Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

No reformām atkal čiks vien iznāk

Atvieglojums un vilšanās reizē, jo atkal neīstenojas solītās reformas, kas pēc būtības varēja uzlabot skolotāju dzīvi, - tā varētu raksturot vispārējo skolotāju noskaņojumu, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nolēmusi skolotāju atalgojuma sistēmu mainīt tikai pēc gada - no 2016. gada 1. septembra. Pēc būtības modelis, kā apgalvo ministrija, ir pabeigts. Taču tam pilnībā nepiekrīt sociālie partneri - darba ir daudz, un tādu brāķi tālāk virzīt nedrīkst.

Steiga, konkrēts finansējuma rāmis un nesaprašanās starp iesaistītajām pusēm varētu būt galvenie iemesli, kāpēc labā iecere pēc būtības ir izgāzusies. Par jauno modeli sāka runāt jau pirms pāris gadiem, darba grupa uz pirmo sēdi sanāca pērn martā, taču šis laiks nav bijis pietiekams, lai izveidotu skaidru un kvalitatīvu atalgojuma sistēmu. Dienai uzrunājot skolotājus, gan jūtams, ka šāds iznākums nevienu nav pārsteidzis un pedagogi pat jūtas atviegloti, jo liela daļa ieguvumus nav saredzējuši.

Taču tas, ka modeļa ieviešanu atliek, nosakot gadu ilgu pārejas periodu, obligāti nenozīmē, ka šajā laikā vēl turpināsies sistēmas pilnveidošana un tiks ņemti vērā sociālo partneru un pašu pedagogu iebildumi. Kā Dienai norāda izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, modeļa izstrāde ir pabeigta par 99% un jau tuvākajā laikā tā projekts steidzamības kārtā tiks iesniegts valdībā. Arī sociālie partneri apstiprina, ka nupat saņēmuši it kā pēdējo modeļa versiju, kurā nav ņemti vērā visi viņu iebildumi.

"Darba vēl ir ļoti daudz", uzskata Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas viceprezidente Aija Melle. Viņasprāt, projekts pašreizējā versijā nav ieviešams. Patlaban izstrādāta tikai tāda kā starta pozīcija, kas neatrisina ne pedagogu pārslodzes, ne izglītības kvalitātes problēmas. Tāpēc būtu nesaprātīgi tagad pieņemt sava veida brāķi, bet pēc tam atkal un atkal atgriezties pie neatrisinātā. Zaudētāju tādā gadījumā būtu daudz.

Par to, ka ieguvēji nebūs ne mazās, ne lielās skolas, runā arī Mārupes vidusskolas skolotāji. Lai gan jaunais modelis gaidīts ar nepacietību, diemžēl pieredzēta vilšanās. Skolotāji gan neuzskata, ka projektu nevar uzlabot, bet tam nepieciešams pamatīgs darbs. Patlaban daži ieguvumi neatsver daudzos trūkumus.

Visu žurnālistes Annas Bērziņas rakstu Reformas vietā atkal brāķis lasiet piektdienas, 5.jūnija, laikrakstā Diena 5.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas