Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kāpēc ziedošie telpaugi nezied?

Par maz gaismas, nepiemērots pods vai trūkst atpūtas.

Bieži vien audzējam ziedošos telpaugus, gaidām košo rotu, taču tie neiepriecina – nezied. Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne skaidro, ka bieži vien augi neuzzied, jo tiem nav piemēroti augšanas apstākļi, piemēram, trūkst gaismas, kas īpaši raksturīgi ir mūsu ilgajā rudens un ziemas periodā. It sevišķi, kas nav mūs platuma grādu augi, bet nākuši no eksotiskām zemēm, kur visu gadu saules ir daudz vairāk.

 

Lai neizstīdz

Svarīgi šajā laikā neforsēt ar mēslošanu, jo tad augi mēdz izdzīt tievas, izstīdzējušas atvases, tādējādi iztērējot savus spēkus, bet uz tādām ziedi neraisās. Ja tā gadījies, pavasarim iestājoties, šie dzinumi jāapgriež. Augs ir jālaista, taču intensīvāka mēslošana jāveic vien tad, kad jau augs pats izrāda tendenci veidot jaunus dzinumus. 

 

Pareizi jāiestāda

Arī augi, kuru galvenā rota ir tieši zieds, piemēram, hipeastri, mēdz saimniekus pievilt un neuzziedēt. Ja augs ziemu aizvadījis miera periodā, atbilstoši modināts laistot un mēslojot, pavasara saulītei sākot lutināt, tam vajadzētu ziedēt. Šis ir tas augs, kuru var pasteidzināt un ziedu rotu baudīt jau ap Ziemassvētkiem, līdzīgi kā hiacintes un Alpu vijolītes. Bet, ja nu tomēr augs pamostas, lapas raisa, taču zieda nav, vērts pārbaudīt, vai auga sīpols nav pārāk vecs. Līdz ar vecumu hipeastru sīpoli aug arī lielumā un mēdz sasniegt paliela ābola apmērus. Sīpolam novecojot, augs parasti parūpējas par pēcnācējiem, un līdzās vecajam parādās jauni dzinumi, kuru sīpoliņus var atdalīt un iestādīt atsevišķi. Pēc pāris gadiem, bet varbūt jau nākamsezon, jaunais hipeastrs varētu uzziedēt.

Iespējams, ka viens no neziedēšanas iemesliem varētu būt nepiemērots pods, – hipeastram nav nepieciešams liels, plats pods, tam tīk augt kompaktos apstākļos. Varbūt sīpols ticis iestādīts pārāk dziļi. 

 

Vajadzīga atpūta

Kad lapas sāk dzeltēt, tās jānogriež un augu jāpārstāj laistīt. Kamēr zaļo, jālaista un jāmēslo, vasarā ieteicams to iznest dārzā. Kad lapas nogrieztas, arī laistīt un mēslot pārtrauc, noliek vēsā, tumšā vietā. Tumsu var nodrošināt, uzliekot katram augam papīra "cepurītes". Kad ziema skatās jau uz pavasara pusi, augus modina, noliekot gaismā un sākot laistīt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits