Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Reģionos pasts palīdz uzlabot dzīves kvalitāti

Cilvēciskā saziņa ir pastnieka profesijas būtiska iezīme. Laipnību, iejūtību, atsaucību klienti vērtē visaugstāk, pārliecināmies Kurzemē.

"Šeit vēstulēm ir labs iedegums," vēsta mākslinieciski noformēts uzraksts uz Pāvilostas pasta nodaļas fasādes. Aktīvās atpūtas cienītājiem piemērotas sezonas laikā pie pasta mājas ieejas durvīm greznojas arī nostiprināts sērfinga dēlis, tas gan pašlaik ir nolikts ziemas guļā. Pāvilosta mūs sagaida ar šoziem tik reti redzētu spožās saulītes vaigu, un tāds tas uzgleznots arī uz pasta nama otras sienas. Šī savukārt ir feina vieta, kur nofotografēties pie uzraksta "Kā mēs te sakām: kāp uz dēļ, knips nost, haštag klāt un instagram iekšā #PastaRokenrols". Latvijas pasta Pāvilostas pasta nodaļas vizuālais veidols izstrādāts atšķirīgi no tradicionālā, raksturojot šīs Kurzemes mazpilsētas īpašo auru un, protams, Pāvilostu kā vēja un viļņu savaldītāju galvaspilsētu. Turp, kā arī uz Sabili dodamies, lai sastaptu vietējos pastniekus un pasta nodaļu darbiniekus. Iespējams, kāds no viņiem arī šogad būs starp tiem pasta profesionāļiem, ko Latvijas iedzīvotāji ikgadējā konkursā Mans pastnieks būs izcēluši kā labākos, atsaucīgākos un prasmīgākos sava darba darītājus.

 

Omīt, uzraksti kartīti!
"Sērfotāji Pāvilostu uzskata par vēju paradīzi, un pasta ēkas dizains raksturo šo vietu. Šī ir pirmā Latvijas pasta nodaļa, kas 2017. gada vasarā ieguva īpašu veidolu," stāsta Latvijas pasta Kurzemes reģiona vadītāja Marika Lange. Realizējot atsevišķu projektu, arī pasta nodaļas mājīgā klientu zāle ir iekārtota ar speciālu mazumtirdzniecības preču stendu, ņemot vērā un veicinot tūrisma attīstības intereses novadā. Pilsētas viesi te var iegādāties visdažādākos suvenīrus ar Pāvilostas un Latvijas simboliku un ne tikai – ir atsevišķs preču stends arī tiem, kas te atceļojuši, lai padzīvotu dabā, jūras krastā, bet palikuši bez kādas būtiskas inventāra sastāvdaļas, sākot no marles saitēm, beidzot ar kabatas lukturīšiem.

Taujāta par regulāro pasta apmeklētāju loku, Pāvilostas pasta nodaļas vadītāja un operatore Inese Zaharova atzīst, ka aukstajos gadalaikos visvairāk ir vietējo iedzīvotāju, senioru vecuma klientu. "Atceros, kādreiz seniori sūkstījās, ka mobilos telefonus viņi nelietos, bet tagad novēroju, ka arī vecie ļaudis sākuši labāk apgūt moderno tehnoloģiju iespējas. Daudzi jau savus rēķinus prot samaksāt internetā un te ienāk, lai iegādātos kādu avīzi, žurnālu."

Pensijas vecuma cilvēki teic: abonēt presi – tā esot jau gadu gadiem izveidojusies tradīcija, bez kuras dzīve nav iedomājama.

Laikrakstu abonētāju skaits gadu gaitā Kurzemes reģionā nav mazinājies, gluži otrādi – kā atzīst gan M. Lange, gan ikdienas darbā Pāvilostā novērojusi I. Zaharova, tas pat ir audzis. Pensijas vecuma cilvēki teic: abonēt presi – tā esot jau gadu gadiem izveidojusies tradīcija, bez kuras dzīve nav iedomājama. Tāpat kā bez laikus ik rītu saņemta laikraksta, ko izlasīt, pirms šo paradumu apsteidz internetvide.

Pāvilostas pastā Dienas sastaptā seniore gan kautrīgi atzīst – viņa preses izdevumus neabonē, rēķinu apmaksai izmanto internetbanku, tomēr pastā iegriežas gandrīz katru dienu, un tam ir pamatots iemesls: "Man taču vajag izstaigāties! Kur gan citur vēl iešu? Pastā pērku rokdarbu un dažādus padomu žurnālus." Kāds cits gados jauns kungs te iegriezies, lai iegādātos makšķerēšanas licenci. Pasta nodaļā ir pieejamas arī abonentu kastītes. Kā pastāsta I. Zaharova, vietējie ļaudis tās izmanto gadījumos, ja nevēlas savu korespondenci glabāt pastkastēs daudzstāvu dzīvojamās mājās: "Dažkārt, kad bērniem ir brīvlaiks, viņi satiekas kāpņu telpās. Bērni ir bērni – tas nav ne tīši, ne ļauni, bet, ziņkārības dzīti, kādreiz izvelk no pastkastes kaut ko palasīt un vairs neatceras, kur jānoliek vietā. Pēdējā laikā gan Pāvilostā daudzdzīvokļu māju kāpņu telpas ir sakoptas, ir iekārtotas jaunas, kvalitatīvas pastkastes."

Bet visinteresantākais darba periods Pāvilostas pasta nodaļā esot vasarā. "Vasarā te patiešām ir jauki! Tad ir daudz tūristu, ne tikai vietējie, bet arī no ārzemēm atbraukušie. Viņi pasta nodaļā ienāk, lai nosūtītu atklātnītes. Vispieprasītākās ir ar Latvijas un Pāvilostas dabas skatiem. Adresāti ir pa visu pasauli – sūta uz Vāciju, Lielbritāniju, pat uz Austrāliju. Arī no Pierīgas atbraukušie te iegriežas, lai omītei nosūtītu atklātnīti – mazi bērniņi tās raksta vēl ķeburainā rokrakstā, tas ir ļoti mīļi," priecājas I. Zaharova. Viņa jau pazīst vaigā tos Latvijas atpūtniekus, kas Pāvilostu vasarā apmeklē gadu no gada: "Nākamajā gadā jau redzu, cik liels mazais bērns paaudzies, salīdzinot ar iepriekšējo vasaru."

Zinu gandrīz katra cilvēka vaļaspriekus, intereses, varu piedāvāt jaunu žurnālu, ko klients varbūt nav pamanījis. 

Pasta nodaļas vadītāja šeit strādā jau 13 gadu un atzīst – viņa pazīst teju katru vietējo iedzīvotāju, zina viņu dzīvesstāstus, jo vienmēr ir svarīgi ar klientu laipni aprunāties. "Arī mūsu pasta nodaļas pastnieki strādā ļoti labi, bieži vien veicot arī sociālo funkciju, jo attālākajās vietās nav neviena veikala. Cilvēki tad piezvana uz pastu un palūdz, lai pastnieks nākamajā dienā atved, piemēram, veļas pulveri, ziepes vai zobu pastu. Ja aptrūkstas kāda cita sadzīves prece, pastnieciņš to noteikti aizved. Citi pastkastē ieliek zīmīti ar lūgumu nogādāt kādu nepieciešamu lietu. Mēs bieži palīdzam attālās viensētās dzīvojošiem, kam grūti nokļūt līdz pilsētai, jo ir vietas – piemēram, Rīvas –, uz kurieni nekursē satiksmes autobuss."

Pāvilostas pasta nodaļas vadītājai patīk strādāt ar cilvēkiem: "Tā ir mazpilsēta. Varu parunāties ar katru, un cilvēki to grib. Zinu gandrīz katra cilvēka vaļaspriekus, intereses, varu piedāvāt jaunu žurnālu, ko klients varbūt nav pamanījis. Darbs nav vienmuļš, katra diena ir citāda. Un ir tik jauki, ka pasta nozīmi novērtē arī jaunā paaudze! Priecājos, kad dzirdu, ka mazbērns savai omītei saka: "Omīt, tu man dzimšanas dienā nezvani, tu uzraksti kartīti!" "

 

Saikne ar ārpasauli
Laukos pastnieks ir saikne ar ārpasauli, it īpaši viensētās dzīvojošiem ļaudīm, kuriem citkārt nav pat kaķīša, ar ko parunāties. Dažkārt cilvēki tāpēc vien pasūta laikrakstus – lai satiktu savu pastnieku, to atzīst gan Pāvilostas, gan Sabiles pasta nodaļas pastnieki.

Sabilē Diena ierodas, kad šīs pasta nodaļas sabiedriskā un enerģiskā pastniece Skaidrīte Klismete tās dienas sūtījumus jau sašķirojusi. Viņa apkalpo Sabiles pilsētu un ērtākai, ašākai darbu izpildei izmanto velosipēdu. "Vēl ļoti svarīgi ir ērti apavi, jo dienā jānostaigā lieli attālumi – lietus vai sniegs. Bet man tas patīk, jo tā sevi uzturu teicamā fiziskā formā!" optimistiski noskaņota ir Skaidrīte.

Esam kā viena ģimene. Pastā strādāju jau gandrīz 40 gadu, man patīk šis darbs.

Sabiles pasta nodaļas vadītāja Vija Kraine lepojas ar pastnieces S. Klismetes veikumu un ar visiem šīs pasta nodaļas darbiniekiem kopumā. "Esam kā viena ģimene. Pastā strādāju jau gandrīz 40 gadu, man patīk šis darbs. Tā "iesēdies" sirdī, ka, no rīta pieceļoties, nav jādomā, kā es to izpildīšu. Visi klienti ir laipni, novēl laimes svētkos, un tā ir tik priecīga sajūta! Provincē jau mēs pazīstam 99% pasta apmeklētāju. Patiesībā ir viegli strādāt, ja klientus pazīstam – tas no vienas puses. No otras puses – iznākot no savām mājām, no savas ģimenes, kādreiz viens otrs ir uzvilcies, satraukts atnāk pie mums, bet mēs protam asumus nolīdzināt. Mums ir labs kolektīvs," stāsta pasta nodaļas vadītāja.

Pastnieka darbu mazpilsētā S. Klismete raksturo kodolīgi: "Tu esi savējais gandrīz katrā mājā. Ikkatrs mani gaida, un reizēm es pat zinu par cilvēku vairāk nekā viņa ģimenes locekļi. Pastnieks ir kā sociālais darbinieks, kā palīgs." Pasta nodaļas darbinieces paslavē Sabiles kultūras dzīves aktivitātes un ir lepnas par savu dzimto mazpilsētu, tās unikālajām vērtībām, tomēr norāda – pasts jebkurā gadījumā ir centrālā vieta, kur iedzīvotājiem "pagrozīties sabiedrībā", uzzināt jaunumus, "kur katram ir jāienāk". Par to pārliecinās arī Diena pēc tam, kad esam izstaigājuši līdzi pastniecei viņas darba gaitās un atgriežamies pasta nodaļā, lai atsveicinātos. "Cilvēki jau bija ienākuši pastā, lai pastāstītu, ka uz ielas redzējuši, kā mūsu pastnieci Skaidrīti fotografē," sirsnīgi pasmaida Vija Kraine.

 

Savs cilvēks
Vietējie ļaudis ar pastniekiem adresētiem labiem vārdiem Sabilē neskopojas. "Pastā veicu ikmēneša maksājumus, te iegriežos regulāri. Kāds ir labs pastnieks? Atsaucīgs! Svarīgas ir cilvēciskās īpašības, un, kopš nāku uz Sabiles pasta nodaļu, viss tiek izdarīts atbildīgi un precīzi. Atnāku, pajokojam, pasmejamies. Vēlu mūsu pastniekiem veiksmīgi strādāt vēl ilgus gadus," teic pasta apmeklētāja Rudītes kundze.

Pastā sastopam Alberta kungu, kurš ienācis, lai nopirktu aploksni un nosūtītu glītā rokrakstā rakstītu vēstuli. Kungs ir vājdzirdīgs, bet pasta darbinieces zina teikt, ka Alberts vēstules raksta un arī saņem regulāri. 

Cilvēciskā saziņa ir šīs profesijas būtiska nianse. 

Cita kundze pastā aizpilda veidlapu, lai šoreiz atgrieztu internetā iegādātu preci. V. Kraine apliecina – internetveikalā sabilieši iepērkas bieži: "Mums izstāsta, ko pasūtījuši, kas paticis, kas nepaticis un ir jāatgriež atpakaļ. Piemēram, mammas bieži pasūta bērniem rotaļlietas, tāpat apģērbus. Sievas vīriem pasūta džemperus un citreiz ir bažīgas: "Vija, nezinu, vai vīram patiks..." Citiem nāk trīs četras paciņas vienlaikus. Ērti ir tas, ka Latvijas pasts klientiem nosūta īsziņas par paciņas piegādi, tas atvieglo darbu, jo vairs nav jāraksta aicinājums. Pavisam nesen bija gadījums – nosūtu klientei īsziņu, un viņa pēc minūtes jau ir klāt! Kā tik ātri? Izrādās, kliente īsziņu saņēmusi, atrodoties tepat, blakus veikalā. Klienti ir ļoti apmierināti ar šo pakalpojuma veidu."

Cilvēciskā saziņa ir šīs profesijas būtiska nianse. Bez spējas būt atsaucīgam, laipnam, izpalīdzīgam šajā darbā nav iespējams veiksmīgi strādāt, atzīst Kurzemes reģionā Dienas aptaujātie pastnieki. Iznēsājot pilsētā pastu, Skaidrītei zvana viņas un viņas bērnu bijušais matemātikas skolotājs, sirmgalvis, kuram kļuvis slikti ar veselību, un viņš grib painformēt pastnieci, ka grasās saukt neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstus un nebūs mājās. Telefona sakari vairākkārt pārtrūkst, un Skaidrīte ir noraizējusies, tomēr pastniecei un viņas adresātam beidzot izdodas sazināties. Skaidrīte uzelpo – ar kungu viss kārtībā. "Mūsu pastniece ir tā labākā, citu nevar iedomāties. Savs cilvēks. Laipnība, atsaucība, tās ir galvenās pastniekam nepieciešamās īpašības," uzskata sabilniece Anita. 


Vislatvijas akcijas Mans pastnieks ietvaros ikviens Latvijas iedzīvotājs ik gadu aicināts iesniegt anketu par uzticamāko, zinošāko un izpalīdzīgāko pastnieku, kā arī pasta nodaļu operatoru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits