Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

NATO samitā fokusā arī dalībvalstu aizsardzības tēriņi

Šodien un 12. jūlijā Briselē norisināsies NATO samits, kur galvenā uzmanība tiks pievērsta piecām jomām, tostarp draudu atturēšanai, attiecībām ar Eiropas Savienību (ES) un Krieviju. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, uzrunājot NATO Parlamentāro asambleju Varšavā, norādīja, ka samitā tiks pievērsta uzmanība arī stabilitātei robežreģionos, sevišķi dienvidos, kā arī NATO modernizācijai un sloga vienlīdzīgākai sadalei.

Stoltenbergs sagaida, ka NATO dalībvalstu līderi samitā pieņems lēmumu uzlabot spēku kaujas gatavību un mobilitāti. Viņš norādīja, ka draudu atturēšana un aizsardzība nav atkarīga tikai no spēkiem, ko NATO ir izvietojusi, bet arī no spējas nepieciešamības gadījumā ātri pārvietot šo spēkus.

2016. gadā NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālu bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Šo grupu ietvaros Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā izvietoti aptuveni 4000 karavīru no citām NATO dalībvalstīm.

Stoltenbergs arī norādīja, ka sagaida no NATO dalībvalstu līderiem, ka tie atkārtoti apliecinās duālo pieeju Krievijai, apvienojot draudu atturēšanu un aizsardzību ar politisko dialogu. "Pat ja mēs neticam labākām attiecībām ar Krieviju nākotnē, mums ir jākārto attiecības ar Krieviju," viņš piebilda.

NATO samits notiks laikā, kad pieaug bažas par Krievijas aktivitātēm hibrīdajā karadarbībā un kiberuzbrukumiem.

Samitā no Latvijas piedalīsies Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība), aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.



Bergmanis piedalīsies Ziemeļatlantijas padomes sanāksmē valsts un valdību vadītāju formātā, kā arī Saprašanās memoranda dalībai NATO viedās aizsardzības iniciatīvā NATO Sauszemes kaujas munīcijas nodrošinājums parakstīšanas ceremonijā, kā arī Daudznacionālā divīzijas Ziemeļi štāba izveides Nodomu vēstules parakstīšanas ceremonijā.

Aizsardzības nozares vadība un Vējonis apmeklēs arī Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības NATO jauno telpu oficiālo atklāšanas ceremoniju.

Līdzās samita darba sesijām Rinkēvičs piedalīsies arī atsevišķā NATO ārlietu ministru sanāksmē, kas veltīta sadarbībai ar alianses dienvidu partneriem. Tāpat NATO samita laikā ministram paredzēta dalība teroristiskās organizācijas Islāma valsts sakāvei sanāksmē, kas notiks pēc ASV valsts sekretāra un NATO ģenerālsekretāra iniciatīvas.

Savukārt Valsts prezidentam arī plānota divpusējā tikšanās ar Armēnijas premjerministru Nikolu Pašinjanu.

Samitā būs vairāki jautājumi, par kuriem būs diezgan asas diskusijas, it sevišķi jautājumos par NATO modernizāciju un organizācijas dalībvalstu atvēlētajiem finansējumiem aizsardzībai, iepriekš intervijā LTV raidījumam Rīta Panorāma sacīja Rinkēvičs.

Ministrs sacīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps samitā nepārprotami sniegs paziņojumu par NATO dalībvalstu nepietiekamo finansējuma atvēlēšanu aizsardzībai, jo ir atsevišķas valstis, kuras aizsardzībai arvien neatvēl 2% no iekšzemes kopprodukta, tādējādi nepildot organizācijas noteiktās saistības.

"Latvija šajā jautājumā ar ASV ir solidāra, lai gan paši tikai nesen palielinājām aizsardzības budžetu, tādējādi panākot, ka minētie divi procenti tiek atvēlēti," piebilda ministrs.

Savukārt aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis intervijā Dienai apliecināja, ka, neskatoties uz Trampa izteikumiem, līdz šim nav bijušas bažas par ASV kā sabiedroto, jo Vašingtona praktiskā līmenī visus savus solījumus esot turējusi.

Top komentāri

Juris
J
Lai nu Vējonis atkal kautkādus tur komēdiņus neiztaisa.
Jurij
J
Te divi ermi grib izlikties par gudriem,bet isteniba vien idioti ir ,piesmere internetu.
x
x
Никогда еще раньше саммит НАТО не был таким скандальным. В то время как в Брюсселе проводится встреча представителей стран-участниц Альянса, одновременно с ней проходят и множество других событий. Например, многотысячный митинг против милитаризации Европы, на котором толпа растянулась на несколько километров. Или заявление Трампа в Твиттере о том, что многие участники НАТО должны США денег. Но главным событием стало желание части Европарламента распустить Североатлантический Альянс. Сразу два политических движения («левых» и «зеленых») высказались против дальнейшего существования НАТО.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē