Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Dabas Diena

Neļauties zaļmaldināšanai © DIENA

Vārds "ilgtspēja jeb "ilgtspējība" ir tik ļoti bieži sastopams un šķietami pašsaprotams, ka parasti nemaz neanalizējam tā dziļāko jēgu, automātiski uztverot kā alternatīvu videi draudzīgai rīcībai.

Vienpadsmitā putnu tiešraižu sezona © DIENA

Jau 11 gadu Latvijas Dabas fonds piedāvā sekot līdzi aizsargājamo putnu dzīvei, vērojot to tiešsaistē. Šajā sezonā varēja virtuāli ielūkoties desmit ligzdās, bet kā papildu bonuss jau vairākus gadus ir zemūdens kamera, kurā var vērot zivju gaitas. 2022. gada sezonā tiešraides ligzdās tika izaudzināti 16 jaunie putni, bet netrūka arī satraucošu mirkļu. Kopumā putnu tiešraidēm Latvijas Dabas fonda YouTube kanālā ir bijuši vairāk nekā četri miljoni skatījumu – minūšu izteiksmē tie ir 63 miljoni.

Negatīva ietekme uz vidi un maciņu © DIENA

Pētījumi rāda, ka trešdaļa no visas pasaulē saražotās pārtikas tiek izmesta atkritumos. Tas nozīmē ne tikai vides piesārņojumu, bet arī kaitējumu ikvienam ģimenes budžetam.

Tekstila šķirošanas izaicinājumi © DIENA

Lai mazinātu tekstila radīto vides piesārņojumu un veicinātu materiālu atkārtotu izmantošanu, Eiropas Savienības (ES) direktīvas paredz, ka no 2025. gada ES dalībvalstīm, tostarp Latvijai, jānodrošina nevajadzīgo tekstila izstrādājumu šķirošanas un savākšanas sistēma

Vairāk Dabas Diena