Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dienas komentārs

Reitingi emocionālā laikā © DIENA

Tuvojoties 1. oktobrim – Saeimas vēlēšanu dienai –, aizvien lielāka uzmanība tiek pievērsta politisko spēku reitingiem, un likumsakarīgi ir tas, ka it īpaši šos reitingus popularizē tie politiķi, kuru partijām reitings ir kāpis.

Padomju impērijas simbols © DIENA

Augusta pašās beigās – 30. augustā – 91 gada vecumā no dzīves aizgāja pēdējais PSKP CK ģenerālsekratārs un vienlaikus pirmais un pēdējais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs.

OIK slēpšanas operācija © DIENA

Pēdējo dienu laikā politiķi piepūstiem vaigiem, cits citu cenzdamies pārtrumpot labskanīgāko vārdu izvēlē, steidz sabiedrību iepriecināt ar sensacionālu ziņu – valdībā esot pieņemts teju vēsturisks lēmums par obligātās iepirkuma komponentes jeb, vienkārši sakot, OIK atcelšanu!

Pieņemt darbā par deputātu © DIENA

Pirmā septembra diena daudziem saistās ar mācību gada sākumu un liek aizdomāties par izglītības prestižu mūsu sabiedrībā. Šogad būtiski ir arī tas, ka no 1. septembra tieši mēnesis palicis līdz 14. Saeimas vēlēšanām.

Apvienotās Eiropas altāris © DIENA

Vācijas kanclers Olafs Šolcs, uzstājoties Kārļa universitātē Prāgā, nāca klajā ar vairākām iniciatīvām par Eiropas Savienības (ES) politiskās sistēmas reformēšanu. Nozīmīgākais no Vācijas kanclera aicinājumiem bija apspriest iespēju atteikties no dalībvalstu veto tiesībām un pāriet uz vairākuma principu, pieņemot lēmumus tādos jautājumos kā sankciju politika vai cilvēktiesības.

Šaubīgs lēmums par Skultes projektu © DIENA

Veids, kā valdība vakar pieņēma un pamatoja lēmumu sniegt atvieglojumus privātu uzņēmēju daudzus gadus virzītajai sašķidrinātās gāzes termināļa celtniecībai Skultē, ir paraugs tam, kā šādi politiski lēmumi nebūtu jāpieņem un kā tos nevajadzētu argumentēt.

Lojalitāte – dalīta atbildība © DIENA

Pēdējo divarpus gadu laikā mūsu sabiedrībā noticis daudz kas tāds, kas iepriekš šķita maz ticams. Tas attiecas gan uz pārmaiņām, ko ienesusi Covid-19 pandēmija, gan uz procesiem, kurus izraisījusi ģeopolitiskās situācijas saasināšanās.

Lojalitāte – dalīta atbildība © DIENA

Pēdējo divarpus gadu laikā mūsu sabiedrībā noticis daudz kas tāds, kas iepriekš šķita maz ticams. Tas attiecas gan uz pārmaiņām, ko ienesusi Covid-19 pandēmija, gan uz procesiem, kurus izraisījusi ģeopolitiskās situācijas saasināšanās.

Vēlēšanas ziemas priekšvakarā © DIENA

Pēc mēneša – 25. septembrī – Itālijā ir gaidāmas parlamenta ārkārtas vēlēšanas (tiks vēlēti gan 400 parlamentāriešu, gan 200 senatoru), kuru rezultātā pie varas ar gana augstu ticamības pakāpi nāks labējā koalīcija. Savukārt uz lielāko vēlētāju atbalstu ne bez iemesla cer iepriekš mazāk zināma nacionāli konservatīva partija Itālijas brāļi (Fratelli d’Italia, FdI)

Inflācija cērt peļņu © DIENA

Tradicionāli tiek uzskatīts, ka mērena inflācija nāk par labu saimnieciskajai aktivitātei, tā veicina peļņas gūšanu korporatīvajā sektorā, ļauj palielināt algas un galu galā ir labvēlīga tam, lai celtos arī kopējais labklājības līmenis. Taču šeit atslēgas vārds ir «mērena», un pašreizējais vairāk nekā 20% lielais patēriņa cenu pieaugums gada izteiksmē par tādu nav uzskatāms.

Lai neaizbrauktu no Latvijas © DIENA

Patlaban gan dažādi dati, gan publiski pausti viedokļi liecina, ka mūsu valsts iedzīvotāji aizrautīgi bauda vasaru, tērējot naudu kultūras pasākumu apmeklēšanai, ceļošanai, ēšanai restorānos un citām izklaidēm. Covid-19 radītie riski vēl nav pazuduši, bet vairs nav epidemioloģisko ierobežojumu, un, protams, tas šovasar daudzus cilvēkus pamudinājis pievērsties pandēmijas gados atliktajiem hobijiem.

Atzīstam – partiju programmas nestrādā © DIENA

Partiju programmas kā atskaites punkts to darbības izvērtēšanai Latvijas daudzpartiju koalīciju realitātē īsti nestrādā un nekad nav strādājis, lai gan ir ērts instruments, kuru izmanto plašā rituālu darbību spektrā, sākot no vairāksolīšanas priekšvēlēšanu periodā, līdz konkurentu troļļošanai, vēlētāju audzināšanai un kritiķu dažbrīd neviltotajiem centieniem caur programmām un to izpildi visu šo reālpolitiku ielikt jelkādā izmērāmā un pēc universāliem kritērijiem izvērtējamā rāmī.

Jaunās neitralitātes iezīmes © DIENA

Līdz ar esošās pasaules kārtības acīmredzamu izjukšanu pa visām šuvēm un pasaules aizvien uzskatāmāku sadalīšanos ģeopolitiskajos blokos aktuāls kļūst arī jautājums par to, kas būs nākamās neitrālās valstis.

Nosodījuma iemesls ir karš © DIENA

Pusgads jau aizritējis kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, un šo sešu mēnešu laikā Krievijai pausts starptautisks nosodījums, kā arī notikusi globāla mēroga norobežošanās no agresorvalsts.

Par viltus kandidātiem un dilemmām © DIENA

Dilemma, vai pret partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem, kuri paši nekandidē 14. Saeimas vēlēšanās, izturēties kā pret "zickandidātiem", kurus sabiedrības interesēs, lai tā it kā netiktu muļķota ar viltus izvēlēm, būtu kā īpaši jāiezīmē vai pat jāizslēdz no publiskajām partiju priekšvēlēšanu debatēm, ir vairāk ētiski pamatota, bet, ja iedziļinās, nav loģiski īpaši pamatota.

Nav dūmu bez uguns? © DIENA

Pēdējās dienās uzreiz vairākas augsta ranga Polijas amatpersonas publiski ir veltījušas neglaimojošus vārdus Vācijai.

Irānas tagad vai nekad © DIENA

Vīnē noslēguma stadijā ir nonākušas vairāk nekā 16 mēnešus ilgušās sarunas par t. s. Irānas kodolvienošanās atjaunošanu. Pamatvilcienos ir apstiprināts ES piedāvātais kodolvienošanās atjaunošanas plāns, tomēr tā stāšanās spēkā ne tuvu nav garantēta, jo sarunas, citējot Irānas ārlietu ministru Amiru Abdulahianu, notiek pēc principa "tagad vai nekad".

Neziņas un cerību viļņi © DIENA

Recesijas iestāšanās iespējamība Latvijas un daudzu citu Eiropas valstu ekonomikās vairs netiek uzskatīta par apšaubāmu, bet drīzāk gan kā bāzes scenāriju. Šāds stāvoklis tautsaimniecībā iestājas, kad tās apjomi, rēķinot pret iepriekšējo ceturksni, ir samazinājušies divus ceturkšņus pēc kārtas. Vienu šādu triju mēnešu periodu jau esam piedzīvojuši un patlaban acīmredzami izdzīvojam nākamo.

Vai izsūtījums impērijas nomalē? © DIENA

Kad vēlā pavasarī, reaģējot uz karu Ukrainā un grožu vēl ciešāku pievilkšanu jebkādai režīma kritikai Krievijā, sākās krievu opozicionāru plūsma uz Latviju, bija cerība, ka viņu redzējums par Putina režīma patieso seju un zvērībām Ukrainā palīdzēs atšķaidīt un ar laiku vest pie prāta propagandas un lielkrievu šovinisma apmāto Latvijas krievvalodīgo daļu.

Šengenas vīzas kara apstākļos © DIENA

Uzreiz vairāku Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un tajā skaitā arī Latvijas aicinājums iekļaut ES sankciju pret Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā septītajā paketē liegumu izsniegt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem Šengenas vīzas (izņemot īpašus privātus gadījumus) ir sava veida indikators, kas parāda Eiropas valstu attieksmi pret to ģeopolitisko realitāti, kas iestājusies pēc šā gada 24. februāra

Uzņēmējiem vajag skaidrību © DIENA

Nākamnedēļ valdība varētu vienoties par atbalstu uzņēmējiem energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai. Aģentūra LETA vēsta, ka politiķu viedokļi par valsts atbalsta sniegšanu uzņēmējiem atšķiras, tomēr valdošās koalīcijas partijas spējušas konceptuāli vienoties, ka uzņēmējiem atbalsts ir jāsaņem.

Ankara uz diviem krēsliem © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē Krievijas kūrortpilsētā Sočos risinājās vairāk nekā četras stundas ilgas Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas līdera Redžepa Tajipa Erdogana sarunas, par kuru biežāk pieminēto rezultātu kļuva vienošanās, ka Turcija par daļu Krievijas piegādātās dabasgāzes turpmāk norēķināsies rubļos. Vienlaikus šī vienošanās, pēc visa spriežot, ir tikai aisberga pati redzamākā daļa

Varbūtību teorijas ziemai © DIENA

Patlaban izskatās, ka Latvijā pietiks dabasgāzes visai gaidāmajai apkures sezonai, – tādu varbūtības teoriju vakar intervijā Latvijas Radio pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Nevar nepamanīt, ka ar dažādām varbūtības teorijām šobrīd diemžēl ir aizrāvusies visa valdība, kas dara bažīgus gan uzņēmumus, gan mājsaimniecības.

Kariņš: Izskatās, ka Latvijā pietiks gāzes visai apkures sezonai

Patlaban izskatās, ka Latvijā pietiks dabasgāzes visai gaidāmajai apkures sezonai, intervijā Latvijas Radio apliecināja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), atsaucoties uz Ekonomikas ministrijas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves pārvaldītājas AS "Conexus Baltic Grid" sniegto informāciju.

Risks zaudēt vēlētāju balsis © DIENA

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, jaušamas bažas, ka vēlētāju aktivitāte var būt zema. Centrālās vēlēšanu komisijas dati rāda, ka 2018. gadā 13. Saeimas vēlēšanās piedalījās 54,56% no visiem balsstiesīgajiem vēlētajiem, kas nav daudz. 2019. gadā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās aktivitāte bija vēl zemāka – 33,53%.

Vai pārieta Ķīnas Rubikona? © DIENA

ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi, par spīti Ķīnas protestiem, īstenotā vizīte Taivānā, ko Pekina uzskata par tā sauktās vienas Ķīnas politikas pārkāpšanu, visticamāk, radikalizēs Ķīnas ārpolitiku, tostarp pietuvinot lēmuma pieņemšanu par Taibejas atgriešanu Pekinas paspārnē ar militāru spēku.

Dzīve neziņā © DIENA

Priekšvēlēšanu laiks parasti raksturīgs ar to, ka politiķi ļoti cenšas izvairīties no neērtām tēmām un problēmjautājumiem un pārsvarā publiskajā retorikā runā par pozitīvām lietām, un vairāk vai mazāk sola labākus laikus sabiedrībai un valstij kopumā, ja tieši viņi tiks ievēlēti jaunajā Saeimā.