Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EDSO: Gruzijas prezidenta vēlēšanas liecina par demokrātijas briedumu

Gruzijā svētdien notikusī prezidenta vēlēšanu pirmā kārta liecina, ka šajā Kaukāza valstī ir nobriedusi demokrātija, pirmdien pavēstīja Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kas veica neatkarīgu balsojuma monitoringu.

"Šajās vēlēšanās Gruzija demonstrēja savas demokrātijas briedumu. Tas cerības vairo vēl vairāk," paziņojumā apliecināja EDSO novērotāju komandas vadītājs Kristians Vigenins.

Tomēr bijuši arī trūkumi. Tā valdošās partijas Gruzijas sapnis kandidātei Salomei Zurabišvili bijusi negodīga piekļuve valsts atbalstam.

Priekšvēlēšanu laikā "dominēja polarizējoši temati, negatīva kampaņa, skaļas apsūdzības starp valdošās un opozīcijas partiju kandidātiem", teikts paziņojumā.

"Kaut arī fundamentālās brīvības pamatā tika ievērotas un sāncenši varēja brīvi izvērst kampaņu, vairāki kampaņas pasākumi tika izjaukti, bet dažu partiju biroji un kampaņas materiāli cieta vandaļu uzbrukumos," norādīja EDSO.

Gruzijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguva bijušie ārlietu ministri Salome Zurabišvili un Grigols Vašadze, kas sacentīsies vēlēšanu otrajā kārtā nākammēnes.

Zurabišvili saņēmusi 38,6% balsu, bet Vašadze, kuru atbalsta eksprezidenta Mihaila Saakašvili vadītā partija Vienotā nacionālā kustība, - 37,7% balsu.

Šīs ir pēdējās tiešās Gruzijas prezidenta vēlēšanas, jo pēc tām sāksies pāreja uz parlamentāro republiku un nākamo prezidentu 2024.gadā jau izraudzīs īpaša elektoru kolēģija.

Ievērojami samazinātas arī prezidenta pilnvaras, un par ietekmīgāko personu valstī kļūs premjerministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē