Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dienas komentārs

Progresīvie būs JV alter ego opozīcijā © DIENA

Varētu domāt, ka Krišjānim Kariņam (Jaunā Vienotība, JV) pirmdien nācās piekāpties trīs partiju koalīcijas modelim, uz ko uzstāja Nacionālā apvienība un Apvienotais saraksts, Progresīvajiem piedāvājot vien vietu topošās valdības piekabē – divpusēju sadarbības līgumu ārpus koalīcijas un vienu ministra portfeli no sev pienākošos amatu kvotas

Balva ar simbolisku nozīmi © DIENA

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pagājuši jau astoņi mēneši, un uz šī kara fona visai nozīmīgs ir Eiropas Parlamenta (EP) lēmums 2022. gada Saharova balvu piešķirt "drosmīgajai Ukrainas tautai, ko pārstāv tās prezidents, ievēlētie līderi un pilsoniskā sabiedrība".

Trasas un toriju noriets © DIENA

Apvienotajā Karalistē turpinās iekšpolitiskie satricinājumi, kurus uz brīdi bija likusi piemirst karalienes Elizabetes II aiziešana aizsaulē. Ekonomiskie un politiskie procesi tikmēr pašsaprotami turpinājās, un vakar par šo procesu starpposmu kļuva tikai 44 dienas (!) amatā pavadījušās premjeres Lizas Trasas paziņojums par atkāpšanos no amata.

Jāglābj glābēji © DIENA

Satraucoša, pat zināmā mērā biedējoša ziņa izskanēja no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) puses – darbinieku trūkuma dēļ plāno "rindas kārtībā" ik pa laikam apturēt kopumā 18 VUGD posteņu darbību. VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš gan steidza mierināt sabiedrību, ka uzreiz visi 18 posteņi netiks slēgti un tie esot "3–4 mazāk noslogoti posteņi katrā reģionā, un tie izvēlēti pēc saņemto izsaukumu skaita, kā arī citiem faktoriem".

Rīga var zaudēt iemītniekus © DIENA

Energoresursu cenu iespaidīgais lēciens, kas īpaši izjūtams līdz ar apkures sezonas sākumu, daudziem cilvēkiem licis izvērtēt ar mājokli saistīto izdevumu atbilstību ieguvumiem.

Irānas ģeopolitiskās likmes © DIENA

Krievijas un Irānas pieaugošā sadarbība militārajā jomā, it īpaši Irānā ražoto bezpilota lidaparātu plaša izmantošana Krievijas triecienos Ukrainas enerģētiskajai un militārajai infrastruktūrai, kā arī ticamas ziņas, ka Teherāna gatavojas piegādāt Maskavai arī lielas tuva un vidēja darbības rādiusa ballistisko raķešu partijas, rietumvalstu dienaskārtībā ir licis parādīties jautājumam par jaunām sankcijām pret Teherānu

Politiķi un sirmmāmiņa © DIENA

Priekšvēlēšanu laikā esam dzirdējuši daudz solījumu par to, kā politiķi gādās par valsts un sabiedrības labklājības pieaugumu. Nekas īpaši nav mainījies arī politiķu pēcvēlēšanu retorikā, jaunās valdības veidošanas procesā aizrautīgi deklamējot darāmos darbus gan ekonomikā, gan sociālajā jomā.

Turcijas gāze Eiropai? © DIENA

Krievijā notiekošās ikgadējās Krievijas enerģētikas nedēļas ievadā tika publiskota šķietami negaidīta ideja par tā sauktā gāzes haba izveidi Turcijā, kas ļautu turpināt Krievijas gāzes piegādes pa cauruļvadiem Eiropas valstīm. Domājams, iecere ir saskaņota ar Turciju un tuvākajā laikā tiks (vai arī jau tiek) apspriesta abu valstu vadītāju līmenī.

Strukturāla nelaime © DIENA

Valsts prezidents Egils Levits intervijā TV24 Latvijas atpalicību no kaimiņiem raksturojis kā strukturālu nelaimi, norādot, ka patlaban mūsu valsts esot "vājākais motors" starp trim Baltijas valstīm

Lai būtu uzņēmēju paaudze © DIENA

Latvijā daudz tiek runāts par nepieciešamību uzlabot skolā apgūstamo mācību saturu un pilnveidot mācību metodes. Kopumā izglītības jomā figurē daudz savstarpēju pārmetumu, un pa vidu visām pieaugušo domstarpībām ir skolēni, no kuriem tiek gaidīts, ka nākotnē viņi būs tie, kuri ar savu darbu ne tikai nodrošinās labklājību paši sev, bet arī padarīs mūsu valsti turīgāku. Taču nereti tiek piemirsts, ka vajadzētu diskutēt arī par to, vai izglītības sistēma gatavo darba ņēmējus vai ir vērsta uz darba devēju, t. i., uzņēmēju, sagatavošanu

Divi mīti par Progresīvajiem © DIENA

Jautājums par Progresīvo aicināšanu vai neaicināšanu topošajā valdības koalīcijā no viena grāvja – mītiskā stāsta par to, ka Nacionālā apvienība (NA) un Apvienotais saraksts to negrib pieļaut tikai un vienīgi ideoloģisku iebilžu dēļ, – ir ātri vien pārmeties citā grāvī – teiksmā par to, ka Progresīvie ir dzidrs strauts, bez kura Latvijas politiskais dīķis sastāvēsies, Antiņš stikla kalnā neuzjās, Saulcerīte paliks neuzmodināta un maizi negriezīs nazis ass.

Neskaidras ilgtermiņa sekas © DIENA

Aģentūra Reuters vēsta, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir pieņēmusi "pašu nopietnāko kopš 90. gadiem" lēmumu par mikroshēmu eksporta uz Ķīnu ievērojamu ierobežošanu.

Taupība visos līmeņos © DIENA

Energoresursu cenu iespaidīgā augšupeja un neziņa par to, kā situācija attīstīsies gaidāmajā ziemā, jau ir radījusi spēcīgu stresu mūsu sabiedrībā un daudziem iedzīvotājiem likusi izjust bažas par savu labklājību.

Ekonomika vai tomēr ģeopolitika? © DIENA

Austrijas galvaspilsētā Vīnē 5. oktobrī pirmoreiz pēc Covid-19 pandēmijas klātienē notika naftas eksportētājvalstu apvienības OPEC+ nozares ministru tikšanās, kuras rezultātā tika pieņemts lēmums, ka apvienības valstis, sākot ar novembri, samazinās naftas ieguvi par diviem miljoniem barelu dienā

Talonu ēra atgriežas © DIENA

Neskaitāmas problēmas piedzīvojis kārtējais Rīgas "pārmaiņu koalīcijas" iedzīvotāju pacietības daudzuma mērīšanas eksperiments – nu jau viennozīmīgi bēdīgu slavu ieguvusī IT platforma Pusdienlaiks.lv, kuras primārais un faktiski vienīgais uzdevums ir nodrošināt ēdināšanas pakalpojumu skolās un bērnudārzos apmaksas procesu.

Minimālajai algai būs jāaug © DIENA

Minimālajai algai visā Eiropas Savienībā (ES) jābūt tādai, kas "ļauj darba ņēmējiem dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi". To šoruden ir paziņojis Eiropas Parlaments (EP), kas septembrī pieņēma Direktīvas priekšlikumu par adekvātu minimālo atalgojumu ES. Iecerēts, ka dalībvalstīm direktīvas prasības būs jāizpilda divu gadu laikā.

Kaislības Brazīlijas gaumē © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē tika aizvadīta vienas no pasaules nozīmīgākajām t. s. attīstības valstīm – Brazīlijas – prezidenta vēlēšanu pirmā kārta. No to iznākuma savukārt lielā mērā būs atkarīgs valsts turpmākais ģeopolitiskais kurss.

Dotā uzticība būs jāattaisno © DIENA

Vēlētāji ir devuši iespēju Jaunajai Vienotībai (JV) palikt pie varas, bet no tiem politiskajiem spēkiem, kuri 13. Saeimas laikā nav bijuši valdošajā koalīcijā, priekšroku devuši pragmatiskajiem – Zaļo un zemnieku savienībai un Apvienotajam sarakstam (AS), nevis klaigātājiem populistiem. Jāpiebilst arī – vēlēšanu rezultāti spilgti atklāj to, ka savs elektorāts gan latviešu, gan krievvalodīgo vēlētāju vidū ir tiem politiķiem, kuri akcentē nacionālo tematiku, jo 14. Saeimā pārstāvēta būs gan Nacionālā apvienība, gan Stabilitātei!.

Ne tikai pārziemošanas jautājums © DIENA

Uz ilgiem vai, iespējams, uz visiem laikiem izejot no ierindas abām Ziemeļu straumēm, jautājums par to, kā apvienotā Eiropa pārcietīs šo un nākamās ziemas, kļuvis aktuālāks nekā jebkad iepriekš.

Vēlēšanas jau rīt. Jāiet! © DIENA

Vēlēšanu gados aizvien vērojama lielas daļas balsstiesīgo iedzīvotāju vienaldzīgā, būtībā pat noraidošā attieksme pret šo pilsoņa iespēju un zināmā mērā arī pienākumu ar savu balsi ietekmēt to, kāds būs valsts attīstības virziens nākamajos četros gados.

Vai atbalsts ļaus pārziemot? © DIENA

Dažas dienas pirms Saeimas vēlēšanām valdība nolēma, ka elektroenerģijas juridiskajiem lietotājiem, to vidū uzņēmumiem, valsts kompensēs elektroenerģijas izmaksu pieaugumu 50% apmērā virs elektroenerģijas cenas 160 eiro par megavatstundu.

Kā balsot un nevilties © DIENA

Pēdējās trīs dienas līdz vēlēšanām daudzi pavadīs diskusijās ar sevi par izšķiršanos, vai vispār iet vēlēt, un šaubām, vai es, vēlētājs, vispār kaut ko varu ietekmēt. Vai konkrētai partijai atdota balss nepazudīs valdības koalīcijas kompromisos

Itālijas konservatīvā izvēle © DIENA

Iepriekšējās nedēļas beigās tika aizvadītas Itālijas parlamenta abu palātu vēlēšanas, kuru rezultāti atbilda iepriekš veikto aptauju rezultātiem, – par pārliecinošu uzvarētāju kļuva oficiāli labēji centriskā, bet faktiski – nacionāli konservatīvā koalīcija ar partiju Itālijas brāļi (Fratelli d’Italia) priekšgalā.

Iespēja balsot jāizmanto © DIENA

Saeimas vēlēšanu datums – 1. oktobris – ir jau pēc dažām dienām. Ja 1. oktobrī nav iespējams doties balsot, tad jau iepriekš – 29. un 30. septembrī – var ieiet vēlēšanu iecirknī un nodot balsi glabāšanā. (Plašāka informācija par to atrodama Centrālās vēlēšanu komisijas interneta vietnē.)

Nereformējamais ANO © DIENA

Pašlaik Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 77. sesijas centrālā tēma, protams, ir karadarbība Ukrainā, kamdēļ pārējiem jautājumiem tiek pievērsts ievērojami mazāk vērības. Viens no šādiem jautājumiem ir virknes rietumvalstu ar ASV priekšgalā virzītā tēma par nepieciešamību reformēt ANO Drošības padomi (DP) un arī organizācijas citas institūcijas.