Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sākusies pieteikšanās ikgadējam izaicinājumam Neapēd zemeslodi

No 8. decembra atvērta pieteikšanās dalībai vides aizsardzības akcijā “Neapēd zemeslodi”, kurā ik gadu tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju iesaistās klimata krīzes risināšanā, janvārī apgūstot videi draudzīgākus ēšanas ieradumus un samazinot dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu.

Pārtikomāti - jauna alternatīva pārtikas iegādē

E-komercijas pēkšņais pieprasījums veicināja ne tikai jaunas iespējas, bet arī izaicinājumus. Līdz ar lielāku pasūtījumu pieplūdumu, tehnoloģiju izstrādātāji meklē dažādus risinājumus, lai optimizētu darbību visos mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmos. Viens no svarīgākajiem posmiem ir preču saņemšana. Atšķirībā no piegādes iespējām pirms desmit gadiem, kad vienīgā pirkuma saņemšanas iespēja bija kurjera vai pasta pakalpojumi, tagad ir attīstījušās tādas alternatīvas, kā saņemšanas punkti, pakomāti, pārtikomāti un preces saņemšana veikalā.

Iznācis speciālizdevums Sēņojam! © DIENA

Žurnālā dotas galvenās vadlīnijas, pēc kurām atšķirt divas visbīstamākās sēnes - balto un zaļo mušmiri, kā arī aprakstītas un vizuāli parādītas populārāko ēdamo sēņu pazīmes uz izskats.

Košā Āzijas gundega © DIENA

Plašā krāsu gammā, pildītiem, bumbu veida ziediem un sulīgiem kātiem, bet smalkām lapiņām, – tādas ir Āzijas gundegas jeb ranunkuļi. Iecienītas gan kā grieztie ziedi, gan podiņos, bet siltajā sezonā – balkonu kastēs un podos uz terasēm. Āzijas gundegas ienes pavasara klātbūtni telpās, kad gribas ko atšķirīgu no ierastajām tulpēm, hiacintēm, narcisēm.

Brīvais lidojums dara cilvēku līdzīgu putnam © DIENA

Tad, kad intervija ar Latvijas Paraplanierisma federācijas (LPF) prezidentu Normundu Pakuli jau tuvojas beigām, viņš piedāvā: "Izlidojam?" Nepaspēju nobīties, kad galvā jau ir ķivere, kā mugursoma tiek uzvilkts "sēdeklis", īsa instruktāža, apliecinu, ka neesmu alkohola un narkotisko vielu ietekmē, neesmu bijusi saskarē ar Covid-19 un vēl citas formalitātes... Pēc ieskrējiena ar vinčas palīdzību tiek uzņemts augstums – apmēram puskilometrs, un – es lidoju! Pa kreisi Daugava, pa labi Ķengarags, priekšā televīzijas tornis, apakšā Dārziņi.... Tā līgani un mierīgi. Līdz trikam – Lielās šūpoles. Tam īsti nebiju gatava, lai gan man patīk karuseļi un šūpoles.

Zaļais bizness tējas krūzē

Uzņēmējdarbība ir ikvienas valsts ekonomiskās attīstības stūrakmens. 2019. gada Pasaules ekonomikas forumā Davosā bioloģiskās daudzveidības samazināšanās un ekosistēmu degradēšanās tika atzīta par risku globālajai ekonomikai, jo tā vai citādi ikviena uzņēmējdarbība ir saistīta arī ar dabas spēju nodrošināt, piemēram, izejvielas un materiālus, uzturēt dabisko ūdens aprites ciklu, uzturēt augsnes auglību un nodrošināt kultūraugu dabisku apputeksnēšanos. Eiropai, uzsākot zaļo kursu, ilgtspējas jēdziens uzņēmējdarbībā ir cieši saistāms ar zaļo uzņēmējdarbību.

Nofotografēt nav iespējams © DIENA

1988.–1989. gada ziema Krasnojarskas apgabalā Krievijā. Jeņiseiska, Igarka, Bogučani un citas vietas, kuras savulaik bija spiesti iepazīt no Latvijas izsūtītie un tur ieslodzītie.

Ceļa meistara amats - sens, bet joprojām neaizstājams © DIENA

Dzelzceļa nozarē senākā profesija, kas savu aktualitāti nav zaudējusi arī mūsdienās, ir ceļa meistars. Sliežu un tiltu apsekošana, pārbrauktuvju pārbaudes, remontdarbu plānošana, darba drošības organizēšana - šīs un vēl daudzas citas lietas ir ceļa meistara pārraudzībā, lai radītu drošus apstākļus pasažieru un kravu pārvadāšanai.

Uz Rietumiem © DIENA

1989. gada novembra rīts, laukums pie Reihstāga Rietumberlīnē neilgi pēc Berlīnes mūra krišanas.

Vairāk