Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Par karogu © DIENA(8)

Mežaparka Lielā estrāde, 1988. gada 7. oktobris. Manifestācija Par tiesisku valsti.

Pacēlās un sāka griezties © DIENA(1)

Ļeņina pieminekļa – līdz tam tas atradās toreizējās Ļeņina (tagad Brīvības) un Kirova (tagad Elizabetes) ielas stūrī – demontāža 1991. gada augustā.

Dari pats: Groziņš no vecajiem brunčiem © DIENA

Ko darīt ar nevajadzīgiem, novalkātiem kokvilnas vai sintētisko šķiedru apģērbiem, kuri ir savu mūžu nokalpojuši un nav derīgi nodošanai labdarībai, – šis ir bieži uzdots jautājums zero waste dzīvesstila entuziastu diskusijās.

Dzīvo ar krietnumu sirdī un dižozola svētību © DIENA(10)

Ceļš no skaista meža Ropažu novadā izved klajumā. Skats pievēršas kuplam dižozolam pie mājas. Vēlāk uzzinām – tam jau gandrīz pusotra gadsimta, apkārtmērs – seši metri! Pļavā ganās zirgi, aplokā žiperīgi lēkā četras kaziņas. Mūs sadzirdot, pretī nesas bariņš suņu, taču ir skaidrs – šie nav kodēji. Viņiem sirsniņas pilnas ar mīlestību un labāk par kārumu noder lielo un mazo suņu apmīļošana. Pretī nāk Ziedkalnu saimniece Jūlija Troksne. Kaut kur tālāk dzirdu ripzāģi. Tur darbojas Jūlijas vīrs Aleksejs. Ziedkalnu dunduri, šķiet, ir vienīgie niknie radījumi visā apkārtnē, tie brūk mums virsū kā šovasar vispār neēduši. Jūlija smej – viņas asinis mošķiem jau apnikušas, bet mēs nešpetņiem esam īsts deserts.

Dari pats: Zero Waste sejas eļļa © DIENA

Kosmētika, ko pērkam veikalos, ja tā ir ekosertificēta, nav kaitīga ne cilvēkam, ne videi, taču ne visi ražotāji izmanto pārstrādātu iepakojumu un tikai retais to pieņem atpakaļ tālākai lietošanai.

Zinošajiem traumu nebūs © DIENA

Ikdienā mēs pat neaizdomājamies par to, ka virs mums, zem mums, blakus mums, gandrīz it visur – dažādās iekārtās valda elektrība. Mūsdienu cilvēks savu dzīvi bez elektrības nespēj pat iedomāties, jo tā viņam šķiet viena no visparastākajām lietām, bez kuras nevar iztikt ne dienu, ne nakti, un tā tas ir gan lieliem, gan maziem.

Ārpus telpām – īpašas elektroierīces © DIENA

Vasaras vakarā atpūta uz terases, dārza lapenē vai vienkārši pie piknika galda ir iecienīts laika pavadīšanas veids. Lampiņu virtenes, mūzikas aparatūra un varbūt pat kāda iekštelpām paredzētā ierīce tiek lietota ārā – pagarinātāji novietoti mitrumā vai ūdensnedroši gaismekļi novietoti zem klajas debess un dažkārt pat lietus laikā… Tas nebūt nav droši!

Lai izvairītos no smagām traumām, jāzina, kā droši lietot elektroierīces © DIENA

Ik gadu vidēji 15 bērnu un 50 pieaugušo Latvijā gūst smagas elektrotraumas. Tāpēc AS Sadales tīkls kā elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā veic virkni preventīvo darbu elektrotraumu gadījumu skaita mazināšanai. Viena no AS Sadales tīkls korporatīvās sociālās atbildības prioritātēm ir bērnu un jauniešu izglītošana elektrodrošībā.

Pateicīgi par mīļumu un pilnu punci © DIENA(6)

Pārdaugavā Meža ielā uz ietves kā pildīta pankūka pavasara saulītē sildās ruds runcis. Nāku iepazīties ar kafejnīcas Cepiens talismanu Velsas korgiju pembroku Norī, bet izrādās, ka iestādījuma saimniecei Denīzei Lapinskai četrkājaino kompanjonu ir vairāk nekā viens.

Laulības gleznainajā Islandē © DIENA(3)

Rebekas un Toma Liepiņu kāzu ceremonijas dekorācijas patiesi ir iespaidīgas un vienas no skaistākajām, kādas redzētas. Un kā nu ne, tās radījusi izcilākā māksliniece – pati daba! Kalni, ūdenskritumi, melnās smiltis, bet salūta vietā ziemeļblāzma. Pērnā gada septembrī pāris salaulājās gleznainajā Islandē.

Ar bokseri slinkumu lāpīt nevar © DIENA(2)

Melnais runčuks ar garām kājām un vienu baltu ūsu kaķu kolonijai pieklīda nezin no kurienes. Šis eleganti un viegli lēkāja pa kokiem, tāpēc iesaucām runci par Barišņikovu. Taču nāca ziema. Ieliku sludinājumu portālā Facebook, un pēc pāris dienām atbrauca jauna sieviete un aizbrauca projām ar runci padusē. Jaunajās mājās runčuks tika nosaukts par Leo. Viņš gāja, kur gribēja, ieviesa savu kārtību uz plauktiem un naktīs trobelēja. Tā sacīt, bija pie vietas, bet man no epopejas ar Barišņikovu tika iepazīšanās ar Zani Bierandi.

Filosofiskie stabiņi © DIENA

Dzimtā Kundziņsala. Pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākums. Pirmās fotogrāfijas no dzimtās Kundziņsalas. Šķietami pazudušie negatīvi un pirmā filmiņa atradusies, šķirojot foto krājumus. Lieldaugavas krasts. Tagad šeit ir konteineru osta.

FOTO: Botāniskajā dārzā Salaspilī uzziedējuši virši(1)

Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī uzziedējusi viršu kolekcija. Viršu ģintī ir tikai viena suga – parastais virsis (Calluna vulgaris), kas plaši izplatīts Latvijas mežos. Selekcijas rezultātā ir izveidoti vairāki simti dažādu viršu šķirņu, no kurām botāniskajā dārzā var aplūkot 90.

Vairāk