Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Stoltenbergs: NATO līguma piektais pants tiks attiecināts arī uz kosmosu

NATO līderi pirmdien samitā Briselē attiecinās NATO līguma piekto pantu arī uz uzbrukumiem kosmosā, pirms samita paziņojis organizācijas ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO līguma piektais pants garantē kolektīvās aizsardzības principu, proti, ka uzbrukuma gadījumā vienai no dalībvalstīm palīgā nāk pārējās dalībvalstis. Līdz šim tas attiecās uz uzbrukumiem uz zemes, jūrā, gaisa telpā un kibertelpā.

Stoltenbergs, uzrunājot auditoriju Vācijas Maršala fondā pāris stundas pirms samita sākuma, sacīja, ka šajā samitā viņi liks skaidri saprast, ka arī jebkurš uzbrukums kosmosā, piemēram, uzbrukums satelītiem, vai uzbrukums no kosmosa izraisīs vai var izraisīt piektā panta iedarbināšanu.

Ap Zemi riņķo aptuveni 2000 satelītu, no kuriem vairāk nekā puse pieder NATO valstīm. Tie nodrošinot daudzu jomu darbību, sākot no mobilajiem tālruņiem un bankas pakalpojumiem un beidzot ar laika prognozēm. Arī armijas izmanto satelītus komunikācijā, navigācijā, informācijas apmaiņā un raķešu aktivitāšu novērošanā.

2019.gada decembrī NATO līderi atzina kosmosu par piekto alianses darbības sfēru līdztekus zemei, gaisa telpai, jūrai un kibertelpai.

Daudzas NATO dalībvalstis ir nobažījušās par Krievijas un Ķīnas aktivitātēm kosmosā, uzskatot, ka tās paliek arvien agresīvākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē