Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

RTA rektore: Augstskolu reformai jābūt ar pievienoto vērtību reģionam

Reformējot divas Latgales augstskolas, jārada pievienotā vērtība reģionam, komentējot ieceri apvienot Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju (RTA) un Daugavpils Universitāti (DU), aģentūrai LETA sacīja RTA rektore, profesore Iveta Mietule.

Viņa atgādināja, ka otrdien Ministru kabinets ar savu lēmumu uzlicis par pienākumu sākt sarunas par iespējamo RTA un DU reorganizāciju, kas turpināsies gadu. Rektore arī atklāja, ka augstskolai bijusi viena tikšanās ar Izglītības un zinātnes ministriju, kuras laikā tika iezīmēts, ka uz abu augstskolu un koledžu bāzes tiks veidota viena ekosistēma.

"Ir doma, ka arī reģionos tiks attīstītas zinātnes universitātes. Ja mēs attīstām zinātnes universitātes, kurām būtu lielāks finansējums, dažādas priekšrocības projektu īstenošanā, tad mēs varam runāt par šīs zinātnes universitātes izveidi Latgalē," iespējamo apvienošanos komentēja Mietule.

RTA rektore skaidroja, ka Atveseļošanas un noturības mehānisma plānā augstākajai izglītībai paredzēti 90 miljoni eiro, taču augstskolām jāzina, kādu summu tās iegūs, veidojot zinātnes universitāti uz Daugavpils un Rēzeknes bāzes.

"Mēs noteikti sāksim sarunas, noteikti ar DU, bet mums nav aizliegts to darīt arī ar citām augstākās izglītības iestādēm. Mēs esam gatavi sākt sarunas, bet svarīgi, ar kādu finansējumu Latgales reģionam. Ja mēs kaut ko reformējam, tad tam ir jābūt ar pievienoto vērtību reģionam, ar stratēģisku skatījumu," uzskata profesore.

Mietule atzina, ka gan RTA, gan DU īsteno virkni pedagoģijas studiju programmu, un apvienošanās gadījumā būtu jāvērtē, kuras tiks īstenotas turpmāk. Taču ir daļa programmu, kas ir atšķirīgas - RTA plaši pārstāvētas inženierzinātnes, bet DU - dabaszinātnes.

LETA jau ziņoja, ka gada laikā Liepājas Universitāte tiks pievienota kādai no zinātnes universitātēm, kā arī apvienot paredzēts RTA un DU, otrdien lēma Ministru kabinets. DU un RTA apvienošanas mērķis būtu radīt jaunu augstskolu, kura būtu ar starptautisku mērogu Latgales reģionā.

Tāpat atbilstoši Augstskolu likuma grozījumiem, kas nosaka jaunu tipoloģiju, un plānotajai augstskolu pārvaldības reformai 27 Latvijas augstskolām tiks piemērots jauns tips.

Zinātnes universitātes tips tiks piemērots Latvijas Universitātei, Rīgas Tehniskajai universitātei, Latvijas Lauksaimniecības universitātei un Rīgas Stradiņa universitātei.

Mākslas un kultūras universitātes tipu piemēros Latvijas Kultūras akadēmijai, Latvijas Mākslas akadēmijai un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai.

Lietišķo zinātņu universitātes statuss būs DU un Liepājas Universitātei.

Savukārt lietišķo zinātņu augstskolas tips būs Baltijas Starptautiskajai akadēmijai, Banku augstskolai, Biznesa augstskolai "Turība", Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolai "RISEBA", Ekonomikas un kultūras augstskolai, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolai, Latvijas Jūras akadēmijai, Latvijas Kristīgai akadēmijai, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijai, Lutera akadēmijai, RTA, Rīgas Aeronavigācijas institūtam, Rīgas Ekonomikas augstskolai, Rīgas Juridiskajai augstskolai, Transporta un sakaru institūtam, Ventspils augstskolai un Vidzemes augstskolai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē