Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Opozīcijas Koordinācijas padome: Lukašenko ir nobijies, masu akcijas piespiedīs piekrist dialogam

Baltkrievijas autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko demonstratīvā ierašanās savā rezidencē ar Kalašņikova automātu liecina, ka viņš ir nobijies un ka galu galā masu protesta akcijas piespiedīs režīmu piekrist dialogam, pirmdien paziņoja opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija locekle Marija Koļesņikova.

"Uzskatu, ka šī vakardienas reakcija ir ļoti zīmīga. Pilnīgi acīmredzams, ka vara ļoti baidās no savas tautas un vairākuma viedokļa. Pienāks brīdis, kad viņiem vajadzēs samierināties un piekrist dialogam ar savu tautu. Mēs gatavojam visus instrumetus, lai šo vairākuma gribu tauta varētu sadzirdēt," žurnālistiem Minskā sacīja Koļesņikova.

Viņā uzvēra, ka tas, ka protestiem nav līderu, tos tikai pastiprina.

'Šo protestu decentralizācija un līdera neesamība dod tiem bezgalīgas iespējas izplatīties pa horizontāli un vertikāli  lielās un mazās pilsētās un ciemos," teica Koordinācijas padomes prezidija  locekle.

Jau ziņots, ka svētdien masu protesta akciju laikā Minskā pie Neatkarības pils nolaidās helikopters. Baltkrievijas valsts ziņu aģentūras BelTA izplatītajā video redzams, ka no tā izkāpj Lukašenko bruņuvestē ar Kalašņikova automātu rokā un dodas uz pili, viņam līdzās ir viņa 15 gadus vecais dēls Nikolajs, kuram ir bruņuveste, ķivere, mugursoma un rokā arī ir automāts. Tomēr ne Lukašenko, ne viņa dēla automātam nav magazīnas. Ejot uz pili, Lukašenko, runājot par protestētājiem, jautā: "Tur neviena nav, ja?" Kāds viņam atbild: "Pagriezās un devās atpakaļ."

Pa oficiāliem kanāliem izplatīts vēl viens video, kurā redzams, kā Lukašenko helikopterā lido virs Minskas un lūdz pilotus pielidot tuvāk prospektam pie Neatkarības pils. Lukašenko kāds jautā: "Kur viņi ir?" Uz to Lukašenko atbild: "Aizbēguši kā žurkas. Viņi uzzināja, ka atbilde būs karsta."

Sestdien Lukašenko paziņoja, ka dod protestētājiem divas dienas, lai apdomātos, bet pēc tam varas iestāžu reakcija uz protesta akcijām būšot stingra.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Eiropas Savienības valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē