Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Kūtrim ir divi favorīti starp iespējamiem kandidātiem ST priekšsēdētāja amatam

Bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, atstājot amatu, dažiem kolēģiem izstāstījis, kuri divi cilvēki, viņaprāt, varētu būt piemēroti kandidāti ST priekšsēdētāja amatam, tomēr piektdien intervijā Latvijas Radio Kūtris šos vārdus neatklāja.

"Katram [no šiem diviem cilvēkiem] ir savs mazais mīnusiņš, un katram ir savs pluss citā virzienā. Es teicu [kolēģiem], lai viņi izrunā un pārrunā visu, kas tiesai būs labāk," atzina Kūtris.

"Būtu ļoti labi, ka pēc kāda laika tas otrs cilvēks ietu par priekšsēdētāja vietnieku, kad [pašreizējai ST priekšsēdētāja vietniecei Aijai] Brantas kundzei beigsies termiņš - martā vai aprīlī. Tad šis otrs cilvēks nosegtu to darbības lauku, kur pirmajam varbūt nebūtu tik liela pieredze," savu vīziju izklāstīja ilggadējais ST priekšsēdētājs.

"Kā būs, to es godavārds nezinu, jo nedēļu neesmu bijis tiesā un ar kolēģiem ētisku apsvērumu dēļ par šo jautājumu neesmu runājis," intervijā radio sacīja Kūtris. Viņš piebilda, ka teorētiski arī pastāv iespēja, ka par jauno ST priekšsēdētāju ievēl pašreizējo priekšsēdētāja vietnieci Brantu, vienīgi tad būs atkal jādomā, ko ievēlēt vietnieka amatā.

Lūgts komentēt nesen par ST tiesnesi apstiprinātā bijušā Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Gunāra Kusiņa iespējamo kandidatūru tiesas priekšsēdētāja amatam, Kūtris norādīja, ka Kusiņam ir ļoti labas zināšanas konstitucionālajās tiesībās un viņš arī ļoti labi pārzina ST spriedumus. "Šādā ziņā viņš ļoti labi pārstāvētu tiesu kā tiesas seja, kas prot izskaidrot spriedumu," par Kusiņu izteicās Kūtris.

Savukārt, jautāts tieši par Kusiņa mīnusiem, Kūtris atzīmēja, ka ST ir patstāvīga iestāde ar savu budžetu un savu saimniecību, kas jāprot menedžēt. Otrkārt, jāprot menedžēt neatkarīgo tiesnešu sadarbība. Juridisko biroju Kusiņš ir vadījis, bet tā vis nav neatkarīga iestāde, tāpēc Kūtrim grūti spriest, kā Kusiņam izdotos vadīt ST.

Tiesnešiem šodien būs jāizšķiras, ko viņi grib redzēt tiesas priekšsēdētāja amatā - jaunatnācēju vai kādu, kurš ST strādā jau ilgāku laiku. "Man liekas, ka nebūtu solīdi, ja es šobrīd kādu ieteiktu," rezumēja Kūtris.

Kā ziņots, piektdien plkst.13 notiks ST priekšsēdētāja vēlēšanas, aģentūru LETA iepriekš informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

ST priekšsēdētāju aizklātā balsojumā ievēl no tiesnešu vidus. Vēlēšanas notiek atklātā tiesas sēdē.

Saskaņā ar ST reglamentu tiesas priekšsēdētāja amata kandidātus izvirza sēdes laikā. Kandidāts paziņo, vai viņš piekrīt savas kandidatūras izvirzīšanai.

Balsošanu organizē un balsis skaita tiesas sēdes sekretārs. Balsu skaitīšana notiek visa tiesas sastāva klātbūtnē. Kad balsis saskaitītas, tiesas sēdes priekšsēdētājs paziņo balsošanas rezultātus. Priekšsēdētājs ir ievēlēts, ja par attiecīgo kandidātu ir saņemts absolūtais balsu vairākums.

Tiesas priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir trīs gadi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas