Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pavļuts: Jārēķinās, ka tuvākajā laikā var nākties pastiprināt ierobežojumus

Aizvien plašāk sabiedrībā izplatoties jaunajam Lielbritānijas Covid-19 paveidam, jārēķinās, ka pie konkrētiem rādītājiem var nākties pastiprināt ierobežojumus, valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Patlaban "luksofora princips" nosaka, ka, ja jaunā Lielbritānijas Covid-19 paveida izplatība nedēļas laikā pieaug par vairāk nekā 5% un ir aizdomas par vietējo izplatīšanos, var nākties ieviest stingrākus ierobežojumus.

"Kolēģi, mums ir ne tikai aizdomas, mums šobrīd ir pierādījumi par jaunā paveida vietējo transmisiju, un šis skaits strauji aug. Līdz ar to mums jārēķinās, ka mums tūlīt - nākamajā nedēļā - iestāties pazīmes, kas mums ne tikai neļautu vērt kaut ko vaļā, bet pieprasītu padarīt šīs prasības stingrākas," skaidroja Pavļuts.

Vēl viens kritērijs "luksofora principā" paredz, ka jauni ierobežojumi būtu jāievieš, ja 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 700 gadījumus. Tomēr patlaban šis rādītājs ir 501 gadījums un tas lēzeni sarūk.

Tāpat ierobežojumi būtu jāievieš, ja ir ļoti straujš saslimstības pieaugums, proti, ja septiņu dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju rādītāja pieaug par vairāk nekā 20%. "Mēs neesam šai situācijā, bet tas nav neiedomājami, ka tas var notikt," sacīja ministrs.

Viņš tostarp izcēla faktu, ka sekvenēšanas rezultātus, kas attaisno jaunā Covid-19 celma izplatību, patlaban atklāj ar nedēļas nobīdi, turklāt jaunā paveida izplatība patlaban pieaug.

Jau ziņots, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs valdības sēdē sacīja, ka pēc vairāku nedēļu sarukuma patlaban epidemioloģiskā situācija Latvijā atkal pasliktinājusies, jo pieaug Covid-19 gadījumu skaits septiņu dienu periodā.

Patlaban, pēc epidemiologa sacītā, dati vairs neliecina par samazinājumu - vakar tika novērots septiņu dienu gadījumu skaita pieaugums par 0,4%.

Tāpat epidemiologs atzīmēja, ka no šobrīd atklātajiem jaunā Lielbritānijas Covid-19 paveida gadījumiem seši inficējušies Latvijā vietējās transmisijas rezultātā, savukārt vēl viens inficējies Zviedrijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē