Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Linkaits šaubās, vai elektrovilcienu iepirkuma sāgai pielikts punkts

AS Pasažieru vilciens (PV) īstenotā elektrovilcienu iepirkuma rezultāti liek domāt par uzņēmuma likvidēšanu, otrdien žurnālistiem sacīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP). Šodien tapa zināms, ka PV, ņemot vērā Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumā pausto, pārvērtējis elektrovilcienu iepirkuma konkursa pretendentu piedāvājumus, un par uzvarētāju atzinusi Čehijas uzņēmumu Škoda Vagonka (Škoda). Linkaits prognozēja, ka šis nav pēdējais lēmums minētajā iepirkumā, jo, viņaprāt, konkursa rezultāts atkal tiks apstrīdēts.

Tāpat ministrs atsaucās uz finanšu ministra Jāņa Reira (JV) valdības sēdē pausto par iepirkuma uzvarētāja reputācijas problēmām, tādējādi apdraudot iespēju elektrovilcienu iepirkumā izmantot Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus.

Linkaita ieskatā elektrovilcienu iepirkumā PV ir padarīts par ķīlnieku "dažādu interešu sadursmē", kurā esošā PV valde meklēja iespējas, lai korekti izpildītu visas ar iepirkumu saistītās prasības, ko noteica Iepirkumu uzraudzības birojs, iepirkuma specifikācija u.c.

Tāpat Linkaits pauda pārliecību, ka neviens līdz šim pieņemtais lēmums Latviju "nevirza tuvāk jauniem elektrovilcieniem".

Ministra vērtējumā patlaban nav arī skaidra risinājuma tam, kā elektrovilcienu iepirkums varētu turpināties.

Ministrs atturējās atbildēt uz jautājumu, vai viss iepriekš paustais un finanšu ministra izteiktās bažas liecina, ka Latvijai nebūs Škoda elektrovilcienu. Tāpat Linkaits nekomentēja, vai elektrovilcienu iepirkums varētu tikt īstenots bez ES fondu atbalsta.

"Domāju, ka ir lielas iespējas atgriezties pie PV likvidācijas jautājuma. Mēs šim jautājumam esam tuvāk kā jebkad," uzskata Linkaits.

Vēlāk Linkaits precizēja, ka valdības sēdē Reira paustais, ka PV elektrovilcienu iepirkuma uzvarētājam Škoda ir reputāciju riksi un ka šāda rezultāta gadījumā Finanšu ministrija (FM) neļaus elektrovilcienu iepirkumā izmantot ne valsts, ne ES fondu līdzekļus, draud ar to, ka Latvija paliks bez jauniem elektrovilcieniem, kā arī tiks likvidēts PV.

"Ņemot vērā projekta nozīmīgumu un to, cik finansiāli dārgs tas ir, iepirkumu gaitā tika skrupulozi vērtēta katra sīkākā nianse. Sīvā konkurence, kā arī daudzās pārsūdzības bija izaicinājums ne tikai PV, bet arī IUB. Publiski jau labu laiku bija zināms, ka Škoda ir viens no galvenajiem pretendentiem uzvarai konkursā, bija pietiekams laiks, lai vērtētu tā reputācijas riskus, tāpēc būtu svarīgi saprast, cik pamatoti ir finanšu ministra izteikumi," pauda ministrs.

Viņš arī atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta kvalitatīvos sabiedriskā transporta pārvadājumos, kur vilcieni būtu pārvadājumu sistēmas mugurkauls. "Tuvāko nedēļu laikā ar visām iesaistītajām pusēm meklēsim risinājumus, lai situācija nokārtotos," norādīja Linkaits.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

opapā
o
Vai Škoda ir jau atmaksājusi valsts budžetā naudu, ko nepamatoti iekasēja par tramvajiem?
jautājums
j
Kurš idiots ir izdomājis tūkstoškārtīgu pārsūdzēšanu? Vai ar vienu pārsūdzēšanu nebūtu nepietiekami? Jau sen jaunie vilcieni būtu nopirkti. Man sāk liekties, ka šai jaunajai sistēmai ir vēl vairāk trūkumu nekā vecajai korumpētajai sistēmai.
Talgo
T
Kāpēc Škodu nevar noraidīt tieši reputācijas dēļ? Kāpēc to uzreiz nedarīja?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē