Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināta (11:56) - Kataloņi neatteiksies no ieplānotā referenduma

Pirmdien reģionālā valdība paziņoja, ka otrdien nāks klajā ar alternatīvu priekšlikumu. Spānijas konservatīvā valdība apgalvo, ka iecerētais referendums ir antikonstitucionāls, un Konstitucionālā tiesa tautas nobalsošanas rīkošanu ir uz laiku apturējusi, kamēr izvērtēs Barselonas ieceres likumību. Taču lietas izskatīšana Konstitucionālajā tiesā var ilgt gadiem.  
Katalonijas reģiona valdība otrdien preses konferencē paziņojusi, ka referendums 9. novembrī notiks, tomēr tā rezultāts nebūs izšķirošais, lai pieņemtu neatkarību. Tādejādi, apejot Spānijas iebildumus, par referenduma neatbilstību konstitūcijai. 

Katalonijas valdības pārstāvis žurnālistiem Barselonā pirmdien atklāja, ka Katalonija ir apņēmusies darīt zināmas savas bažas ar likumīgiem un mierīgiem līdzekļiem. 

"Mēs to sasniegsim 9.novembrī vai mēs to sasniegsim vēlāk," viņš piebilda. 

Katalonijas valdība bija apņēmusies 9.novembrī sarīkot referendumu par reģiona neatkarību, tomēr sekmīgai tautas nobalsošanas noorganizēšanai tā jau nokavējusi vairākus svarīgus soļus, tostarp nav publicējusi balsošanas iecirkņu atrašanās vietas un balsstiesīgo vēlētāju sarakstu. 

Kataloņi lepojas ar savu valodu un kultūru, kas ievērojami atšķiras no pārējās Spānijas, un daudzi no 7,5 miljonus lielā reģiona iedzīvotāju kopskaita uzskata, ka Madride, kas pārdala viņu maksātos nodokļus, pret Kataloniju izturas netaisnīgi. 

Katalonijas ekonomika dod aptuveni piektdaļu no Spānijas kopējā iekšzemes kopprodukta (IKP), taču reģions īpaši smagi cieta 2008.gada finanšu krīzē, kas papildus uzkurināja separātiskos noskaņojumus. 

Tomēr šobrīd tikai 23% kataloņu vēlas, lai Katalonijas premjerministrs Arturs Mass "ignorētu" Konstitucionālās tiesas lēmumu un turpinātu referenduma rīkošanu, liecina aptauja, kuras rezultātus 5.oktobrī publicēja laikraksts El Pais.  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits