Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

SPKC: Latvijā ar Covid-19 var saslimt jebkur, jo katram otrajam nav zināms inficēšanās cēlonis

Ņemot vērā, ka pagājušajā nedēļā 53% jauno Covid-19 pacientu nevarēja pateikt, kur ir inficējušies, šobrīd saslimt iespējams jebkur, un vienīgais veids, kā no tā izvairīties, ir ievērot distancēšanos un citus valstī noteiktos drošības pasākumus, norāda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi.

Kā aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja, vērtējot pagājušās nedēļas rādītājus dažādos aspektos, centrā joprojām novēro saslimstības pieaugumu, kas liecina, ka nepieciešams īpaši vērīgi ievērot noteiktos piesardzības pasākumus.

Tāpat SPKC aicina ikvienam izvērtēt savus ikdienas paradumus, piemēram, uz veikalu doties divas reizes nedēļā, sagatavojot iepirkuma sarakstu. Draugus uzrunāt un tikties dažādās interneta platformās, bet brīvdienas ar ģimeni labāk izmantot, dodoties pastaigā svaigā gaisā.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā 47% gadījumos cilvēkiem izdevies atklāt infekcijas avotu, kas vairumā gadījumu bijis saistīts ar inficēšanos ģimenes locekļu vidū. Tālāk seko darba vietas un darba kolektīvi, kamēr joprojām saglabājas saslimstība ārstniecības iestādēs un izglītības iestādēs. Pagājušajā nedēļā 6% gadījumu saslimušais inficējies izklaides vietās, piemēram ballējoties draugu pulkā vai apmeklējot izklaides vietas.

Epidemioloģiskie rādītāji Latvijā ir ar pieaugošu tendenci - atklāto Covid-19 gadījumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, ir pieaudzis par 25,2%, veikto testu skaits par 2,6%, tas liecina tieši par saslimušo skaita pieaugumu un nav saistīts ar testu pieaugumu.

Vērtējot stacionēto pacientu skaitu, novērojama tendence, ka no visiem saslimušajiem vidēji 15% gadījumos pēc nedēļas slimošanas, būs nepieciešama stacionārā palīdzība. Ja divas nedēļas iepriekš tika stacionēti 217 pacienti, tad pagājušajā nedēļā tie bija 281 pacients, kas ir 30% pieaugums.

Tomēr, salīdzinot 14 dienu kumulatīvos rādītājus uz 100 000 iedzīvotājiem dažādās valstīs, SPKC secinājuši, ka Latvijas 229,7 Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir zem Eiropas vidējā rādītāja, kas ir 602,9 gadījumi. Lietuvā šis rādītājs ir sasniedzis jau 664,3.

Kopumā 22 Eiropas valstīs vērojams saslimstības pieaugums, tomēr astoņās valstīs vērojama saslimstības stabilizācija vai samazinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē