Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latviešu students ASV: Antonijas iela jāpārdēvē Borisa Ņemcova vārdā

"Pārsaucot Antonijas ielu Borisa Ņemcova vārdā četrus gadus pēc notikumiem Maskavā, Latvija sūtītu spēcīgu signālu Krievijas valdībai, ka politiskās slepkavības un izrēķināšanās ar demokrātiskām vērtībām ir nepieņemama rīcība, ka Latvija ir to valstu pusē, kas aizstāv brīvību, tiesiskumu un likuma varu," portālam Diena.lv atsūtītā viedokļrakstā uzsver Nebraskā ar ASV Valsts departamenta stipendijas atbalstu studējošais Ričards Umbraško, kurš tostarp arī veido blogu par nedemokrātiskiem režīmiem pasaulē. Publicējam Umbraško viedokli.

Jau pagājušā gada janvārī Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis (Vienotība) vērsās pie Nila Ušakova (Saskaņa) ar piedāvājumu nosaukt kādu no galvaspilsētas ielām par godu Krievijas opozicionāram Borisam Ņemcovam, tomēr ideja izplēnēja vējā samērā ātri. Plaši zināmais Kremļa propagandas ziņu tīkls Sputnik, kā jau parasti, nekavējoties reaģēja uz Ķirša aicinājumu, izmisīgi mēģinot attaisnot Krievijas valdības lomu opozicionāra slepkavībā.

Kad Ņemcovu perfekti izplānotā uzbrukumā nošāva uz viena no Maskavas tiltiem 2015. gada februārī, nevienam šaubu nebija, kas varētu būt īstais slepkavības pasūtītājs. Daudzējādi Ņemcovs bija Krievijas liberālās demokrātijas simbols pēc komunisma krišanas ar nelokāmu reformatora garu. Būdams Ņižņijnivgorodas gubernators, Ņemcovs savāca vairāk nekā vienu miljonu iedzīvotāju parakstu protestā pret Krievijas iesaisti Čečenijas karā. Viņš ir rīkojis un vadījis neskaitāmus opozicionāru gājienus un mītiņus pret vēlēšanu rezultātu falsificēšanu un Vladimira Putina varu Krievijā, aicinājis lielākās rietumvalstis noteikt sankcijas pret ietekmīgākajiem Krievijas oligarhiem, kā arī piespiedis neskaitāmus politiķus norādīt valstij samaksātos nodokļus un savus īpašumus ienākumu deklarācijās, tādējādi mēģinot izskaust korupciju.

Pēc asiņainās slepkavības 27. februārī Krievija izlikās Ņemcovu neredzam. Ne pat vienas minūtes klusuma brīža Krievijas parlamentā, ne piemiņas plāksnes uz tilta, ne pieminekļa Ņižņijnovgorodā. Bet, protams, kādēļ nodarbināt Krievijas varasiestādes ar tik nevajadzīgiem sīkumiem un tērēt valsts nodokļu maksātāju naudu, ja vairāk nekā 130 miljardus eiro katru gadu var daudz labāk izšķiest koruptīvos darījumos, villās un dārgos Nike apavos valdošajai elitei

Tomēr par spīti šķietamajai vienaldzībai no Krievijas puses, Ņemcova ģimenes locekļi un tuvākie atrada dzirdīgas ausis tepat rietumos, lai pieminētu disidenta darbību un atgādinātu pasaulei, lai tā neaizmirst Putina režīma noziegumus. Tāpēc skvērs iepretim Krievijas vēstniecībai Vašingtonā, ASV, jau kopš pērnā gada decembra tiek saukts par Borisa Ņemcova laukumu, Viļņā augustā parks netālu no Krievijas pārstāvniecības tika pārsaukts par Borisa Ņemcova skvēru, un Krievijas opozicionārs Vladimirs Kara-Murza jau 2018. gadā rakstīja, ka iela pie Krievijas vēstniecības Londonā būtu jāpagodina ar Ņemcova vārdu. 

Krievijas vēstniecība Rīgā atrodas Antonijas ielā. Kas bija Antonija? Ielas nosaukuma pamatā nav reāla sieviete – tai nosaukums dots tikai tāpēc, ka 19. gadsimta beigās Rīgā ienāca daudzi personvārdi, tai skaitā arī Antonija.

Pārsaucot Antonijas ielu Borisa Ņemcova vārdā četrus gadus pēc notikumiem Maskavā, Latvija sūtītu spēcīgu signālu Krievijas valdībai, ka politiskās slepkavības un izrēķināšanās ar demokrātiskām vērtībām ir nepieņemama rīcība, ka Latvija ir to valstu pusē, kas aizstāv brīvību, tiesiskumu un likuma varu.

Labi, ja ne visu ielu, tad vismaz posmu no Andreja Pumpura ielas līdz Kalpaka bulvārim – tieši tur, kur atrodas vēstniecība. Un varbūt tad vienu dienu Krievija varēs lepoties, ka tās vēstniecības visapkārt pasaulei atrodas ielās, kam beidzot dots sava valstsvīra vārds.

Top komentāri

Edijs
E
Man nav saprotama motivācija, kāpēc Rīgas vēsturiskā centra ielu nosaukumi piemērojami kaut kādām politiskām spēlēm? Mēs zinām, ka Krievijā valda slepkavu režīms, bet priekš kam šeit iela? Putins ātrāk vai vēlāk kritīs, iespējams, ka Vienotībai un OIK afēristiem tik mīļā vēstniecība uz Antonijas ielas nebūs, bet Latvijai pilnīgi sveša cilvēka vārdā nosauktā iela paliks? Student ASV, es arī regulāri apmeklēju šo lielisko valsti taču neesmu dzirdējis, ka kāds aicinātu 5.aveniju pārsaukt B.Ņemcova vārdā. Necieņas izrādīšana pašiem saviem vēsturiskiem mantojumiem, tā nav cīņa pret diktatūru.
es ticu!
e
Varbūt saņemsimies un pamēģināsim atstāt Latvijas pilsētu ielām to vēsturiskos nosaukumus? Pavisam nedaudz pašcieņas, mūsu zemes Latvijas mīlestības un mums izdosies!
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Ko darīs populisti - Ņemcova vārda lietotāji, ja vienā jaukā brīdī par Ņemcovu atklāsies kādi ļoti kompromitējoši fakti? Paši krievi nav ne tuvu sapratuši savu vētraino 90-to gadu vēsturi... ko mēs varam? Varbūt, ka Ņemcovu nošāva neatdota parāda, vai nepildīta solījuma dēļ, varbūt vēl kas... . Vispār, politiķu vārdā kaut ko nosaukt vajadzētu ne ātrāk, kā 100 gadus pēc viņu nāves.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē