Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Ar domu nākotnē

Lai arī mana ikdiena ir par un ap modi – iepirkšanās, garderobes revīzijas, tomēr esmu par ilgtspējīgu pieeju tās veidošanā. Iesaku arī tev sākt ar pirmajiem soļiem.

APĢĒRBA KOPŠANA

Manuprāt, pamatu pamats, ko modes ētikas piramīda arī apliecina, – rūpes par savu apģērbu ir prioritāte. Esmu piedalījusies simtiem garderobju revīzijās un pārliecinājusies, ka pat lēts krekliņš no ātrās modes veikala var kalpot salīdzinoši ilgāk, ja tas ir pareizi kopts.

 

Ieteikumi

  • Mazgā apģērbu zemā temperatūrā, izgrieztu uz otru pusi, – tas maksimāli saudzēs auduma struktūru un krāsu.
  • Izvēlies apģērbam atbilstošu programmu veļasmašīnā. Vilnas izstrādājumus mazgā wool programmā, nevis delicate, kas ir saudzīgs un piemērots smalkiem audumiem, bet nav atbilstošs vilnai. Pati reiz tā sabojāju mohēras zīda jaku. Ikreiz pārskati arī automātiski katrai programmai iestatītos centrifūgas apgriezienus, iespējams, tos vajag samazināt.
  • Žāvētāju apģērbam tikpat kā neizmantoju, ja nu vienīgi kokvilnas apakšbiksītēm, zeķēm un džinsiem. Tieši šajā posmā redzu klientu visbiežāk sabojātas drēbes. Jāpiebilst, ka man nav pats jaunākais žāvētājs.
  • Izvēlies dabai un veselībai draudzīgus mazgāšanas līdzekļus. Tos veikalā atpazīstu pēc eko marķējuma.
  • Savu ikdienu vairs nevaru iedomāties bez palīglīdzekļiem. Lipīgais drēbju rullītis palīdz atbrīvoties no visa liekā, kas pa dienu pieķeras apģērbam. Savukārt pūku noņēmējs ļauj adījumiem un trikotāžai ilgāk izskatīties kā tikko iegādātiem. Tvaika ģenerators ne vien izgludina apģērbu, bet to izmantoju arī  apģērba atsvaidzināšanai, piemēram, žaketes padušu un kakla zonā. Vilnas mēteļus, kas pieķer ielas putekļus un smakas, kā arī adījumus tagad mazgāju daudz retāk.

 

KO DARĪT AR LIETĀM, KAS MAN VAIRS NEKALPO

Lietas, kas man vairs nekalpo, bet ir labā un pat teicamā stāvoklī, pirmām kārtām cenšos pārdot andelemandele.lv tālākpārdošanas platformā. Izmazgāju, izgludinu, glīti nobildēju, aprakstu preces stāvokli, detaļas un ievietoju sludinājumu. Šajā laikmetā, kad tirgū ir modes preču pārsātinājums, pārliecināt pircēju pirkt manu preci ir grūti. Neskatoties uz to, ka lieta varbūt ir vienreiz vilkta, cenai jābūt vilinošai. Parasti pārdodu par 50–70 procentiem lētāk. Mērķis nav nopelnīt, bet ļaut lietai atdzīvoties kādā citā skapī. Kas man ir lieks, kādai citai – prieks.

Daļu lietu, kas ir labas, mēdzu arī nodot kādā no labdarības veikaliem “Tuvu” vai “Otra elpa”.

Lielākā kļūda, ko varam izdarīt ar saviem apģērbiem un apaviem, ir tos izmest kopā ar sadzīves atkritumiem. Vēlams tos ievietot tekstilam atbilstošos konteineros, jo lietas var pārstrādāt vai noderēt kādam citam. Šķirojot tekstilu, tiek samazināta ātrās modes ietekme uz vidi un iedarbināta aprites ekonomika.

Tekstilu var nodot kādā no vairāk nekā 120 “CleanR” tekstila šķirošanas konteineriem visā Latvijā. Dzīvojot Rīgas centrā, izmantoju iespēju aiznest nodot lietas uz veikaliem “H&M” vai “& Other Stories”, kur pretī saņemu 10 procentu atlaižu kuponu pirkumam. Aicinu šo atlaidi izmantot atbildīgi. Pēdējo reizi iegādājos kvalitatīvu vilnas mēteli ar 10 procentu atlaidi, un nenoliedzami, summai vairākos simtos tas bija patīkams bonuss. Arī “COS” veikalā vari saņemt 10 procentu atlaidi savam pirkumam, ja atnesīsi nolietotu apģērbu, bet ar noteikumu, ka tās ir zīmola “COS” lietas. Esmu pamanījusi, ka ir iespēja nodot lietotus apģērbus arī citos veikalos, kā, piemēram, “Zara”, “Van Graaf”, bet bez iespējas saņemt pretī kuponu.

Jāpiebilst, ka lietas jānodod tīras, sausas, bez pelējuma, ķīmisku vielu un motoreļļu traipiem.

 

IEDVESMA

Stilistes profesijā bez iedvesmas neiztikt. Meklēju to it visur – uz ielas, žurnālos, labā kino vai grāmatā, ceļojumos. Bet vistuvākā iedvesma ir mana draudzene Lara, kura ir īsta vintage pērļu medniece. Mēs kopā varam izstaigāt neskaitāmas humpalu bodes, es neko neatrodu, bet draudzenei jau vairākas pērles rokā. Pateicoties viņai, reiz tiku pie teju jaunām itāļu ādas kurpēm par deviņiem eiro. Larai ir izcila gaumes izjūta, un tiek iegādātas tiešām labas kvalitātes vintage lietas. Nav konkrētu veikalu, ko ieteikt, pērles tiek nomedītas visdažādākajās Rīgas bodēs, eBay un Etsy online platformās, ceļojumos ārzemēs. Būtiski arī lietoto preču veikalos pirkt lietas, ko valkāsi, kas iederas tavā dzīvesstilā un tik daudz, lai to ir iespējams novalkāt.

Pateicoties draudzenei, esmu mainījusi savu attieksmi par lietotām lietām, un jau vairākkārt kopā ar klientēm esam iegriezušās vintage bodēs. Un veiksmīgi!

 

Ko pirkt?

  • Vasaras kleitas un svārkus.
  • Neordināru vintage somiņu.
  • Kvalitatīvu bižutēriju.
  • Ādas jaku.

 

Projektu atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild žurnāls UNA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits