ikvienu situāciju operatīvi atrisinātu. Ja būs nepieciešams, apmeklēsim individuāli ārstniecības iestādes un aptiekas, kurās ir problēmas ar sistēmas izmantošanu.

Top komentāri

Kučinskis ar Čakšu un
K
NVD e-direktorēm atbalsta miljonu izzagšanu: 1 miljons šai e-v un ap 14 miljonāru! E-veselība nedarbojas un cieš pacienti. Pagājušā gadā NVD nepamatoti sodīja ārstus - streikotājus, ko tagad sodīs? Veidei bija taisnība!
> Pietiek apmelot sistēmu!
&
Ja nesaproti kā darbojas sistēma-s vai kā jāstrādā e-v, tad nerunā tikpat muļķīgi kā e-direktores. Ārsti savu darbu dara labāk nekā NVD. Vari tērēt savu laiku kā vēlies : ). E-veselība pati ir apsveicama. Bet šī esošā ir error-v.
Mirdza Stare
Stradāju ar valsts e- veselības portālu,un tracina tas,ka arī šajarakstā "" artbildīgie"" darboņi turpina melot, ka valsts portāls nebuksējot!!! ja ir uzlabojumi,ir stundas,kad ir prieks ar e-portālu stradat,bet ir LOOTI garas stundas,kad tas vnk ""tiek uzlabots"" pacientu pieņemšanas laikā. esiet vienreiz drosmīgi,nevis meļi,un ,ja kads pirms gadiem miljonus ievilka savas nāsīs un neko nedarīja,lai šo portālu saveidotu,tad ta arī GODĪGI pasakiet,ka darbs ir sākts,un ,ka problēmas būs,nevis sakietka mediķi nemāk darboties ar to Makam,makamīpašu gudrību šim darbam portāla nevajag- to spēj apgūt KATRS!!! Bet - vai durvis var atslēgt ar atslēgu,kura domāta citām durvīm??? Riebjas MELI un BEZATBILDĪBA ""ĀUGŠĀS""!!! Bet mūsu valstī ta laikam ir nolemtība līdz kadai katastrofai,diemžēl...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē