Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

LU profesore: Prasība saskaņot ABLV metodoloģiju ar starptautiskajiem partneriem var būt prettiesiska

Ministru kabineta (MK) rīkojuma prasība likvidējamas bankas kreditoru pārbaudes metodoloģiju saskaņot ar starptautiskajiem sadarbības partneriem varētu būt prettiesiska un spēkā neesoša. Valdībai ir tiesības regulēt tikai tos jautājumus, ko likumdevējs nodevis tā kompetencē, savukārt šādas kompetences valdībai attiecībā pret privātas iestādes likvidāciju nav, laikrakstam Diena pauž Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Valststiesību zinātņu katedras vadītāja, asociētā profesore Annija Kārkliņa. Juridisko zinātņu doktore uzskata, ka šāda situācija var kļūt par bīstamu precedentu gadījumā, ja no valsts iestāžu puses tiek likti šķēršļi komersanta pašlikvidācijas procesam.

"Protams, ka šāda situācija vērtējama kā ļoti savdabīga un var tikt uzskatīta par pašas valsts izraisītu iejaukšanos valsts iekšējās lietās. Faktiski no konkrētā dokumenta (MK rīkojums Nr. 512 - red.) rodas iespaids, ka Latvijas valsts institūcijas labprātīgi piedāvā iespēju šiem tā saucamajiem "stratēģiskajiem starptautiskajiem sadarbības partneriem" paturēt kontroli pār valsts iekšējiem jautājumiem. Turklāt pats "starptautisko sadarbības partneru" jēdziens neizriet no normatīvajiem aktiem un, juridiski raugoties, ir visai neskaidrs," laikrakstam norādīja asociētā profesore.

"Pēc būtības valdība var saskaņot tās izstrādātos dokumentus ar jebkuriem izvēlētajiem stratēģiskajiem partneriem, bet ikvienā saskaņošanas procesā nepieciešams vērtēt kāda veida dokumenti tiek saskaņoti. ABLV bankas pašlikvidācijas metodoloģija pat nav valstisks dokuments, bet gan privāto tiesību juridiskas personas pašiniciēts likvidācijas plāns," atzīmē Kārkliņa.

"Vēl jo vairāk  – ABLV bankas iniciētais pašlikvidācijas process ir darbība privāto tiesību jomā, kas tiek īstenots, ievērojot Komerclikuma un Kredītiestāžu likuma noteikumus. Līdz ar to jebkāda veida iebildes uz neiespējamību īstenot konkrēto Ministru kabineta rīkojumu, kas izriet ārpus Komerclikuma un Kredītiestāžu likuma regulējuma, ir vērtējamas kritiski."

Profesore norāda, ka plānotais saskaņošanas process varētu izveidoties par bīstamu precedentu gadījumā, ja no valsts iestāžu puses tiek likti šķēršļi komersantu pašlikvidācijas procesam, balstoties tikai uz stratēģisko partneru viedokli, vai vēl vairāk, tikai tāpēc, ka stratēģisko partneru saskaņojums nebūs saņemts.

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrija prasa metodoloģiju naudas atmazgāšanas novēršanas kontrolei ABLV Bank kreditoru prasību izmaksās saskaņot ar ASV

Top komentāri

Grieķis
G
Te viss skaidrs, šahists centies izdarīt gājienu ar zirdziņu, bet pārkombinējies jau kārtējo reizi. Juristu aprindās jau sen tas ieguvis apzīmējumu labo darbu perebors. Mērķis skaidrs, jāaptur pašlikvidācija, lai ko tas maksātu, jo nopelnīt ar to varēs vienmēr vairāk.
Scorseze
S
Protams, meitenei taisnība, tikai vai viņa pēdējo divdesmit gadu laikā nav ievērojusi, ka Latvija pakļaujas pilnīgi visām prasībām kas jeņķiem vai ES komisāriem vēl pat nav ienākušas galvā? Jebkurā normālā valstī tas būtu nonsenss, ja valdība ļautu faktiski izrēķināties ar pašu valsts bankām, taču Latvijā tā jau ir parasta lieta, jeņķi uzsvilpj un viņi jau melnām mutēm likvidē:)
LU profesore:
L
Prasība saskaņot ABRU bandītu metodoloģiju ar starptautiskajiem partneriem var būt prettiesiska
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē