Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Muižniece: Ja LIZDA izšķirsies par trīs dienu streiku beztermiņa streika vietā, IZM nāks pretī un kompensēs dīkstāves dienas

Ja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) izšķirsies par terminētu trīs dienu streiku beztermiņa streika vietā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nāks pretī un kompensēs dīkstāves dienas, pēc Izlīgšana komisijas sēdes aģentūrai LETA pauda izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K).

Muižniece skaidro, ka tā vietā, lai diskutētu par neizpildāmām prasībām pusmiljarda eiro apmērā, tiek piedāvāti vairāki operatīvi risinājumi, piemēram, papildu mācību līdzekļu nodrošināšana.

Muižniece uzsver, ka darīs visu iespējamo, lai tagad, kad bērniem ir iespēja mācīties klātienē, viņi patiešām varētu doties uz skolu un mācīties, lai vecāki varētu pilnvērtīgi strādāt un apmaksāt savus rēķinus, nevis šī brīža apstākļos vēl raizēties par aukles izdevumiem, kā arī lai tiem pedagogiem, kuri izvēlēsies turpināt darbu, nebūtu jādzīvo neziņā par to, cik ilgi nāksies aizvietot kolēģus.

Ministre skaidro, ka ir gatava strādāt un meklēt aizvien jaunus veidus, kā atvieglot skolotāju ikdienu un uzlabot darba apstākļus, tomēr tas nedrīkstot notikt uz bērnu vai viņu vecāku rēķinu.

LETA jau ziņoja, ka LIZDA plānotais pedagogu streiks sāksies 19.septembrī. Arodbiedrība paredz, ka streika plānošana un pats streiks tiks pārtraukts tikai pēc valdības lēmuma apmierināt LIZDA izteiktās divas prasības.

Viena no prasībām ir sabalansēta darba slodze. Arodbiedrība nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājumam, ka darba slodzi sabalansēs līdz 2028.gadam. Šis process esot pārāk ilgs, un to nevarot atļauties ar līdzšinējām problēmām.

Savukārt otrā prasība ir panākt, lai valdība pildītu spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga atzinusi, ka arodbiedrība ir gatava kompromisiem, tomēr konkrētus kompromisa risinājumus, kas tai būtu pieņemami, neatklāja.

Piemēram, jautājumā par izmaiņām slodzēs LIZDA saprotot, ka kontaktstundu mazināšana nevar notikt uzreiz, tajā pat laikā arodbiedrība neesot gatava piekrist IZM piedāvātajam variantam izmaiņas slodzēs veikt līdz 2028.gadam, kas esot pārāk garš termiņš.

Savukārt Muižniece ir norādījusi, ka līdz nākamajai komisijas sēdei ministrija turpinās sarunas ar Finanšu ministriju un, iespējams, arī ar Premjeru Krišjāni Kariņu (JV), lai saprastu, kādos jautājumos valdība var piekāpties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē