Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reirs: Vardarbību pret sievieti un ģimenē "baro" sabiedrības vienaldzība

Vardarbību pret sievieti un ģimenē "baro" sabiedrības vienaldzība, otrdien Labklājības ministrijas (LM) kampaņas Sitieni starp kaimiņiem un savējiem skar arī tevi atklāšanā sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība).

Pēc viņa paustā, saprotot problēmas apmēru, kampaņa ir ļoti būtiska, lai sabiedrība pārvarētu sajūtu, ka pareizi ir neiejaukties. Ja tiks novērsta vienaldzība sabiedrības vidū, situācija krietni uzlabosies. "Vardarbība ir noziegums, tā nav ģimenes lieta," uzsvēra ministrs.

Viņš norādīja, ka pats ar vardarbību pret sievieti un ģimenē reāli saskāries, strādājot pie Stambulas konvencijas. Darba rezultātā pie ministra uz ielas un citos apstākļos vērsās dažādi cilvēki, kuri viņam pastāstīja par laiku, kad saskārušies ar vardarbību ģimenē.

Reirs norādīja, ka šogad vērojama pastiprināta sabiedrības uzmanība vardarbībai, kas vērsta pret bērnu, jo ziņojumi par vardarbības gadījumiem desmitkāršojušies. Līdzīgi vajadzētu būt arī vardarbības ģimenē gadījumos, jo upuris nedrīkst justies viens, viņam jāzina, ka vienmēr kāds palīdzēs.

Pēc LM paustā, Latvija ir viena no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kurā vardarbība pret sievietēm un vardarbība ģimenē ir īpaši izplatīta. No partnera vardarbības vismaz reizi dzīvē ir cietusi katra trešā sieviete, katrā otrajā sievietes slepkavībā Latvijā ir vainojams tuvinieks, bet katram trešajam vardarbības upuris dzīvo kaimiņos.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem katru dienu tiek saņemti vairāk nekā 20 izsaukumi par konfliktiem ģimenē. Vardarbībai ir smagas sekas - pērn no vardarbības starp tuviniekiem nogalinātas 22 sievietes, cietušas 197 sievietes.

Lai mazinātu sabiedrības iecietību pret vardarbību, LM sāk sociālu kampaņu Sitieni starp kaimiņiem un savējiem skar arī tevi, aicinot līdzcilvēkus neignorēt vardarbību pret sievieti vai vardarbību ģimenē sev līdzās - pie kaimiņiem vai paziņu lokā.

Kā informēja LM, pagājušā gada Eirobarometra dati liecina, ka Latvijā gandrīz katrs sabiedrības loceklis zina vismaz vienu vardarbības upuri, biežāk - sievieti. Aptaujā 11% respondentu norādīja, ka pazīst vardarbības upuri kolēģu vai studiju biedru vidū, 28% respondentu norādīja, ka pazīst vardarbības upuri ģimenes vai draugu lokā, savukārt 36% jeb katrs trešais respondents norādīja, ka pazīst vardarbības upuri tuvākajā apkaimē, proti, kādu no kaimiņiem vai apkārtnes iedzīvotājiem. Latvijā šis rādītājs ir visaugstākais ES dalībvalstu vidū.

LM, sākot sociālu kampaņu, ne tikai aktualizē problēmas esamību sabiedrībā, akcentējot līdzcilvēku lomu, bet arī aicina iesaistīties un ziņot par vardarbības gadījumiem, piedāvājot konkrētu rīcības plānu.

Ministrija aicina kaimiņiem, tuviniekiem, saskaroties ar vardarbību līdzās, zvanīt pa tālruni 110, ja situācija ir kritiska, vai 116006, lai saņemtu konsultatīvu atbalstu, kā rīkoties, lai pārtrauktu vardarbību līdzās. Savukārt upurus LM informēs par valsts atbalsta iespējām saņemt valsts apmaksātu sociālas rehabilitācijas pakalpojumu un tiesiskās aizsardzības iespējām, piemēram, varmākas tūlītēju nošķiršanu un valsts nodrošinātu juridisko palīdzību.

Kampaņa tiek īstenota ar Eiropas Savienības programmas Tiesības, vienlīdzība un pilsonība un LM līdzfinansējumu, projekta Izpratnes veidošanas kampaņa par nulles toleranci attiecībā uz vardarbību pret sievietēm. Vardarbībai patīk klusums ietvaros. Projekts tiek īstenots ciešā sadarbībā ar krīžu un konsultāciju centru Skalbes, lai īstenotu no vardarbības cietušu personu atbalsta pieejamības veicinošus pasākumus un biedrību Streetbasket, kas plašāk pazīstama kā Ghetto Games, lai preventīvi izglītotu jauniešus un veicinātu cieņpilnas savstarpējās attiecības starp puišiem un meitenēm.

Eiropas Komisija 2017.gadu izziņojusi par Eiropas gadu pret vardarbību pret sievietēm. 25.novembrī tika atzīmēta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautiskā diena vardarbības izskaušanai pret sievieti, ar to arī sākas ANO 16 dienu periods, kura ietvaros visā pasaulē tiek rīkoti dažādi pasākumi, lai pievērstu politiķu un sabiedrības uzmanību vardarbības pret sievieti aktuālajiem jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē