Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prezidenta skatījumā Covid -19 ierobežošanas pasākumus nav jārisina ar likumu palīdzību

Ar likumu Covid-19 ierobežošanas pasākumus nav adekvāti risināt, jo pie tik straujām situācijas izmaiņām, ir grūti ar likuma spēku uz tām reaģēt, tāpēc plašākas pilnvaras šajā jautājumā ir jādod valdībai un pašvaldībām, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš piekrita, ka Saeimas deputātiem ir dažādas domas attiecībā uz tehniskiem risinājumiem Covid-19 ierobežojošo pasākumu ieviešanā, lai gan pēc prezidenta domām, gads ir bijis pietiekami ilgs laiks, kad vajadzētu saprast un konstatēt, ka nemitīgi ar likuma grozījumiem nav iespējams ātri reaģēt uz mainīgo situāciju, kas saistīta ar Covid-19 pandēmiju.

Viņaprāt, likumā ir jāparedz pietiekošas pilnvaras rīkoties Ministru kabinetam un pašvaldībām, lai varētu "adekvāti reaģēt" mainīgajā situācijā.

"Situācija var iet gan uz labo pusi, respektīvi, vajag ātri samazināt ierobežojumus, gan slikto pusi, tad attiecīgi ātri ieviest jaunus ierobežojumus. To nevar darīt Saeima savā ilgstošajā likumdošanas procesā. Tādēļ likumā ir jābūt noteiktām plašām pilnvarām Ministru kabinetam un pašvaldībām," sacīja prezidents.

Levits arī norādīja, ka Covid-19 pandēmijā klātienes mācības ir prioritāte, kam jāpakārto citi noteikumi. Mēs nevaram atļauties vēl vienu gadu neklātienē, viņš piebilda.

Un galvenais pandēmijas apkarošanas līdzeklis ir vakcinācija, un cita mums patlaban nav. Vakcinēšanās nozīmē, ka cilvēks daudz retāk saslims, bet inficējoties slimības gaita ir vieglāka, ir ļoti reti nāves gadījumi, arī mazāk izplata infekciju citiem, sacīja Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka vakcinācijas pret Covid-19 politikai ir jānodrošina pēc iespējas lielākas iedzīvotāju daļas brīvprātīga vakcinācija, un Saeimas deputātiem, valdības locekļiem, valsts un pašvaldību darbiniekiem, kā arī Valsts prezidentam būtu jārāda priekšzīme vakcinējoties, pēc vakardienas tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (NA) un frakciju vadītājiem pauda Levits.

Viņš norāda, ka Covid-19 pandēmijas apkarošana ir prioritārs Ministru kabineta un arī Saeimas uzdevums, un efektīvs līdzeklis tās ierobežošanai ir plaša iedzīvotāju vakcinācija. Tāpat, pēc prezidenta paustā, Saeimai ir jāpanāk vienots redzējums Covid-19 pandēmijas ierobežošanā un vakcinēšanas politikā - tas ir visas tautas interesēs.

"Valsts politikai ir jābūt elastīgai. Tai jāņem vērā gan saslimstības un iedzīvotāju apdraudētības līmenis, gan jaunākās zinātnes atziņas, gan Eiropas un citu valstu pieredze. It īpaši jāievēro tas, ka situācija ir pastāvīgi mainīga. Šis elastīgums ir jāiestrādā Saeimas un valdības lēmumos," uzskata Levits, piebilstot, ka tāpēc Saeimai nepieciešams pieņemt tādu likumu, kas pilnvaro Ministru kabinetu noteikt regulējumus, kuri attiecīgajā brīdī vajadzīgi Covid-19 pandēmijas ierobežošanai un cilvēku veselības aizsardzībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē