Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 4. jūnijs
Sindija, Sintija, Elfrīda

SestDienas salons

Ļaujiet bērniem garlaikoties! © DIENA(3)

"Iedomājos, ka tu taču nezini, kas ir dzēšlapa, ko mēs izmantojām lādiņu gatavošanai. Pajautā vecākiem, nē, labāk vecvecākiem, tad kāds tev paskaidros, kāda katrā burtnīcā bija dzēšlapa un kādiem nolūkiem paredzēta..." – šādu atribūtu, kuri ir pašsaprotami tiem, kuru bērnība pagāja pagājušā gadsimta 50.–60. gados, bet ir pavisam sveša pasaule mūsdienu bērniem, Dzintara Tilaka jaunajā grāmatā Oki doki! jeb Kad mēs augām ir papilnam.

Digitālā bērnība © DIENA(1)

Lai lietotu viedās tehnoloģijas, nav jāprot pat runāt – zīdainis pie planšetes vai ar viedtālruni rokās mūsdienās jau ir ikdiena. Taču kādus gan paradumus iemācās bērns, ja vecākiem – starpniekiem starp ierīci un atvasi – pašiem trūkst tehnoloģiju lietošanas pieredzes? Uz šo un līdzīgiem jautājumiem jau labu laiku mēģina atbildēt Eiropas pētnieki. Viņu vidū arī Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore Zanda Rubene.

Spēka dziesmu vara © DIENA(1)

"Es ceru izaicināt vēsturniekus, kuri šī laikmeta Latvijas vēstures grāmatās nespēj iekļaut dziedāšanu un nemin vārdā Ievu Akurateri, nepiemin grupu Pērkons, Skandiniekus un Daini Staltu, kurš folkloras festivālā Baltica pirmais nesa brīvās Latvijas karogu," saka ASV dzīvojošais Guntis Šmidchens.

Baznīcās, bez mikrofoniem © DIENA(1)

Komponists Jānis Lūsēns uzsāk koncertus Latvijas skaistākajās baznīcās, atklāj, kādu mūziku viņam vienmēr ir gribējies spēlēt visvairāk, un stāsta, kāpēc priecātos par aizmigušu klausītāju

Tētis Cirvis krāpj Mammu dabu © DIENA(9)

Mežu zinātājs un politiķis Uģis Rotbergs par to, kāpēc ezeri nav kvadrātveida, upes netek taisnos leņķos un no kurienes ir radusies vēlme izcirst piejūras priežu mežus.

Jātēmē, kur sāpēs © DIENA(102)

Reliģiskajam ekstrēmismam, vardarbīgiem apvērsumiem, lieliem protestiem un izvēlei atbalstīt populistus, kā novērojusi amerikāņu pētniece Sāra Čeiza, ir kas kopīgs visās pasaules malās – neapmierinātība ar korumpētu valsts pārvaldi, kas strādā šaura cilvēku loka labā.

Lūdzies un strādā © DIENA(20)

Katoļu priesteris un Kalna svētību kopienas vadītājs Andrejs Mediņš gatavojas sestajam labdarības lielkoncertam Uzcel savu baznīcu! un atceras savu piedāvājumu Tam, par kura eksistenci vēl nebija pārliecināts.

No peļķes līdz trīsstāvu lēcienam © DIENA

Nošpikojot ideju no kaimiņiem Igaunijā, Kasparam Lagzdiņam Baldonē izdevies attīstīt veselu kompleksu. Nu jau tas arī pāraudzis savus "idejiskos tēvus" un no atpūtas vietas sev un tuvākajiem draugiem izveidojies par kompleksu, kur pulcēties gan jauniešiem, gan ģimenēm ar bērniem.

Atbilde palīgā saucienam © DIENA(40)

Edijs Daiga reiz pats piedzīvojis nabadzības slogu un nu izveidojis biedrību, kas nelaimē nonākušajiem steidz piegādāt pārtiku, drēbes un cita veida palīdzību. Lai to būtu iespējams darīt, talkā nāk simtiem brīvprātīgo gan Latvijā, gan tālu aiz valsts robežām.

Nepalikt tumsā © DIENA(9)

"Mēs visas ļoti izbaudām balss spēku, rezonansi ķermenī – galvā, krūtīs, kājās, rokās. Tas ir ļoti liels spēks. Dziedot tu vari gan izlādēties, gan uzlādēties. Un it sevišķi, ja to dara kopā sešas meitenes ar spēcīgām balsīm, tad tas ir vienkārši kaifs." Tā Asnate Rancāne saka par postfolkloras ansambli Tautumeitas, kurā viņa pirms pāris gadiem sapulcēja sešas dziedošas un spēlējošas jaunietes. Īpaši tuva viņām ir tradicionālā daudzbalsība, kurā apvienojas gan senu melodiju motīvi, gan mūsdienīgs skanējums. Savu dziedāšanas stilu Tautumeitas izkopušas, mācoties no tautas teicējām un sadarbojoties ar vienaudžiem no elektroniskās un džeza mūzikas vides.

Kreicbergs pret Volstrītas vilkiem © DIENA(27)

Atteicies no iespējas nopelnīt miljonu Volstrītā, romāna Lopu ekspresis autors Toms Kreicbergs jeb Tom Crosshill atvadījies no nekritiskas jūsmas par kapitālismu, bet ne no finanšu sfēras.

No diriģenta par rakstnieku © DIENA(1)

Ilggadējais zēnu kora diriģents un skolotājs Jānis Erenštreits 75 gadu jubilejā debitē kā grāmatas autors, latviešu izglītības un koru kultūras celmlauža Jāņa Cimzes advokāts un atceras dučiem piedzīvojumu ar zēnu kori.

Neuzskata vairs par ķertu © DIENA(27)

Mākslīgais intelekts mācās no piemēriem, drīz uztvers arī metaforas un zemtekstus un spēs darīt radošu darbu, stāsta pētnieks Guntis Bārzdiņš. Viņaprāt, tehnoloģijas atvieglo ikdienu, bet no pārspīlētas pielīmēšanās ekrāniem gan jau ar laiku cilvēki atradināsies.

Arī tviteris piekritīs © DIENA(3)

Jau astoņus gadus Rīgas domes sienā nav nācies urbt caurumu naglas iedzīšanai, lai pakārtu bijušā mēra portretu. Visticamāk, pašreizējais domes vadītājs Nils Ušakovs (Saskaņa) ir pārliecināts, ka paliks arī uz nākamo termiņu, kaut daži signāli liecina, ka simtprocentīga šī pārliecība nav. Izvairīšanās no nevēlamiem jautājumiem un dažbrīd lieks asums retorikā atklāj plaisas visādi citādi gludajā mēra tēlā