Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Levits: Pašvaldībām jāizskata priekšlikumi par okupantu vārdā nosaukto ielu pārdēvēšana

Pašvaldību uzdevums ir izskatīt aktīvo pilsoņu sagatavotos priekšlikumus par padomju okupantu un kolaborantu vārdā nosaukto ielu pārdēvēšanu par labu Latvijai svarīgiem cilvēkiem un notikumiem, šodien uzrunā Saeimas rudens sesijas pirmajā sēdē sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts prezidents pateicās biedrībai "Publiskās atmiņas centrs", kura izveidojusi sarakstu ar padomju okupantu un vietējo kolaborantu vārdos nosauktajām ielām un citām vietām. "Mums ir pašiem savi (..) svarīgi cilvēki, notikumi, piemiņas dienas, kuru vārdos būtu vērts nosaukt ielas un laukumus, kas veido mūsu ikdienas vidi un priekšstatus par vēsturi," akcentēja Levits.

Valsts prezidents arī pateicās dzejniecei Liānai Langai un citiem par norādēm uz krievu valodas nepamatoto izplatību, kas "daudziem likuši apzināties šo koloniālā mantojuma visredzamāko izpausmi".

"Un ļoti daudzi ir mainījuši savu nostāju, jo mūsu valstij ir sava kopēja valoda, tā ir demokrātiskās saziņas valoda visiem neatkarīgi no paralēli šai valsts valodai lietotās dzimtās valodas," skaidroja Levits.

Nacionāli noskaņotā sabiedrības daļa jau ilgi ir konsekventi norādījuši uz Latvijā "ieaugušajām" padomju okupācijas un kolonizācijas paliekām, un pēc Krievijas veiktā kara pret Ukraina arī pārējā sabiedrība kļuvusi jūtīgāka un redzīgāka un labāk saskata okupantu atstātās "skabargas mūsu dvēselē", atzīmēja Valsts prezidents.

Kā ziņots, lai arī 13.Saeimas valdošo koalīciju veidoja liels skaits ideoloģiski dažādu politisko spēku, valdība ir izrādījusies "pārsteidzoši stabila un produktīva", šodien sacīja Levits, visdrīzāk, pēdējo reizi uzrunājot aizejošo Saeimas sasaukumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē