Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tramps: ASV aiziešana no Sīrijas pārrunāta garā un auglīgā telefonsarunā ar Erdoganu

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps svētdien paziņojis, ka jautājumu par ASV spēku izvešanu no Sīrijas viņš apspriedis "garā un auglīgā telefonsarunā" ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

"Mēs spriedām par Islāma valsti, par abu mūsu valstu līdzdalību Sīrijā, par lēnu un ļoti koordinētu ASV spēku aiziešanu no šā reģiona," tviterī rakstījis Tramps, piebilstot, ka sarunā skarti arī tirdzniecības jautājumi.

Jau ziņots, ka Tramps šonedēļ nāca klajā ar negaidītu paziņojumu par ASV bruņoto spēku izvešanu no Sīrijas, ignorējot savus nacionālās drošības padomniekus un nepatīkami pārsteidzot sabiedrotos. Savukārt Ankara viņa lēmumu apsveikusi.

Kā rakstīja Turcijas un ASV mediji, Tramps šādu lēmumu pieņēmis telefonsarunas gaitā ar Erdoganu.

ASV likumdevēji pauduši bažas par Sīrijā palikušo sabiedroto likteni pēc amerikāņu karavīru aiziešanas, īpaši par kurdu kaujiniekiem, kas cīnījušies pret džihādistu grupējumu Islāma valsts, kā arī par iespējamo vakuumu, kas izveidosies šai valstī. Vairāki politiķi gan no ASV demokrātu, gan republikāņu rindām apšaubījuši arī prezidenta apgalvojumu, ka Islāma valsts Sīrijā ir sakauta.

Reaģējot uz šo Trampa lēmumu, par atkāpšanos paziņojis ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss, kas iepriekš tika brīdinājis, ka pāragra bruņoto spēku izvešana no Sīrijas būtu "stratēģiska kļūda", kā arī ASV sūtnis starptautiskajā koalīcijā cīņai pret Islāma valsti Brets Makgērks.

Erdogans nesen draudēja tuvāko dienu laikā uzsākt jaunu operāciju pret kurdu Tautas aizsardzības vienībām (YPG), kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijas ziemeļos gar robežu ar Turciju un līdz šim bijušas nozīmīgākais militārais spēks ASV atbalstītajās sauszemes operācijās pret Islāma valsti Sīrijā. Ankara uzskata YPG par Turcijā aizliegtā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzaru.

Pēc Trampa lēmuma Ankara gan paziņojusi, ka atliks solīto ofensīvu, tomēr Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija Sīrijas Cilvēktiesību observatorija (Syrian Observatory for Human Rights, SOHR) ziņo, ka Turcija savelk spēkus netālu no kurdu kontrolētā apvidus Sīrijas ziemeļos, un arī Turcijas mediji vēsta, ka abu valstu robežu šķērso jauni papildspēki.

Kā domā eksperts kurdu jautājumos Mutlu Čivirolu, ASV spēku izvešana "pavērs ceļu Turcijas operācijām pret kurdiem, un sāksies asiņains karš".

Top komentāri

vienkārši un ģeniāli
v
Pirmkārt ASV specdienesti paliek. Paliek arī privātās militārās struktūras ASV interesējošo objektu apsardzībai. Paliek arī militārie padomnieki. Viss pārējais, nu un protams netīrais darbs reģionālo lielvaru kā Turcija ziņā, bet galīgi netīrais darbs tādiem bomžiem kā Putins. Jeņķi viennozīmīgi noņem no sevis problēmu, laipni atstājot to dažādiem sevi par lielvaru uzskatošiem mudakiem. Ciniski? Intereses, nekā personīga. Nu tāpēc jau ASV ir lielvara.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē