Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Viņķele: Ir signāli, ka daļa no iepriekš piegādātajām aizsargmaskām neatbilst solītajai kvalitātei

Ir vairāki signāli, ka kāda daļa no iepriekš piegādātajām medicīniskajām aizsargmaskām, iespējams, neatbilst solītajai kvalitātei, tāpēc tiek lūgts saglabāt preču iepakojumus un atgriezt tās Nacionālajam veselības dienestam, lai varētu celt pretenzijas pret piegādātāju, otrdien preses konferencē paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"Runājot par tām kravām, kas tika piegādātas jau krīzes sākumā, par cik to apjomi ir lieli, protams, pastāv iespēja, ka kāda no kastēm fiziski varētu neatbilst par 100% piegādātāja apsolītajam. Tieši tāpēc mēs aicinām to atgriezt, lai varētu pieteikt šo pretenziju piegādātājam," skaidroja ministre.

Tomēr vienlaikus politiķe mudināja apzināties pašreizējo situāciju, norādot, ka "tā izvēle ir nevis starp perfekti noformētu, brīnišķīgu, 100% uzticamu un sertificētu masku un nedrošām maskām, bet starp maskām, kuras principā var nopirkt, un nekādām maskām".

Pēc ministres paustā, pašreizējā situācija ar individuālo aizsardzības līdzekļu iegādes iespējām ir tāda, ka tās jāpārbauda uz vietas. "Skaistais 100% drošais sertifikāts par precēm, kas tiek ražotas Eiropā un ir par ļoti samērīgu cenu - "tā ir miera laiku realitāte"," pauda Viņķele.

Viņa stāstīja, ka vairums valstu, tostarp arī Eiropas Komisija, iepirkumus veic tieši tāpat kā Latvija - strādājot ar starpniekiem un galveno aizsardzības līdzekļu ražotāju - Ķīnu.

"Pašreizējos apstākļos ir grūtāk pārliecināties, ka nekur pa ceļam nav sajaukti sertifikāti, ka nav sajauktas kravas (..) tāpēc, lai izvairītos no situācijām, ka kaut kur pie tā milzīgā pieprasījuma kāds negodprātīgs starpnieks, vai cilvēcīgas kļūdas dēļ mēs nesaņemam gana kvalitatīvu preci - mēs testējam tās uz vietas," klāstīja politiķe.

Raksturojot kopējo situāciju attiecībā uz piedāvājumiem, kuri tiek saņemti no starpniekiem, ministre skaidroja, ka "stāsti par to, ka ir daudz starpnieku, kuri stāv un klauvē pie durvīm, diemžēl, līdz šim ir vairāk bijuši mīti".

"Ja kāds kvalitātes defekts tiek konstatēts, šādu individuālās aizsardzības līdzekļu izdale medicīnas iestādēm nenotiks, un mēs izmantosim iespēju šādas kravas atgriezt līgumpartneriem," uzsvēra Viņķele.

Kā ziņots, KPV LV Saeimas deputāti un deputāts Viktors Valainis (ZZS) veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) nosūtījuši pieprasījumu skaidrot iepirkto masku un respiratoru atbilstību un lietderību, aģentūru LETA informēja KPV LV Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens.

KPV LV politiķi aicina atbildes uz pieprasījumu sniegt trīs darba dienu laikā. "KPV LV" norāda, ka pēc ministres atbildēm deputāti lems par vēršanos pie Valsts kontroles ar aicinājumu izvērtēt iepirkumu un iespējamo pārkāpumu gadījumā piemērot zaudējumu piedzīšanas procedūru no vainīgajām amatpersonām.

Viņķele par iesniegto pieprasījumu izteikusies sarkastiski, kritiski novērtējot koalīcijas partnerus KPV LV.

Tikmēr Viņķele iepriekš norādījusi, ka publiskajā telpā novērojamās ažiotāžas dēļ ap Latvijas iepirkto individuālo aizsardzības līdzekļu kvalitāti mazinās komersantu vēlme iesaistīties iepirkumu konkursos.

Top komentāri

Lohi
L
Jūs visi tur esat. Ja tādi strādātu privātos uzņēmumos, tad šie uzņēmumi ātri bankrotētu. Mans sapnis ir, kaut Jūs, tur, reiz dabūtu konkurēt privātajā sfērā. Tad redzētu, cik bezcerīgi Jus esat...
ko lai saka
k
Kāda dvēselīte bija atbildīga to pārbaudīt un caur trim priekšnieku stāviem paziņot Jums. Vai pat vainīgos sīkpurkšķus šai valdībai iecelt nav spēka?
reptilis
r
Virsraksts vien ir bumba - Ir signāli! Ibi---o rio ! Darbs valdībā nav ,kā iepirkšanās lielveikalā....,ja ir vajadzīgs ,tad jāorganizē ražošana uz vietas. Mums taču rādīja ,ka puiši izstrādājuši respirātorus! Un maskas nav nekādas nano ..mega..duper puper slepenas tehnoloģijas! Ministrei nav jāgaužās un jāuztver ""signāli"",bet jāstrādā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē