Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Somijas ārlietu ministrs: Mūsu reģions saskaras ar vairākiem izaicinājumiem, kas nav pārvarami vienatnē

Mūsu reģions saskaras ar vairākiem izaicinājumiem, kas nav pārvarami vienatnē, uzsvēra Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto.

LETA jau rakstīja, ka šodien, atzīmējot Latvijas de iure atzīšanas simtgadi un Latvijas-Somijas diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgadi, Latvijas un Somijas vēsturnieki diskutēs par abu valstu sadarbības vēsturi.

Atklājot diskusiju Hāvisto norādīja, ka vēsturnieku diskusija ir lielisks notikums, lai sveiktu abas valstis diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgadē un atzīmētu attiecības, kādas starp valstīm bijušas kopš 1921.gada. Viņš arīdzan uzsvēra, ka šogad tiek atzīmēta 30 gadadiena kopš Latvija atguva neatkarību. Tajā pašā gadā Somijas vēstniecība no jauna vēra durvis Rīgā.

Somijas ārlietu ministrs sacīja, ka abu valstu vidū valda siltas attiecības - aizvadīto gadu laikā ir notikušas augsta līmeņa amatpersonu vizītes.

Somijas prezidents Sauli Nīniste apmeklēja Latviju 2018.gadā, lai atzīmētu Latvijas neatkarības simtgadi, savukārt Latvijas prezidents 2019.gada vasarā apmeklēja Helsinkus. Hāvisto apmeklēja Latviju pagājušā gada augustā, pieminot miera līguma starp Latviju un Padomju Krieviju simtgadi.

Diskusijas atklāšanas uzrunā Hāvisto norādīja, ka somi ir iecienījuši apmeklēt Latviju, Baltijas jūras piekrasti Latvijā un Vecrīgu. Viņš pauda pārliecību, ka tiklīdz epidemioloģiskā situācija to ļaus, somu tūristi atkal atgriezīsies Latvijā.

Tāpat Somijas ārlietu ministrs pavēstīja, ka Somija šogad svin Ziemeļvalstu un Baltijas sadarbību, kas ļaus pievērsties aktivitātēm reģionālā horizontālā līmenī. Viņš apliecināja, ka galvenais mērķis ir būvēt tiltus starp valstu dienaskārtībām. Hāvisto uzsvēra, ka Somijai Ziemeļvalstu un Baltijas reģions ir tuvākie kaimiņi un draugi.

Viņš akcentēja, ka izaicinājumi, kas ir reģionā, pārvarami apvienojot spēkus, jo tas ir ceļš uz panākumiem.

Pēc Hāvisto paustā, Covid-19 epidēmija ir likusi mums apstāties un apdomāt, kā pārvarēt pandēmijas izraisīto krīzi. Ministra ieskatā, Ziemeļvalstu un Baltijas sadarbībai būs liela nozīme valstu ekonomiku atjaunošanā pēc tā šoka, ko izraisīja Covid-19.

Ministrs norādīja, ka plānots sadarboties digitalizācijas, inovāciju un klimata politikas jautājumos. Viņaprāt, izaicinājumi, ar kuriem saskaramies, paver ceļu jaunām iespējām, paātrinot reģiona attīstību un virzot to tuvāk konkurētspējas, ilgtspējas un oglekļa neitralitātes sasniegšanai.

"Šodien mūsu valstis ir cieši saistītas, iespējams, vēl ciešāk, nekā iepriekš. Mums ir līdzības vērtības un kopīgs darbs mērķu sasniegšanai, no kā iegūs mūsu reģions un pasaule kopumā," attālinātajā video uzrunā pauda Somijas ārlietu ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē