Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +16 °C
Pērkona negaiss
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Interesanti

Saldie vīni © DIENA

Pagājušajā reizē stāstīju par rīslingiem un šardonē. Šoreiz turpināšu ar aperitīviem un deserta vīniem. Tie, izgājuši garus attīstības lokus, ir ieguvuši vīna pasaules klasisko standartu.

Notiks jau septītā "Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023"

23. novembrī plkst. 17:30 vēsturiski romantiskajā restorānā Pullman Riga Old Town (Jēkaba ielā 24, Rīga) pulcēsies Latvijas labākie vīndari, lai atklātu nu jau septīto pēc kārtas vadošo Latvijas vīndaru ražojumu degustāciju - "Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023".

Franču vīnu klasifikācija © DIENA

Tas, vai vīns garšo, vai negaršo, ir gaumes lieta. Tomēr, lai tiktu garantēta vīnkopības un vīndarīšanas kvalitāte un lai māksla (prasme) atšķirt labu vīnu no slikta kļūtu saprotama ikvienam, visā pasaulē izstrādāti daudz maz līdzīgi kritēriji, pēc kuriem to noteikt.

Godīgie banāni un kafija © DIENA

Melns kvadrāts ar simboliem gaiši zaļā un gaiši zilā krāsā un baltiem burtiem apakšā – tāda ir godīgās tirdzniecības jeb Fairtrade zīme, ko lieto Eiropā (ASV tā ir citādāka). To var atrast uz tādām lietām kā banāni un citi augļi, kafija, tēja, šokolāde, medus, cukurs, garšvielas un cita lauksaimniecības produkcija, kura nāk no Āfrikas, Latīņamerikas vai Āzijas un kuras cenu regulē "brīvais" tirgus.

Trifeles, āda un ķirši © DIENA

Šajā reizē pabeigšu savu stāstu par tipiskākajiem vīna aromātiem. Daži no tiem asociējas pat ar ādas, piparu un tabakas aromātiem.

Vīna aromāti © DIENA

Aprakstīt vīnus pēc to aromātiem ir diezgan grūti, jo tas ir emocionāls vērtējums, arī personiskās gaumes jautājums.

Vīna standarti © DIENA

Ja esam labi trenējuši savus jutekļus un iemācījušies tos pareizi izmantot, šīs prasmes un apgūtās zināšanas ļaus izvairīties no sliktiem vīniem.

Vīna tālākā attīstība © DIENA

Iepriekšējā reizē stāstīju par procesiem, kas notiek vīnogu misas rūgšanas laikā. Taču ar sulas izspiešanu, rauga pievienošanu un rūgšanas temperatūras kontrolēšanu vien nepietiek, lai izdotos labs vīns.

Kā rodas vīns © DIENA

Šoreiz stāstīšu par pašiem pamatu pamatiem vīna darīšanā – kā šis dzēriens rodas. Vīndara māksla slēpjas atbildē uz jautājumu: "No kurām vīnogām?" Jo izvēlētā vīnogu šķirne noteiks vīna aromātu. Lai gan vīnogas kopumā uzskatāmas par diezgan nepretenciozu augu, kas viegli pielāgojas konkrētajai vietai un augšanas apstākļiem, tomēr tik un tā ne visas vīnogas labi aug visos pasaules vīnkopības reģionos.

Vairāk Interesanti