Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jāzina sugas salcietība un ziemcietība

Internets piedāvā ne tikai interesantu pieredzes apmaiņu, zināšanas un idejas par jaunām šķirnēm, bet arī iespējas tikt pie augiem no teju visas pasaules. Un tā vien gribas izmēģināt kaut ko jaunu, neparastu. Taču, pirms pirkt, vērts noskaidrot, kā šim augam klāsies Latvijas klimatā. Un te nav runa par eksotiskiem dienvidzemju skaistuļiem, bet arī par sugām, kas aug šķietami līdzīgos apstākļos, piemēram, Lielbritānijā, Eiropā. Latvijas tirdzniecības vietās pieejamas šķirnes arī no Polijas, Nīderlandes.

Taču, izvēloties stādus, svarīga ir augu ziemcietība un sala izturība jeb salcietība.

Ziemcietība ir augu sugu vai šķirņu kompleksa spēja pretoties ziemas perioda apstākļiem – spēcīgam salam, izžūšanai kailsala ietekmē, atkušņiem, izsušanai zem biezas sniega segas utt.

Savukārt salcietība ir augu sugai vai šķirnei raksturīgā ģenētiski mantotā spēja pretoties noteiktai negatīvai, tātad mīnus grādu gaisa temperatūras iedarbībai. Tā parasti ir temperatūra, pie kuras sākas auga pumpuru izsalšana vai auga sakņu bojāšanās. 
Eiropas speciālisti Latvijas teritoriju iedala trijās daļās: ceturtā zona (-34, -29 grādi) – daļa Austrumvidzemes un lielākā daļa Latgales; piektā zona (-29, -23 grādi) – šī zona šaurā strēlē šķērso Vidzemi un daļu Zemgales; sestā zona (-23, -16 grādi) – piejūras Vidzeme, Pierīga, daļa Zemgales un visa Kurzeme.

Katrā no šīm zonām var būt atsevišķi apgabali, kas ir ar siltāku vai aukstāku klimatu. 

To zinot, ir iespējams noskaidrot auga izcelsmi, augšanas apstākļus dzimtenē un atbilstību zonai Latvijā. Protams, Polijā var tikt selekcionētas šķirnes, kuras paredzētas daudz aukstākam klimatam, taču tad tas būs norādīts auga aprakstā. 

Šīs zonas var arī nedaudz mainīties, turklāt ziemas, kā zināms, arī pie mums mēdz būt ļoti dažādas. Globālo klimata pārmaiņu ietekmē redzam, ka vidējā gaisa temperatūra Latvijā arvien paaugstinās. 

Rūpīgam dārzkopja darbam, zināšanām un sekošanai līdzi laikapstākļu maiņai ir tikpat liela nozīme kā auga piemērotībai klimatiskajai zonai – tādējādi ir iespējams ''pieradināt'' un pat iegūt veiksmīgu ražu no tādiem augiem, par kuriem ticis uzskatīts, ka tas noteiktā vietā nav iespējams. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits