Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

KEM: Gāzes vada Balticconnector remontdarbus plānots pabeigt līdz aprīļa beigām

Somijas-Igaunijas gāzes vada Balticconnector remontdarbi uzsākti pagājušajā nedēļā, un tos varētu pabeigt līdz šā gada aprīļa beigām, informēja Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

KEM sadarbībā ar Igaunijas Klimata ministriju un sistēmas operatoriem pēdējā pusgada laikā intensīvi sadarbojušās energoapgādes drošības jautājumos - saistībā ar "Balticconecctor" gāzes vada un elektroenerģijas kabeļu "EstLink 1" un "EstLink 2" atjaunošanas darbu veikšanu.

Ceturtdien noslēdzās Klimata un enerģētikas ministra Kaspara Meļņa (ZZS) vizīte Igaunijā, kurā viņš tikās ar Igaunijas klimata ministru Kristenu Mihalu. Sarunās pievērsta uzmanība energoapgādes drošuma jautājumiem Baltijas reģionā.
Melnis norādīja, ka Igaunija pēdējo sešu mēnešu laikā ir saskārusies ar vairākiem tehniskiem izaicinājumiem saistībā ar kritisko enerģētikas infrastruktūru, tomēr Igaunijas atbildīgās iestādes ir sekmīgi izvairījušās no elektroenerģijas piegāžu pārtraukumiem un dabasgāzes piegādes traucējumiem Igaunijā.
Meļņa ieskatā Baltijas valstis ir augstā sagatavošanās līmenī ārkārtas situācijas plānošanā un mehānismu nodrošināšanā, kā arī Baltijas valstis ir ieguldījušas pūles, lai energoresursu piegādes ceļi ir vairāki un dažādi, un tādējādi - mazāk atkarīgi no konkrētiem starpsavienojumiem.
 
Sarunās ar Igaunijas ministru Melnis apliecināja gatavību sadarboties ar Igaunijas kolēģiem, lai nodrošinātu Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa kopīgu izmantošanu reģionālajai gāzes apgādei krīzes gadījumā.
 
Abi ministri uzsvēra atjaunojamās enerģijas nozīmi, lai nodrošinātu ilgtspējīgu energoapgādi par pieejamu cenu iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Melnis informēja, ka KEM ir sagatavojusi un 12.martā Saeimā iesniegusi ziņojumu par kodolenerģijas ražošanas attīstības iespējām Latvijā. Šobrīd Saeimā norisinās diskusijas par kodolenerģijas ražošanas iespējām modulārajos reaktoros, kas ir jaunās paaudzes tehnoloģijas stabilai elektroenerģijas ražošanai.
 
Līdzvērtīgi kā Latvijā, arī Igaunijas parlamentā nesen uzsāktas diskusijas.
Mihals informēja, ka tuvāko piecu gadu laikā Igaunijā tiek plānots sagatavot kodolenerģijas likumu, ja būs atbalsts parlamentā.
Jau ziņots, ka 8.oktobrī tika bojāts Igauniju un Somiju savienojošais gāzesvads "Balticconnector". Tajā pašā laikā tika bojāti arī sakaru kabeļi starp Igauniju un Somiju un Igauniju un Zviedriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē