Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ulmanis: Vējonim jādomā arī par ceturto premjera amata kandidātu

Valsts prezidentam Raimondam Vējonim jau tagad jādomā arī par ceturto kandidātu, ko varētu virzīt premjera amatam, ja pašreizējie trīs pretendenti nevarēs iegūt sev Saeimas vairākuma atbalstu, intervijā telekanāla LNT raidījumam Top 10 izteicās bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis.

Ulmanis, kurš bija Valsts prezidents no 1993. līdz 1999. gadam, uzsver: "Domājot par trim (premjera amata kandidātiem), ir jādomā par ceturto. Un tad, kad notiks šīs vēlēšanas, droši vien prezidentam būs padomā kaut kas arī par to, kam jānotiek, ja šie trīs neviens nesaņems atbalstu. Un man šķiet, ka tā tas varētu arī notikt."

Nākamajā nedēļā Valsts prezidents Raimonds Vējonis plāno nominēt kandidātu premjera amatam. Ambīcijas ieņemt šo posteni ir Aldim Gobzemam (KPV LV), Artim Pabrikam (Attīstībai/Par!) un Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam.

Kuluāros izskan, ka prezidents Vējonis nopietni apsver iespēju "pirmo roku" dot Bordānam, lai gan šī kandidāta iespējas pēc tam iegūt atbalstu Saeimā pagaidām uzskatāmas par visai nosacītām.

Eksprezidents Ulmanis prognozē, ka pirmais nominētais kandidāts uz premjera amatu varētu neiegūt atbalstu: "Es domāju, ka pirmajā kārtā varētu nesaņemt vairākumu. Un tuvākajās - otrajā vai trešajā kārtā - premjeru varētu apstiprināt."

Pēc eksprezidenta domām, sākotnēji virzītā premjera amata kandidāta neapstiprināšana nebūtu nekas ārkārtējs. Deviņdesmito gadu sākumā prezidenta nominēto kandidātu noraidīšana Saeimā notika vairākkārt. Saeimas atbalstu neguva Ulmaņa virzīto Andreja Krastiņa, Māra Grīnblata un Ziedoņa Čevera valdības, turklāt Krastiņu un Grīnblatu prezidents nominēja bez lielām cerībām, ka viņus Saeima varētu apstiprināt. 

"Andrejs Krastiņš un Māris Grīnblats toreiz bija galvenie nacionālā karoga nesēji, kamēr viņi paši nepārliecinājās, ka parlaments viņus neapstiprinās, nebija jēgas bezgalīgām diskusijām. Tāpēc mēs arī tā teicām - jūs esat pelnījuši, ka jūs būtu premjeri. Vai tāpat domā arī parlamentārieši - pārbaudīsim. Un to mēs arī izdarījām," tā deviņdesmito gadu notikumus telekanālam LNT atminējās Ulmanis.

Spēcīgākais prezidenta ierocis ir iespēja partijas baidīt ar Saeimas atlaišanas rosināšanu, ja tās nespēs vienoties par rīcībspējīgu valdību. Gan bijušais Valsts prezidents Ulmanis, gan konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars tomēr uzsver, ka šāds priekšlikums jāliek galdā tikai galējas bezizejas situācijā.

Pastars LNT raidījumam Top 10 norāda: "Pašlaik to noteikti nedrīkstētu likt galdā. Gadījumos, ja tas būtu kāds trešais, ceturtais piegājiens [nākamās valdības izveidē], un priekšā nekas labāks nerādītos, tad prezidents varētu teikt: "Lūk, kur ir mans kandidāts. Vai nu jūs viņu pieņemat, vai arī man mapītē ir dokuments (par Saeimas atlaišanas rosināšanu), kuru es arī parakstu.""

Top komentāri

Vai jādomā par Šķēli?
V
Tomēr kaut kas te neklapē - Šķēle Ulmanim nebija ceturtais, bet trešais!
šlesera ņirga
š
Oligarhu noderīgais ulmanis atkal pavēra muti.
Jorens
J
Brīnums, ka neieteica izvirzīt Kalvīti vai Savicki, vai pats sevi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē