Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Neuzskata vairs par ķertu

Mākslīgais intelekts mācās no piemēriem, drīz uztvers arī metaforas un zemtekstus un spēs darīt radošu darbu, stāsta pētnieks Guntis Bārzdiņš. Viņaprāt, tehnoloģijas atvieglo ikdienu, bet no pārspīlētas pielīmēšanās ekrāniem gan jau ar laiku cilvēki atradināsies.

Mākslīgais intelekts bieži vien saistās ar kinofilmām par robotiem, kas, intelektā apsteiguši cilvēci, kāro to iznīcināt vai paverdzināt. Karš starp cilvēkiem un mašīnām ir fantastika, bet mašīnas, kas spēj mācīties un apsteigt cilvēkus dažādas jomās, jau kļūst par ikdienu. Lai gan Latvija nevar lepoties ar miljardu lieliem ieguldījumiem, bieži vien izrādās, ka mūsu zinātnieki, savā nodabā darbojoties, nu jau ir sasnieguši un vietām pat apsteiguši lielvalstu speciālistus. Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) vadošais pētnieks Guntis Bārzdiņš ar komandu jau otro gadu pēc kārtas saņēmis  prestižo starptautisko apbalvojumu SemEval-2016. Nesen viņš godināts arī ar Eižena Āriņa balvu datorikā, kas pasniegta par praktisku ieguldījumu informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, un pats saka – tas priecē, jo viņu vairs neuzskata par ķertu.

Vai jūs tagad būtu gatavs sēsties pašbraucošā auto, lai pavizinātos pa Rīgas centru?

Tesla automašīnā jau tagad var nospiest pogu, un tā pati brauc, vismaz pa lielceļu. Es sēstos, bet sekotu līdzi, jo tehnoloģija vēl nav tik droša. Kaut gan jānorāda, ka dati liecina – Tesla ir pat drošāki auto, ja tos vada dators. Bet nu mums pie tā jāpierod. Tā vispār ir tāda interesanta problēma – programmētāji arī kļūdās, tāpat programmās ir kļūdas, programmētāji nekad neuzņemsies tādu atbildību, kā uzprogrammēt pašbraucošu auto, bet mēs neironu tīklam sakām: "Mācies!" Tur kļūdas procents būs vienmēr, un, kā mēs ar to sadzīvosim, tas būs interesants jautājums.

Tātad, jo vairāk šādu auto brauktu, jo mazāks būtu kļūdas procents?

Jā, dati un pieredze. Tagad Biķerniekos pašbraucošo automašīnu trase tiek organizēta, un man personīgi liekas, ka tieši auto būs tas, kur mēs ikdienā saskarsimies ar mākslīgo intelektu. Tas, ka roboti staigās apkārt, ir tāla nākotne. Mums, starp citu, viens students uzrakstīja maģistra darbu un uztaisīja mašīnu, kas pati brauc. Arī Latvijai ir lielas izredzes izrauties šajā interesantajā tēmā.

Tad jājautā, kas vispār īsti ir mākslīgais intelekts?

Tagad nu šķiet, ka varu uz to atbildēt – es mācu studentiem dziļās mašīnmācīšanas kursu, par neironu tīkliem. Tur mēs runājam par tā saucamo parasto mākslīgo intelektu un mākslīgo vispārīgo intelektu. Ar parasto mākslīgo intelektu saprot, ka dators spēj veikt kaut kādu cilvēka funkciju, piemēram, vadīt automašīnu vai atpazīt runu tikpat labi kā cilvēks. Vispārīgais mākslīgais intelekts nozīmē, ka dators visās jomās būs tikpat labs kā cilvēks. Tās jomas var pasniegt kā datorspēles: katra datorspēle ir kā šaura dzīves joma, ja dators šo jomu var spēlēt labāk nekā cilvēks, viņš ir jau noķēris cilvēku. Vispārīgais mākslīgais intelekts nozīmē, ka viņš varētu visas spēles spēlēt tikpat labi. Visa dzīve ir viena liela datorspēle.

Cik tālu esam no tādiem vispārīgā mākslīgā intelekta robotiem?

Mēs esam diezgan tālu. Bet tas, kas pašlaik notiek, par ko studenti ir sajūsmā, – mākslīgajam intelektam, ko mēs mākam uztaisīt, mēs uzrakstām vienu programmiņu, bet nezinām, kāda spēle datoram būs jāspēlē. Rakstot domā par vienu spēli, bet programma var iemācīties spēlēt arī citas. Mācās no piemēra un beigās iemācās. Tā cerība ir tāda, ka kādā brīdī uzrakstīsim tādu programmiņu, kas domāta tikai, lai vadītu auto, bet tā varēs veikt arī kaut ko citu. Kad tas notiks, tā jau ir minēšana, bet progress ir ļoti straujš.

Visu interviju lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Mērfija likums
M
Tātad, mīļumi teslamobilisti, vai jūs esat gatavi atbildēt civiltiesiski un krimināli par ''programmēšanas kļūdām'', kurās tiks sakropļoti un mirs cilvēki? Vai varbūt ieslēgsiet juristus un apklusināsiet jebkuru kritiku ar tiesas draudiem, kā jau dara krāpniekfirmas citur pasaulē?
īsie tehnoloģijas kursi
ī
Staigājošie roboti jau kādu laiku ir, tikai eksperimentālie. Labs rītiņš tehnofiliem, nezināt nozari, par kuru spriedelējat :D
tehnomelu šovs
t
Mākslīgais intelekts mācās no piemēriem, drīz uztvers arī metaforas un zemtekstus un spēs darīt radošu darbu,---Mašīntulkojumi bija nelasāmi pirms pusgadsimta un tādi joprojām paliek. Piemēram, Google tulkotājs joprojām netiek galā ar frāzi ''un tā kā mēs gribam uzzināt Jupitera trajektoriju debesīs un vidējo skrienoša kamieļa ātrumu tuksnesī, un gribam arī noskaidrot, kurš un kurā gadā aizliedza kapera licences'' bet jūs te fantazējat par metaforām un zemtekstiem :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata