Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Rudens pārgājienu šarms

Pieci jautājumi pārgājienu entuziastei Ievai Smilgai.

Latvijas valsts mežu podkāsta Dabā gājējs vadītāja Ieva Smilga ir ne tikai žurnāliste, kas iztaujā citus par viņu piedzīvojumiem dabā, bet arī pati nebaidās izpētīt nezināmas takas un atklāt neparastus maršrutus. Arī rudenī un ziemā nav jāslēpjas siltā midziņā – iespējams, šis ir labākais laiks, kad iepazīt pārgājienu šarmu, stiprināt veselību svaigā gaisā un uzturēt dzīvesprieku tumšajā gadalaikā.

Kur tu iesaki doties tieši rudenī?

Jo vēlāks rudens, jo interesantāki un izaicinošāki kļūst pārgājieni. Īpaši tie, kurus izdomā pats. Pašam savu pārgājienu maršrutu plānošana sākumā var būt sarežģīta, bet rudens ir labs laiks, kad to pamēģināt. Jā, iespējams, būs jāpiesmeļ zābaki, mēģinot tikt pāri kādai upītei, kura kartē izskatās mazāka nekā ir dzīvē, bet, ja esi atvērts avantūrai, tad rudenī noteikti dodies dabā.

Es rudenī esmu apgājusi apkārt Augstrozes ezeram (īpaši slapjā laikā gan to neieteiktu darīt), gājusi gar Rauni, Amatu un Lorupi. Esmu lauzusies pa mežu biežņām un basām kājām šķērsojusi seklas, bet platas upes. Rudenī īpašu šarmu iegūst Lāčupītes dendrārijs ar mistiskajām mājiņām, kuras izskatās kā no pasaku filmām.

Rudenī nevajag obligāti "medīt" krāsainās lapas – ej dabā, un gleznainas ainavas atklāsies pilnīgi negaidītos brīžos un vietās.

Kādas aktivitātes, tavuprāt, ir piemērotākās dinamiskas atpūtas cienītājiem?

Rudens, iespējams, ir labākais laiks pārgājieniem – nav vairs vasaras tveices, bet ir pietiekami silts, lai nebūtu jāuztraucas par nosalšanu. Koku lapas sākumā priecē ar savu krāšņumu, bet vēlā rudenī, kad tās jau nokritušas, pakāpjoties augstāk kādā pakalnā, iespējams redzēt tālāk nekā tad, kad lapas sazaļojušas. Vēlā rudenī augi novīst un vieglāk tikt cauri tām vietām, kur vasarā izbrist būtu grūti. Arī ar velo rudenī var izbraukt tur, kur vasarā sazēlušas leknas papardes, tāpēc nevajag baidīties no jebkādām aktivitātēm dabā arī šajā gadalaikā. Rudenī iespējams gan braukt ar SUP dēļiem, gan gatavot dabā, gan gulēt mežos, gan laivot, gan vērot putnus vai doties nesteidzīgās pastaigās. Šim šarmantajam gadalaikam ir savi izaicinājumi, bet, ja esi gatavs tiem (drusku lietus, nedaudz peļķu un aukstākas vēja brāzmas), tad rudens var kļūt par pašu labāko laiku nestandarta piedzīvojumiem.

Ko rudenīgajā dabā darīt mierīgajiem?

Maldīgs ir uzskats, ka pārgājieni un dabā iešana ir aktivitāte jaunajiem, trakajiem un aktīvajiem. Nebūt ne! Dabā iešana, iespējams, ir aktivitāte, kura piemērota pilnīgi visiem bez izņēmuma, jo tieši dabā var sajust vislielāko mieru. Ja pašam negribas plānot maršrutu un iekulties neparedzētās situācijās, ir ļoti daudz marķētu taku, kuras nodrošina drošus un pārdomātus pārgājienus. Piemēram, iešana gar jūru, pa purva laipām vai izzinošām meža takām neprasa lielu fizisko piepūli un lielākoties internetā iespējams atrast ļoti detalizētu informāciju par tām. Un tas ne vienmēr nozīmē, ka šajās takās būs daudz cilvēku – Latvijā netrūkst lielisku maršrutu, kuri, iespējams, ir mazāk populāri, bet vienlīdz izcili. Kad Ķemeru purva taka izieta, var doties uz ne mazāk interesanto pastaigu taku Lielajos Kangaros vai apciemot vienu no garākajām purva takām Eiropā – Dunikas purva taku. Skaisti skati paveras, ejot gar jūru no Ragciema uz Klapkalnciemu jeb Gauso jūdzi. Savukārt Baldones stāstu takā iespējams uzzināt ko jaunu par vietējo dabu un kultūrvēsturi ar audio gidu palīdzību. Latvijas dabā iespēju ir ļoti daudz – gan trakajiem, gan tiem, kuri meklē mieru.

Kā nenobīties no laikapstākļiem?

Ja izvēlētas pareizās drēbes un ekipējums, iet dabā var jebkuros laikapstākļos un jebkurā diennakts daļā. No personīgās pieredzes varu ieteikt vienmēr ielikt somā labu lietus jaku un vismaz vienu rezerves zeķu pāri (man parasti ir vismaz divi). Ja šīs rezerves lietas ir līdzi, diezgan droši varu apgalvot, ka pārgājiens būs izdevies (un puslīdz sauss), par spīti mainīgajiem laikapstākļiem.

Protams, jau pirms pārgājiena jāpārbauda, kādus laikapstākļus sola konkrētajā vietā, kur paredzēts pārgājiens. Ja sola aukstu un sausu laiku, tad vislabākā izvēle būs dūnu jaka. Ja sola lietu, virs dūnu jakas jāvelk lietus kārta vai jāizvēlas jaka, kura ir gan silta, gan atgrūž ūdeni.

Lai arī kādā vidē plānots pārgājiens, neiesaku takās doties gumijas zābakos. Ja pārgājiens solās būt slapjš, vislabāk izvēlēties kvalitatīvus pārgājienu zābakus ar Gore-Tex membrānu. Jā, specializētais pārgājienu apģērbs nereti ir dārgāks nekā ikdienas apģērbs, bet no savas pieredzes saku, ka tas kalpos gadiem, un sliktos laika apstākļos nav nekā labāka par jaku un apaviem, kuri pilda savu galveno uzdevumu – nodrošina tev komfortu.

Ko noteikti jāpaspēj izdarīt pirms ziemas?

Rudens ir pēdējais brīdis pirms ziemas spelgoņas, kurā pamēģināt gulēšanu dabā. Jā, iet divu dienu pārgājienos iespējams arī ziemā, bet šis nebūs īstais gadalaiks eksperimentiem. Rudenī paliek auksti, bet ne tik, lai apsaldētos, tāpēc iespējams izmēģināt savu naktsguļas inventāru – teltis, hamokus, guļammaisus, siltinājumus, paklājiņus un citas lietas, kuras gulēšanu dabā padara iespējamu arī aukstākā laikā. Rudenī un ziemā gulēšanai ārā ir pavisam cits kaifs nekā vasarā! Dabā valda pavisam cita noskaņa – meži ir klusāki, rītos nemodina putnu treļļi un teltī iekļuvis ods. Izlīst no siltā guļammaisa, protams, būs grūtāk, bet sajūtas pēc šādas nakts ir maģiskas. Un nav pat nepieciešams iet pārgājienā – ja nav laika, bet vēlies savā dzīvē mikro piedzīvojumu, aizbrauc līdz mežam un pārlaid tur nakti teltī vai hamokā!

Ak, jā, rudenī noteikti jāuzkāpj arī kādā skatu tornī vai Latvijas otrajā augstākajā virsotnē – Sirdskalnā. No turienes paveras brīnišķīgs skats uz apkārtnes dabu! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena