Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rajevskis: Jauno Rīgas domes koalīciju var sagraut tikai iekšējie konflikti

Jauno Rīgas domes koalīciju varēs sagraut tikai iekšēji konflikti, uzskata sabiedrisko attiecību aģentūras Mediju tilts līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis.

Viņš uzsvēra, ka koalīciju veido septiņas partijas, nevis četras, kā tiek uzskatīts, un tieši tas varētu būt "iebūvētā" konflikta avots. "Septiņas partijas un atšķirīgas intereses. Starp partijām var rasties pretrunas, un tas var radīt nestabilitāti šajā koalīcijā. Ja atceramies koalīciju starp Saskaņu un Gods kalpot Rīgai, to varēja sagraut tikai iekšēji konflikti," akcentēja politologs.

Savukārt, runājot par amatu sadalījumu, Rajevskis norādīja, ka ir noticis apmēram tas, kas iepriekš tika prognozēts - katrai koalīcijas partijai ir pa vienam vicemēra amatam un vadošajai partijai - mēra amats. Ja skatās pēc amatu svariem, politologa ieskatā, ir ievērota partiju ietekme koalīcijā, proti, partiju apvienība Attīstībai/Par! un partija Progresīvie (APP) tika pie mēra amata, savukārt Jaunā vienotība vadīs divas salīdzinoši nopietnākas komitejas - Pilsētas attīstības komiteju un Satiksmes un transporta lietu komiteju.

Eksperts skaidroja, ka Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA) ar amatu kombināciju, kur vicemēra krēslā, savā starpā mainoties, sēdēs Edvards Smiltēns un Einārs Cilinskis, atspoguļo savu balsu skaitu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Arī Jaunā konservatīvā partija (JKP), politologa ieskatā, tikusi pie amatiem atbilstoši savam svaram, proti, partija tikusi gan pie vicemēra amata, gan pie Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja amata.

Rajevskis atzina, ka tagad lielais izaicinājums koalīcijai būs nākamais Rīgas izpilddirektors, jo situācija līdz ar janvāri ir mainījusies un visu Rīgas domes kapitālsabiedrību daļu turētājs ir izpilddirektors. Politologs prognozēja, ka kapitālsabiedrības arī tiks sadalītas pa partijām.

"Grūti noticēt, ka kapitālsabiedrības atstās izpilddirektora pārvaldībā un ka viņš varēs nerēķināties ar koalīcijas partijām. Manuprāt, tas varētu būt jaunās koalīcijas nākamais izaicinājums," sacīja sabiedrisko attiecību aģentūras Mediju tilts līdzīpašnieks.

Runājot arī par citiem izaicinājumiem, kas varētu sagaidīt jauno koalīciju, eksperts norādīja, ka ir trīs lietas, kas varētu būt galvenie uzdevumi - budžets, Rīgas attīstības plāns, kura apstiprināšana ir iekavēta, un arī infrastruktūras rekonstruēšanas process, kas esot jāiedarbina pilnā sparā.

LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar jaunievēlētās Rīgas domes topošās koalīcijas panākto vienošanos APP tiks pie Rīgas mēra krēsla, ko ieņems bijušais Saeimas deputāts Mārtiņš Staķis. Tāpat lielākā domes frakcija tiks pie Finanšu un administrācijas lietu komitejas, Izglītības, kultūras un sporta komitejas, Sociālo jautājumu komitejas un Mājokļu un vides komitejas vadības.

Finanšu un administrācijas lietu komiteju vadīs Staķis. Viņš iepriekš skaidroja, ka koalīcija vienojusies par trim prioritārajiem mērķiem, par kuriem atbildību uzņemsies trīs vicemēri.

JV būs vicemēra amats, kā arī partija vadīs domes Pilsētas attīstības komiteju un Satiksmes un transporta lietu komiteju. Vicemēra amatu plānots uzticēt Ķirsim, kurš būs atbildīgs par satiksmes infrastruktūras jautājumiem.

NA/LRA arī tiks pie vicemēra amata, kā arī Pilsētas īpašumu komitejas vadīšanas. Abas partijas vienojās, ka sākumā šo amatu ieņems Smiltēns, bet vēlāk - Cilinskis. Šīs frakcijas vicemēru atbildības laukā būs Rīgas un Pierīgas sadarbības jautājumi. Pilsētas īpašumu komitejas vadību plānots uzticēt Dainim Locim.

Savukārt JKP iegūs trešo vicemēra amatu un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja amatu. Staķis iepriekš skaidroja, ka tas būs viens apvienots amats, ko ieņems JKP Rīgas saraksta līdere Linda Ozola, kura vicemēres amatā atbildēs par tiesiskuma jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē