Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reizniece-Ozola: EK ziņojumā par Latviju ir daudz nekorektas informācijas

Eiropas Komisijas (EK) ziņojumā par Latviju ir daudz nekorektas informācijas, kuru plānots pārrunāt ar EK pārstāvjiem cerībā, ka šī ziņojuma informācija varētu tikt mainīta, aģentūrai LETA sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Šogad 7.martā EK publicēja ikgadējo ziņojumu par Latviju, kurā starp pozitīvām lietām, piemēram, būtisku reformu ieviešanas paātrināšanos, minētas arī negatīvas lietas. Piemēram, EK norāda, ka finansējuma pieaugums veselības aprūpei, domājams, apmierinās daļu svarīgāko vajadzību, tomēr daži nesen pieņemti pakalpojumu piekļuves ierobežojumi draud ar veselības pasliktināšanās risku. Tāpat EK ieskatā, Latvijā saglabājas augsts nevienlīdzības un nabadzības līmenis, kas liecina par vāju sociālās drošības modeli un nodokļu un pabalstu sistēmu.

Finanšu ministre sacīja, ka, saņemot EK ziņojuma par Latviju projektu, Finanšu ministrija sniedza EK "faktus, nevis viedokli" par visiem ziņojumā minētajiem jautājumiem, bet tie netika ņemti vērā. "Gatavojot tik nopietnu dokumentu, var būt dažādi viedokļi, bet fakti ir jāņem vērā," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Pēc ministres teiktā, EK uzsver, ka Latvijā nav pietiekami palielināti kapitāla nodokļi, lai gan dažās kapitāla nodokļa pozīcijās tas ir dubultots. Tāpat EK norāda, ka Latvija nav ņēmusi vērā Pasaules Bankas (PB) rekomendācijas, kas neesot tiesa, jo PB rekomendācijas ņemtas vērā.

"EK pati nonāk pretrunās, norādot, ka nevajadzēja samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) mazāko algu grupās, lai gan PB tieši iesaka to darīt. EK arī aicināja vēl vairāk palielināt akcīzes nodokli, nekustamā īpašuma nodokli, izskaust mikrouzņēmumu režīmu, bet jāsaprot, ka šie jautājumi prasa politiskus lēmumus un mēs šeit labāk redzam, kā strukturēt nodokļu sistēmu. Es nekad nepiekritīšu nepārdomātiem priekšlikumiem," pauda ministre.

Viņa piebilda, ka EK arī norāda uz nepietiekamo veselības nozares finansējumu, lai gan šā gada budžetā tai tika lielākais finansējuma pieaugums, sasniedzot miljardu eiro no kopējiem budžeta izdevumiem.

Savukārt, komentējot EK sacīto par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, Reizniece-Ozola norādīja, ka neatliekamie, steidzamie, dzīvībai un veselība svarīgie pakalpojumi tiek nodrošināti visiem pilsoņiem, turpretī plašāku veselības aprūpes pakalpojumu grozu saņem tie, kas maksā nodokļus.

"Tas ir loģiski, jo jebkuras sabiedrības pamatā ir solidaritātes princips, kas paredz, ka tie, kas var, rūpējas par tiem, kas nevar.

Tomēr situācija patlaban ir tāda, ka tie, kas var, rūpējas ne tikai par tiem, kas nevar, bet arī par tiem, kas negrib.

Nodokļu maksātājiem tas ir pārāk liels slogs. Nodokļu nomaksai jākalpo kā motivācijai saņemt plašāku valsts sniegtu pakalpojumu klāstu," uzsvēra finanšu ministre.

Pēc Reizniece-Ozolas teiktā, daudzi jautājumi EK ziņojumā atspoguļoti nekorekti, tāpēc viņa aicinājusi EK pārstāvjus 19. martā tikties Briselē, bet 22. martā iecerēta tikšanās ar EK pārstāvniecības Latvijā pārstāvjiem. "Tikšanās laikā vēlos sniegt informāciju, ko EK varētu ņemt vērā turpmāk, bet es būtu priecīga, ja EK pārskatītu sagatavoto ziņojumu par Latviju," piebilda ministre.

Viņa aicinās EK vērtēt nodokļu reformu un veselības aprūpes reformu kopumā, nevis atsevišķas reformas iniciatīvas. "Ja dod vērtējumu par nodokļu reformu, tad tā ir jāanalizē kopumā, nevis izraut vienu aspektu. Reforma nav tikai IIN izmaiņas, bet arī citi pasākumi, piemēram, minimālo sociālo iemaksu noteikšana saimnieciskās darbības veicējiem, tika sakārtots mikrouzņēmumu režīms un tā tālāk," teica Reizniece-Ozola.

Top komentāri

Tālis
T
Pirms kāda laika ministre pziņoja, ka ar bankām viss kārtībā, protams, izņemot AB LV banku. Pēc tam sekoja paziņojums, ka probleēas var būt vēl 10 bankām. Tagad EK dod nepareizu informāciju. Kad beigsies meli un nekompetence?
Latviešiem
L
ir vajadzīgs kāds, kas baksta un saka, ka tas nav kārtībā un tas nav kārtībā. Pretējā gadījumā mūsu oligarhi un viņu pakalpiņi valdībā te dzīvotu svētā pašapmierinātībā un darītu, ko grib, jo pati tauta arī neko nespēj izdarīt...
Grāmatvede
G
Ne re, arī EK Tev, Dana, saka, ka mēsli ir tava “dāvana” 100-gadei. Mums Tu netic.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē