Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Premjers dusmīgs par gauso vakcinācijas procesu

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien valdības sēdē neslēpa sašutumu par vakcinācijas pret Covid-19 procesu un norādīja uz veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) atbildību.

Diskutējot par vakcinācijas pret Covid-19 procesu, Kariņš uzsvēra, ka viņš nespēj slēpt savu sašutumu. "Es nebiju domājis sadusmoties, bet es esmu sadusmojies," piebilda premjers.

Viņš klāstīja, ka ilgstoši tiek runāts par masu vakcinācijas pret Covid-19 uzsākšanu, kas sākotnēji bija plānota aprīļa sākumā, tomēr pēc pašreizējām prognozēm tā varētu sākties aprīļa beigās vai maija sākumā. Tāpat premjers pauda kritiku par to, ka reāli tiek izlietots mazāk vakcīnu, nekā to ir pieejams.

Kariņš atzina, ka gadījumā, ja Veselības ministrija (VM) netiek galā ar vakcinācijas procesu, tad tas būtu jāpārņem Ministru kabinetam. Viņš norādīja, ka vakcīnas valstī ir, tāpēc potēšana Latvijā būtu jānodrošina katru dienu.

"VM atbildība nav izdabūt ārā vakcīnas no centrālās noliktavas, bet jādara tā, lai pote ir plecā. Kritika nāk pār valdību. Ja kritika nāk pār mums, tad kaut kas ir jāmaina. Iesaku VM mazāk pievērst uzmanību formalitātēm, un, šķīst vai plīst, jāgādā vakcīnas tur, kur ir gatavi potēt. Es otro un trešo nedēļu dzirdu, ka tūlīt būs, bet nav. Tas ir jāmaina. Ja jāmaina piegādātāji, tad tas ir jādara. Ja jāmaina cilvēki, kas to organizē, mainīsim. Bet, Daniel, ir jābūt risinājumam. Šāds temps nav pieļaujams," uzsvēra Kariņš.

Premjera ieskatā, "kaut kas klibo" ar vakcīnu izplatīšanu, tāpat kā maldīgu viņš raksturoja ideju par vakcīnu vienmērīgu izmantošanu. "Mums ir jāglābj cilvēku dzīvības. Ja kāds ir gatavs saņemt poti un kāds ir gatavs potēt, mums viņi ir jāsaved kopā. Tev, Daniel, rezultāts šobrīd iztrūkst," secināja premjers.

Kariņš kritizēja pieeju, ka atsevišķas vakcīnas pret Covid-19 tiek "pieturētas" un netiek izlietotas. "VM ir jāatņem vakcīnas tiem, kas iedomājas vakcīnas pieturēt, un jāpiegādā tiem, kas ir gatavi vakcinēt," pauda premjers.

Kā risinājumu vakcinācijas procesa paātrināšanai Kariņš iezīmēja Vācijas pieeju, kur samazināts vakcinācijas punktu skaits, šo procesu nododot tikai lielajiem vakcinācijas centriem. "Mums ir fantastiska infrastruktūra - lieli un mazi centri, kas izkliedēti pa visu Latviju. VM to visu kontrolē. Ja jūs to nekontrolējat, tad ir pēdējais laiks to sākt," uzsvēra Kariņš.

Ministru prezidents norādīja, ka VM ir gana lieli resursi, lai nodrošinātu vakcinācijas procesu, turklāt premjers aicināja nepaļauties uz gaidāmo ar vakcinācijas procesu saistīto informācijas tehnoloģiju risinājumu.

LETA jau vēstīja, ka patlaban Latvijā ir 48 917 vakcinācijā esošu jeb vēl neizlietotu vakcīnu pret Covid-19 devu, kamēr vēl 21 918 devas ir rezervētas otrajai potei, liecina Veselības ministrijas uz valdības sēdi sagatavotā prezentācija.

Visvairāk jeb kopumā 23 548 devu no šīm patlaban neizlietotajām vakcīnām ir tieši AstraZeneca, savukārt vēl 8414 ir no ražotāja Moderna. Atlikušās 16 955 devas ir no ražotāja Pfizer/BioNTech.

Pēc prezentācijā paustā, aprīlī piegāžu apjomi aizvien stagnēs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē