Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Cihanouskai jau gadu nav ziņu par ieslodzīto vīru

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura dzīvo trimdā Lietuvā, piektdien paziņoja, ka jau gadu nav saņēmusi ziņu no Baltkrievijā cietumā ieslodzītā vīra Sjarheja, uzsverot, ka saziņas liegšana ir spīdzināšanas veids.

Cihanouska situācijā iesaistīties aicināja ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu, sakot, ka arī citiem Baltkrievijas politieslodzītajiem tiek liegta saziņa ar ārpasauli.

"Ir pagājis gads, kopš es pēdējo reizi saņēmu ziņu no sava vīra Sjarheja Cihanouska. Kopš tā laika ir bijis tikai klusums. Bez vēstulēm, bez telefona zvaniem, bez advokātu apmeklējuma," Cihanouska teica žurnālistiem Viļņā, piebilstot, ka ir saņēmusi tika anonīmas vēstules, kurās apgalvots, ka viņas vīrs ir miris, un pērn publicētu video, kurā viņa "gandrīz neatpazina savu vīru".

"Komunikācijas liegšana ir spīdzināšanas veids," paziņoja Baltkrievijas opozīcijas līdere, sakot, ka tā tiek spīdzināti ne tikai politieslodzītie, bet arī viņu ģimenes locekļi, "kuriem jādzīvo neziņā un kuri nevēlas ticēt sliktākajam".

Cihanouska apliecināja, ka sazināties nav iespējams arī ar citiem Baltkrievijas cietumos esošiem aktīvistiem, piemēram, Mariju Koļesņikovu, Viktaru Babarjku, Maksimu Znaku un Iharu Losiku.

Pēc Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāves Arktikas kolonijā pagājušajā mēnesī rīcība nav sekojusi, bet bijušas tikai runas, paziņoja Cihanouska.

"Pagaidām mēs varam dzirdēt tikai nosodījuma un bažu vārdus. Mums ir jārīkojas, lai novērstu turpmākas traģēdijas. Cilvēku spīdzināšanai cietumos ir jābeidzas," viņa teica.

"Es aicinu ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu iejaukties. Pieprasiet izbeigt brutālo praksi, kad cilvēkiem tiek liegta saziņa," Cihanouska piebilda.

"Politieslodzītajiem ir jānodrošina piekļuve pienācīgai medicīniskajai aprūpei un jāļauj sazināties ar advokātiem un ģimenēm," viņa uzsvēra.

Kā sacīja opozīcijas līdere, diktatora Aleksandra Lukašenko režīms pēdējo dažu gadu laikā ir jau noslepkavojis vismaz piecus politieslodzītos. Viņa brīdināja, ka upuru skaits pieaugs.

"Lukašenko režīms jau ir noslepkavojis piecus Baltkrievijas politieslodzītos - Iharu Ļedņiku, Vitoldu Ašuraku, Vadzimu Hrasko, Alseju Puškinu un Mikalaju Klimoviču. Un viņš turpina nogalināt. Cilvēki lēnām tiek nogalēti cietumos," teica Cihanouska, kas piektdien kopā ar dažiem citiem aktīvistiem pie Baltkrievijas vēstniecības Viļņā sarīkoja protesta akciju, lai pievērstu uzmanību politieslodzītajiem Baltkrievijā.

Baltkrievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Vjasna" dati liecina, ka Baltkrievijā ir ap 1500 politieslodzīto

Minskai ir piemērotas sankcijas par tās vēršanos pret opozīciju un par to, ka tā nodrošinājusi Krievijai placdarmu, Maskavai uzsākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Cihanouskis plānoja kandidēt Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 2020.gada augustā, bet tika aizturēts. Tāpēc viņa vietā nolēma kandidēt viņa dzīvesbiedre, kas saskaņā ar opozīcijas informāciju balsojumā tālu apsteidza Lukašenko.

Saskaņā ar Baltkrievijas mediju ziņoto 2021.gadā Cihanouskim tika piespriests 18 gadu cietumsods pēc vairākus mēnešus ilgas tiesas prāvas, kurā viņš tika atzīts par vainīgu "nemieru organizēšanā" un "sociālā naida kurināšanā".

Cihaunouskai Baltkrievijā ir aizmuguriski piespriests 15 gadu cietumsods.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē