Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Uzņēmēji: Blockchain tehnoloģija un kriptovalūta nākotnē mainīs visas nozares

Uzņēmēji un ar finansu sektoru saistītie uzskata, ka kriptovalūta un blokķēdes tehnoloģijas nākotnē būtiski ietekmēs dažādas nozares, portālam Diena.lv pavēstīja Latvijas Startup uzņēmumu asociācijas Projektu vadītāja Aļona Beļinska.

Pagājušajā ceturtdienā norisinājās slēgta kluba diskusija, kura bija veltīta inovatīvām finanšu tehnoloģijām tradicionālajās biznesa nozarēs. Klubā šoreiz satikās airBaltic E-komercijas, mārketinga un pārdošanas vecākais viceprezidents Jouni Oksanens, Maxima korporatīvo attiecību vadītājs Ivars Svilāns, Printify pārstāvis Džeims Berdigans, Rietumu Bankas viceprezidents un valdes loceklis Jevgēnijs Djugajevs, tāpat auditorijā bija finanšu nozares eksperti un startup vides pārstāvji. 

Vakara galvenais viesis Oksanens pārstāvēja airBaltic, kas pirms trim gadiem kļuva par pirmo aviosabiedrību pasaulē, kas sāka par aviobiļetēm pieņemt samaksu kriptovalūtā jeb bitcoins. “Šobrīd aptuveni 100 biļetes mēnesī tiek nopirktas, norēķinoties kriptovalūtā. Skaitlis nav liels, taču tendences tas iezīmē,” statistikas datos ir ieskatījies Oksanens, E-komercijas, mārketinga un pārdošanas vecākais viceprezidents. “Paredzams, ka nākotnē blockchain tehnoloģija padarīs dzīvi vienkāršāku, jo uzņēmumi savā starpā daudz ātrāk varēs apmainīties ar informāciju. Visas lojalitātes programmas būs pieejamas vienā digitālajā makā, un, piemēram, sakrātos punktus varēs izmantot uzreiz lidostā.” Oksanens arī uzskata, ka blockchain tehnoloģija varētu beidzot ieviest izmaiņas nozares spēlētāju tik nesaprotamajā agregatoru un globālo distribūciju sistēmu darbībā, kas ‘apēd‘ krietnu daļu aviosabiedrību un viesnīcu ķēžu peļņas.

Lielveikalu ķēde Maxima no citām savukārt atšķiras ar to, ka piedāvā dažādus pakalpojumus papildus iespējai nopirkt visu nepieciešamo. I. Svilāns uzsver, ka tik ļoti apspriestā maksājumu pakalpojumu direktīva PSD2 mainīs daudzas nozares: “Arī mums ir jāskatās plašāk. Iespējams, nākotnē lielveikals būs fiziska vieta zem jumta ar apkurinātām telpām, personālu un loģistikas centru, kas, iespējams, pildīs lielu daudzumu funkciju, par kurām pašlaik mēs tikai smīkņājam vai pat nenojaušam. Piemēram, teorētiski ir taču iespējams nogādāt mazbērnu vecmāmiņai uz vairāku desmitu kilometru attālumā esošo pilsētu, izmantojot jau esošu loģistikas sistēmu.” Protams, arī Maxima izjūt jaunuzņēmumu interesi, kas ir gatavi piedāvāt dažādus risinājumus. Nākotnē tas droši vien notiks arvien biežāk. “Taču startup pārstāvjiem ir jārēķinās, ka lieli uzņēmumi ir lēni, ar piesardzību izturas pret jauniem risinājumiem un tajos pastāv liela birokrātija. Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka izmaiņas negatīvi neietekmēs mūsu darbību. Līdz ar to inovāciju ieviesējiem jāspēj atbildēt uz pavisam vienkāršiem jautājumiem – vai mēs varēsim visā lielajā ķēdē esošos bankas terminālus pārlādēt vienas nakts laikā? Un vai mēs patiešām spējam piedāvāt kaut ko tādu, kas piešķirs uzņēmumam papildus vērtību?” uzsver Svilāns.

Printify pārstāvis Berdigans ir saskāries ar situāciju, kad liels uzņēmums ir neprognozējams: “Mums ASV četrus mēnešus bija sarunas par sadarbību ar lielu korporāciju. Bijām tikuši pat līdz līguma slēgšanai, kad pēkšņi viens no uzņēmuma pārstāvjiem paziņoja, ka līgums netiks slēgts. Viss lielais darbs bija vējā.” Berdiganu pašu fintech jomā pozitīvi pārsteidzis Igaunijas nesenais paziņojums par kriptovalūtas Estcoin’izdošanu: “Ja igauņi to paveiks, tad viņi būs ļoti tālu priekšā daudzām valstīm savā attīstībā.”

Rietumu FinTech Club diskusiju cikla ceturtā pasākuma galvenais partneris un atbalstītājs Rietumu Banka ar kriptovalūtas un blockchain risinājumiem saskaras ik dienu. Nemitīgi tiek domāts, kā šos risinājumus efektīvāk izmantot. “Banka ir atvērta sadarbībai ar startup uzņēmumiem. Protams, tiem jāakceptē mūsu nosacījumi – jābūt gataviem strādāt ar ‘Rietumu Banka’ datiem, mūsu telpās un jāpieņem apmaksa nosacījumi. Citādi nav šķēršļu kopīgai sadarbībai un kopīgai jaunu risinājumu meklēšanai fintech nozarē,” uzsver Rietumu Bankas viceprezidents Djugajevs.

Rietumu FinTech Club ir tikšanās klubs finanšu tehnoloģiju nozares pārstāvjiem, kas vēlas diskutēt par aktuālākajām tendencēm un dalīties pieredzē. Trīs veiksmīgas tikšanās ir apliecinājums, ka finanšu tehnoloģijas nozare jaunajiem biznesa entuziastiem ir ļoti interesanta un perspektīva. Šo iniciatīvu šobrīd realizē Latvijas Startup Asociācija Startin.LV sadarbībā ar Rietumu Banku.

Top komentāri

bandītu saiets
b
Apšaubāmas reputācijas firmeles apspriež kreisās valūtas lietošanas perspektīvas. Spriežot pēc tekstiem, zāli ari pīpējuši. Cik stipri ir jāsaspiež galva, lai uzticētu masu slepkavām (pat ja slepkavojuši aiz neuzmanības) savu mazbērnu? Tālāk. ''Lojalitātes programmas'' pārtraucu lietot pēc tam, kad izrādījās, ka tās ir bezjēdzīgas UN VAIRS NEKAD NEVIENAI TĀDAI NEPIETEIKŠOS. Un vispār kas ir lojalitāte pret firmu, kuras vienīgais mērķis ir peļņa? Agrāko laiku karakalps, kas bija lojāls savam kungam, saņēma pretī amatu un ienākumus. Šodien valsts pilsonis saņem aizsardzību un visu pārējo, ko valsts piedāvā pilsonim. Ko man var piedāvāt firma? Mistiskus punktus, kurus nav iespējams nekur un nekā izlietot? Ejiet jūs...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē