Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viesnīcu asociācija: 4,7 miljoni ir par maz visu viesnīcu atbalstam Covid-19 pandēmijā

Lai visas viesnīcas saņemtu atbalstu Covid-19 pandēmijā, kā arī lai pietiktu izdzīvošanai līdz nākamā gada aktīvajai tūrisma sezonai, 4,7 miljoni eiro no valsts ir par maz, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

Viņa atzina, ka viesnīcas ar valdības šodien pieņemto lēmumu var būt apmierinātas tikai daļēji. Pozitīvi esot tas, ka atbalstu varēs saņemt arī uzņēmumi, kas dibināti pēc 2019.gada jūnija, taču ir skaidrs, ka atbalstam paredzētais finansējums ir par mazu, lai tas pietiktu līdz nākamā gada jūnijam vai vismaz izdzīvotu līdz nākamajai tūrisma sezonai.

Graikste norādīja, ka sākotnējais atbalsta mērķis ir subsīdijas darba algām, bet, "pateicoties" valsts noteiktajiem kritērijiem, to saņēma daudz mazāks skaits uzņēmumu nekā tika plānots.

Kā uzsvēra asociācijas izpilddirektore, patlaban pietrūkst informācija un pārliecība par atbalstu pēc 31.decembra. Lai "pārziemotu" visa tūrisma nozare, pēc iespējas vajadzētu atjaunot maksātnespējas moratoriju.

Tāpat esot nepieciešams rast risinājumu, lai tiktu iesaldēti kredītmaksājumi, komunālie maksājumi, maksimāli samazinātu nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus. Viņa atzīmēja, ka jau vairākkārt viesnīcu pārstāvji rosinājuši atcelt enerģētikas uzņēmuma "Sadales tīkla" maksājumus par elektrības jaudas palielināšanu vai samazināšanu, ko īpaši sāpīgi izjūt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.

"Būtu labi, ja darbinieku algu subsīdijas un grantus izmaksātu balstoties uz kritērijiem, kas tuvi dīkstāves pabalsta kritērijiem. Viesmīlības sektors būtu gandarīts, ja arī Latvijas valdība sekotu citu valstu piemēram un piemērotu samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi 5% apmērā," sacīja Graikste.

Viņa piebilda, ka sadarbībā ar Rīgas domi ir jāpanāk risinājums, lai "atdzīvinātu" Vecrīgu, lai veicinātu cilvēkus tajā uzturēties, apmeklēt restorānus, muzejus, kafejnīcas.

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu par 4 746 290 eiro novirzīšanu atbalstam viesnīcām operacionālo izmaksu segšanai, tostarp darbinieku atalgojuma izmaksai, komunālo maksājumu un dažādu citu maksājumu segšanai. Prognozējams, ka atbalstu varētu saņemt aptuveni 200 viesnīcas Latvijā, tādējādi vienam pieteicējam varētu piešķirt vidēji 23 731 eiro. Atbalsts uzņēmējiem būs pieejams līdz 2021.gada jūnijam.

Atbalsts uzņēmējiem būs pieejams pēc atbalsta saskaņošanas Eiropas Komisijā. Indikatīvi pieteikumu pieņemšanu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) uzsāks novembra beigās vai decembra sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē