Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Īpašums

Cenas aug straujāk par algām © DIENA(4)

Lai gan Latvijā līdz ar ekonomikas augšupeju kāpis arī vidējā atalgojuma līmenis, mājokļu cenas aug straujāk nekā algas un iegādei pieejamu mājokļu daudzviet mūsu valstī, it īpaši Rīgā, trūkst.

Izsolīs tiesības nomāt Stūra māju(14)

Ceturtdien VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) izsludinājusi pieteikšanos izsolei uz vēsturiskā Tetera nama jeb Stūra mājas, Brīvības ielā 61, nomas tiesībām uz 30 gadiem, aģentūru LETA informēja kompānijā.

Norvik Banka maina nosaukumu

No 9. novembra Norvik Bankas grupa maina nosaukumu uz PNB Banka, portālu Diena.lv informēja bankas paŗstāvji.

Monetārā politika draud ar jauniem burbuļiem nekustamā īpašuma tirgū © DIENA(2)

Dažādu valstu ekonomikas sektoru atkarība no tā, kas tiek izlemts centrālo banku sēdēs, kļuvusi tik liela kā nekad iepriekš. Lai glābtos no iepriekšējās desmitgades patēriņa ekonomikas sabrukuma sekām, monetārās iestādes veikušas iepriekš vēsturē nebijušas, triljonos mērāmas dolāru, eiro un citu valūtu injekcijas finanšu sektorā. Šo investīciju gala rezultāts ir šobrīd vērojamā globālās tautsaimniecības izaugsme, kas vainagojusies arī ierindas mājsaimniecību maksātspējas pieaugumā. Tomēr vienlaikus tā veicinājusi dažādu ieguldījumos izmantojamo aktīvu cenu kāpumu, kurš ievērojami apsteidzis ienākumu pieaugumu, un nekustamais īpašums (NĪ) šajā ziņā nav nekāds izņēmums.

Par nenosauktu summu pārdots Galleria Riga(7)

Ceturtdien noslēgts darījums, ar kuru tirdzniecības centrs Galleria Riga nonāk East Capital pārvaldīta fonda East Capital Baltic Property Fund III īpašumā. Vienojoties ar īpašuma pārdevējiem - Fritrade SE un Titan Invest - tika nolemts darījuma summu neizpaust, portālu Diena.lv informēja East Capital Baltics pārstāvji.

Mērķis – apvienot jaunās tehnoloģijas un biznesu © DIENA

"Mēs Latvijā esam ceļa sākumā, liela nozīme ir asociācijas izveidei, lielākajiem jaunuzņēmumu pasākumiem Latvijā – TechChill un Digital Freedom Festival. Kustība tikai veidojas, uzņēmējiem svarīgi just valsts atbalstu," intervijā Dacei Skreijai norāda Latvijas start-up jeb jaunuzņēmumu asociācijas Startin.LV valdes priekšsēdētāja Egita Poļanska.

Aizvien pieaug interese par nekustamo īpašumu © DIENA(3)

Ekonomiskās aktivitātes pieaugums tradicionāli vainagojas ar lielāku interesi par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā. Tas saistīts ar iedzīvotāju labklājības līmeņa palielināšanos un tam sekojošu hipotekārās kreditēšanas pieaugumu. Vienlaikus investīcijas nekustamajā īpašumā tiek uzskatītas par finanšu ieguldījuma risku sadalīšanas instrumentu, un tas tiek izmantots arī patlaban, kad saistībā ar centrālo banku monetāro politiku procentu likmes ir zemas, bet obligāciju un akciju cenas atrodas tuvu vienā līmenī vai sasniedz aizvien jaunus vēsturiski augstākos cenu maksimumus, ceturtdien lasāms laikrakstā Diena.

Ar mazu tanku uz "barčiku" © DIENA(4)

Bieži vien labākās idejas rodas neplānoti, iesākas un izvēršas neparedzami ar desmitiem nezināmo, apkārtējiem apšaubot domu gājiena saprātīgumu. Tas viss attiecināms uz Imanta Pankara vadīto auto nomu, kas piecu gadu laikā izaugusi līdz dažādu izklaides pasākumu kantorim vienlaicīgi pat simtiem cilvēku.

Telpas ir, bet darbinieku trūkums jūtams aizvien asāk © DIENA(11)

Biļetes uz koncertu, ielūgums uz kāzām, ilgi gaidītais darbavietas gada nobeiguma pasākums – tad beidzot! Varēs nopirkt jaunu kleitu, uzvilkt izejamās kurpes un svinēt dzīvi draugu vai kolēģu kompānijā! Prieki priekiem, bet tiem, kas saimnieko dažādu pasākumu norises vietās, tuvojas gada darbīgākā sezona. Lai uzzinātu šobrīd aktuālās tendences pasākumu norises jomā no telpu saimnieku skatpunkta, Diena iztaujāja šīs jomas pārstāvjus.

Rīgas brīvostas pārvalde attīstīs Ķīpsalas jahtu ostas infrastruktūru(1)

Iesaistoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) Interreg programmas projektā Uzlabota jahtu ostu infrastruktūra un ostu tīkla attīstība Igaunijā un Latvijā (EST-LAT Harbours), Rīgas brīvostas pārvalde (RBP) plāno uzlabot Ķīpsalas jahtu ostas infrastruktūru, portālu Diena.lv informēja pārvaldē.

Lai lietus nebojā ēku © DIENA(1)

Saulainā un sausā laikā par to nedomājam, bet, kad līst lietus, svarīgi, lai ēka ir nodrošināta ar piemērotām un kvalitatīvām lietusūdens noteksistēmām. Remontējot mājas fasādi vai mainot jumtu, vērts pievērst uzmanību arī noteksistēmām – varbūt vecās savu mūžu nokalpojušas un laiks tās nomainīt.

Jumtam jābūt glītam © DIENA

Mājas jumts ir nopietns ieguldījums, tas sargā ēku no nokrišņiem, vienlaikus rūpējoties par siltumizolāciju un arīdzan kalpojot kā elements, kas liecina par saimnieku gaumi, vērtībām un rocību. Lai cik skaisti iekopta būtu mājas apkārtne vai moderns iekštelpu interjers, noplucis jumts bojās skatu. Jumta seguma materiālu ir daudz, atšķirīgas arī to cenas, taču, izpētot funkcionalitāti, izvēlēties nemaz nav grūti arī tad, ja neesat būvniecības eksperts. Galvenais ir atrast tirgotāju, kas nodrošinās garantiju un uzticamu profesionāļu brigādi, kura jumta segumu uzklās. Tas ir svarīgi, jo jumtu jau nemainīsim kā sezonas tērpu – kvalitatīvam segumam jākalpo vismaz gadus 30 līdz 50 vai pat visus 100!

Īpašuma apdrošināšanas tirgus ir augošs © DIENA

Slavenais teiciens Mans nams ir mana pils, kas rotā ēkas fasādi Rīgā, Čaka ielā 26, jau folklorizējies un labi raksturo to, cik personīgi cilvēki uztver savu nekustamo īpašumu, vai tā būtu liela savrupmāja vai mazs dzīvoklītis. Netiešā veidā par to aizdomāties liek arī fakts, ka saskaņā ar apdrošinātāju teikto privātpersonas daudz biežāk apdrošina savu nekustamo īpašumu nekā veselību. (Te gan jāpiebilst, ka nekustamā īpašuma apdrošināšana daudziem var būt vienkāršāk un ērtāk pieejama nekā veselības apdrošināšana.)

Ar viltu izkrāpj īpašumus © DIENA(13)

Ārzemēs mirušā vectētiņa, kurš nav atstājis testamentu, bet kuram piederējuši vērtīgi meža īpašumi Latvijā, mazbērni, sākot interesēties par mantoto īpašumu, atklāj, ka vectētiņa mežs iereģistrēts zemesgrāmatā uz sveša vārda un pieder citam cilvēkam. Šis cilvēks mežu labticīgi iegādājies no pārdevēja, kurš darbojies ar it kā vectētiņa izdotu pilnvaru. Tā nav krāpšanas shēma no kāda Latvijas rakstnieka detektīvromāna, bet gan visai izplatīta prakse, par kuru trauksmi ceļ gan Latvijas Zvērinātu notāru padome (LZNP), gan Valsts policija (VP). Pēdējā gada laikā pieauguši darījumi ar nekustamo īpašumu, kur personas uzrāda ārpus Eiropas Savienības, parasti ASV, izdotas pilnvaras, kas izrādās viltotas.

Būvniecības apjomi turpina strauji augt(1)

Šā gada 2.ceturksnī, salīdzinot ar situāciju attiecīgajā laika posmā pirms gada, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās, pieauga par 23.5%. Tai skaitā ēku būvniecības apjoms - par 15.8%, inženierbūvju būvniecība - par 29.2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.