Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Psihoterapeits: Latviešiem sasniegt savus mērķus bieži traucē bailes un kauna izjūta

Latviešiem ir ļoti daudz apsveicamu īpašību - uzņēmība, neatlaidība, izturība -, bet latviešos arī ir pietiekami daudz īpašību, kā vainas izjūta, kauna izjūta, bailes, kas ļoti bieži traucē sasniegt mērķus, kurus mēs paši sev izvirzām," sarunā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma atklāja Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas ārsts Artūrs Ancāns.

Speciālists norādīja, ka pacienti bieži jūtas mazvērtīgi, sakot "Latvija ir maza valsts, ko tad mēs..., mēs jau tādi maziņi, mums jāseko lielo piemēram". "Domāju, ka mēs sevi par daudz noniecinām un palaižam garām iespējas," novērojis psihoterapeits.

Ārsts arī norāda, ka pamati šādām rakstura iezīmēm sakņojas bērnībā: "Diezgan daudz pamanīts - bērns iet spēlēties, un vecāki saka" "Nerāpies! Neskrien! Nokritīsi un sāpēs! Nesmejies, jo vakarā būs jāraud! Diezgan daudz mums ir tādu teicienu, kas neveicina attīstību un ziņkāri, līdz ar to mēs bieži vien neuzdrīkstamies darīt lietas, kuras vēlētos." 

"Vēl viena lieta, ko katrs no mums var darīt, pajautāt sev - vai tas, ko es šobrīd daru, tiešām ir tas, ko es šobrīd vēlos? Vai es cenšos kādam izpatikt? Priekšniekam, vecākiem, sievai vai vīram?  Vai vienkārši baidos kādreiz pateikt "nē"? Ja atteikšos, mani atraidīs, atlaidīs... Sākums - būt godīgiem pašiem pret sevi," secina Ancāns.

Piektdien RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikā notiks simpozijs par Latvijas tautas emocionālo veselību Esi reālists, prasi neiespējamo!.

Piedalīties simpozijā aicināti dažādu jomu eksperti, tostarp antropologi, rakstnieki, pedagogi, literatūrzinātnieki, sociologi, ārsti, juristi un citi.

Simpozijā iecerēts aktualizēt izpratni par to, kādi esam un kādi vēlamies būt.

Top komentāri

v
v
Tas nevar būt.Savickis ,Godmane -Pētersone,Lembergs,Kalvītis,Šlesers,Šķēle.Lieliska plejāde,kam nav kauns un bailes.
Aija
A
Bailes zaudēt darbu un vēlāk neatrast ko vietā, bailes zaudēt vīru un vēlāk vispār nesatikt nevienu... Tās nav tikai bērnības audzināšanas sekas, mūsdienu realitāte diemžēl diktē savus nosacījumus.
no Popes
n
Kādas muļķības, latviešiem traucē Šķēle, Lembergs un Šlesers, nu bet pirmajā vietā protams Krievija, krievi un Putins. Ja nebutu šo traucēklu, tad visi latvieši būtu supermeni, bet par to bērnības audzināšanu, tīrā taisnība, jo vairāk tevi audzina baidīties un pakļauties likumiem, jo mazāka iespēja, ka tu dzīvē kaut ko sasniegsi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē