Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kāzu organizators prot piemeklēt katram pārim piemērotāko svinību stilu

Tāpat kā varam sarīkot jebkuru ballīti jebkurā vietā, viss atkarīgs tikai no mūsu fantāzijas un pieejamajiem līdzekļiem, kā arī laika un prasmes plānot, arī kāzas var nosvinēt, kā vien sirds vēlas. Gan pilī, gan meža būdiņā. Pašu tuvāko klātbūtnē un simts viesu pulkā.

Aģentūras Bannte īpašniece, pasākumu un kāzu organizatore Inga Bērziņa teic –  galvenais pārim ir saprast, kas viņiem svarīgākais.

 

Dažādas sajūtas, dažādas vēlmes

"2013. gada maijā nodibināju savu uzņēmumu, bet ideja par kāzu organizēšanu man prātā dzīvoja jau vairākus gadus. Tovasar organizēju pirmās piecas kāzas. Kopš tā laika esmu tik daudz ko pieredzējusi un mācījusies! Pasākumu kvalitāte noteikti  arvien uzlabojas, nāk klāt jaunas idejas un ir izkristalizējies pašai savs rokraksts, nianses, kas man pašai ir tuvas. Sākumā šķita svarīgi paņemt maksimāli daudz darbu, priecājos, ka mani uzmeklēja cilvēki. Tagad skaidri varu, ja vajag, pateikt arī "nē". Necenšos par katru cenu īstenot jebkuru klienta iegribu, bet skatos reāli. Gadā organizēju vidēji 15 kāzas. Protams, lielākoties tās ir koncentrējušās vasaras sezonā, bet gadās arī rudens un ziemas kāzas rīkot. Pārējā laikā strādāju arī ar korporatīvajiem un individuālajiem pasākumiem," stāsta Inga. Šajos gados izveidojusies sadarbība arī ar citiem nozares profesionāļiem – dekoratoriem, pasākumu vadītājiem, mūziķiem, fotogrāfiem un citiem ar kāzu norisi saistītiem cilvēkiem.

Kāzas, ko Inga organizē, mēdzot būt ļoti dažādas – no četru cilvēku kāzām līdz pat pāri 100 cilvēku plašam lokam. Arī tad, lai pavadītu dienu četratā, ir noderīgs pieredzējuša kāzu plānotāja padoms, sagatavojot gan ielūgumus, noformējumu, gan dienas gaitas scenāriju. "Man pašai patīk personiskas, intīmas kāzas, kuru noskaņa ir pilnīgi citāda nekā plašām kāzām. Jāsaka gan, tādas latviski tradicionālas trīs dienu kāzas notiek reti, arvien biežāk pāri izvēlas vienas dienas kāzas, kas beidzas naktī. Aktuālas ir pilsētvides kāzas, kad viesi pēc svinībām paši dodas prom, piemēram, ar taksi.

Ir ļoti dažādi pāri, ļoti dažādas vēlmes. Visbiežāk notiek kāzas ar viesu nakšņošanu, it sevišķi, ja norises vieta ir pils vai viesu nams, bet otro dienu retāk veido kā organizētu dienu.

Parasti tā ir pamošanās, kopīga brokastošana, palaiskošanās bez organizētām aktivitātēm," skaidro kāzu rīkotāja. 

Kāzu organizatoru ir daudz, taču Inga atzīst, ka konkurenci nejūt. "Katrs pāris pēc sajūtas atrod savu organizatoru," viņa smaida. Kā objektīvus faktorus viņa piemin kvalitatīvu komunikāciju – mājaslapas saturu, kas atspoguļo ne tikai stilu, dizainu, bet arī klientu kāzu stāstus, aktivitātes sociālajos tīklos un konstruktīvu, ātru saziņu, atbildot uz klientu jautājumiem. Protams, reputācija – gadās, ka pie viņas vēršas pāri, kas viesojušies draugu vai tuvinieku kāzās, kuras viņa organizējusi. 

 

Jāplāno ar reālu pieeju

"Nesasolu zelta kalnus, esmu reāliste. Svarīgi zināt, kāds ir budžets, kāds koncepts. Ja redzu, ka idejas nav realizējamas, saku, kā ir, iesaku kaut ko pamainīt. Izvēlēties aģentūru vai organizēt pašiem atkarīgs no pāra. Organizators ir laika, stresa ietaupītājs, palīdz sakārtot prioritātes. Tas ir mīts, ka aģentūra pelna uz klientu rēķina, sarunājot kaut ko lētāk un starpību paturot sev. Nepelnu uz pakalpojumu ietaupījuma rēķina, pelnu noteiktu summu par pasākuma rīkošanu, kas atrunāta līgumā atkarībā no kāzu specifikas.

Summa, ko maksā organizatoram, jāizdala uz mēnešiem, varbūt pat gadu – tik ilgi, cik organizators strādā ar šī pasākuma sagatavošanu.

Pārim svinības ilgst vienu divas dienas, bet kāzu organizatoram tas ir ikdienas darbs, kas prasa daudz ilgāku laiku. Arī kāzu dienā jābūt klāt. Divas nedēļas pirms kāzām, kad pamatlietas ir noorganizētas, tiekos ar pāri un izrunājam, vai viss kārtībā. Esmu salikusi savu grafiku, zinu, ko un kādos termiņos varu izdarīt. Cilvēkiem, kas visu dara pirmoreiz, ir daudz grūtāk visā orientēties un izvērtēt prioritātes. Internetā ir ļoti daudz informācijas, bet, lai to izskatītu, izvērtētu, vajadzīgs laiks. Aģentūras darbiniekam jeb man kā kāzu rīkotājai ar pieredzi tas ir ikdienas darbs, bet pāris tam velta brīvo laiku, un tas katram ir tik, cik ir," uzskata Inga.

 

Katram savs stils

Latvijā kāzu noorganizēšanai jārēķinās aptuveni ar gadu. Arī tad, ja pāris attopas trīs mēnešus pirms iecerētā laulību datuma, ir iespējams sarīkot jauku pasākumu, taču, jo ātrāk sāk plānošanu, jo lielākas iespējas dabūt vēlamo vietu, fotogrāfu, dekoratoru un tā tālāk.  

Kāzu stili ir ļoti dažādi gan tematikas, gan dizaina ziņā, un, raugoties tikai uz internetā pieejamo informāciju, var rasties liels apjukums. Skaisti ir gan pļavā, gan pilī, bet varbūt doties ceļojumā ārpus Latvijas un laulāties ūdenskrituma pakājē? Pacelties gaisa balonā? Patīk gan koks, gan kristāli, gan ezers, gan jūra – ko izvēlēties? Runājot ar pāriem, Inga cenšas izkristalizēt prioritātes un atrast konkrētajiem cilvēkiem būtiskāko, atrast tikai viņiem raksturīgo "odziņu". 

"Vienam ir svarīga trīsstāvīga torte, citam vajag dzīvo mūziku, bet vēl kāds vēlas likt uzsvaru uz dizainu un fotogrāfu. Starp citu, fotogrāfi atzīst, ka bildēs dažkārt ļoti var redzēt, ja jaunais pāris ir noraizējies par kaut ko un risina organizatoriskus jautājumus, nevis bauda pasākumu. Es esmu klāt un uzņemos novērst riskus, ja tādi rodas," skaidro Inga. Pirms kāzām kopā ar pāri viņa veido kāzu vizualizācijas jeb tā saucamos moodboard. "Ir gada krāsa un citi trendi, bet tas var nebūt tavs stils! Jākoncentrējas uz individuālo. Protams, nedrīkst aizmirst praktiskas nianses. Ja svinību vieta ir tālu no ceremonijas vietas, visticamāk, vajadzēs divas dekoratoru komandas, arī transports sadārdzinās pasākumu. Ja gribat grupu, jārēķinās ne tikai ar mūziķu honorāru, bet arī ar apskaņošanas izmaksām un tā tālāk," skaidro kāzu rīkotāja. Kāzas kļūst arvien internacionālākas, lokālās tradīcijas izmanto retāk. Ļoti bieži precas dažādu tautību pārstāvji, un nākas scenāriju veidot tā, lai tas tīkams visiem. Arvien vairāk pāru kāzas vai vismaz to svinības rīko citās zemēs – Inga teic, ka labprāt organizētu arī ko tādu. 

Top komentāri

mc
m
Kāzu organizators māk katru pāri aptīrīt īpaši rafinēti! Nav naudas,nav kāzu organizatora.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits