Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kinza jeb koriandrs uzlabo gremošanu un piešķir maltītei austrumniecisku garšu

Garšaugs kinza jeb koriandrs ir gana populārs un izplatīts kulinārijā, taču tam ir specifisks aromāts, kas ne katram iet pie sirds, ja šī auga lapas svaigā veidā tiek pievienotas ēdieniem. Taču, to iepazīstot, iespējams atklāt jaunas garšas pasauli.

Labs gan dobē, gan šķīvī Tautā kinzu dēvē arī par arābu pētersīli – ne velti šis augs tiek pievienots dažādos austrumu izcelsmes ēdienos, sākot no zivju un gaļas maltītēm līdz pat salātiem un desertiem. Koriandru pazina jau Senajā Ēģiptē, Babilonijā. Koriandra izcelsmes vieta ir Tuvie Austrumi un Vidusjūra, bet to audzē arī citur pasaulē, piemēram, Āfrikā, Vidusamerikā, Meksikā, Ķīnā un, protams, Eiropā. 

protams, Eiropā. Koriandrs jeb kinza ir lakstaugs, taču pārtikā tiek lietotas ne tikai tā lapas, kas vizuāli ir līdzīgas pētersīļa lapām, bet arī sēkliņas. Kad runājam par koriandru, parasti domājam sēklas, kad sakām "kinza", runa ir par lapām. Kā jau daudzi garšaugi, koriandrs vienlaikus kalpo arī kā ārstniecības augs – sēkliņas ir noderīgas dažādu gremošanas sistēmas slimību profilaksei un simptomu atvieglošanai. Vienlaikus jāatceras, ka tas veicina gremošanu un arī uzlabo ēstgribu. Tā kā tā lapas ir izteikti smaržīgas, teiksim tā, ne gluži tīkamākajā aromātu gammā – kinza ož pēc blaktīm –, šo augu var izmantot kā dabisku kaitēkļu atbaidītāju, stādot dobēs līdzās citiem dārzeņiem, kurus apdraud laputis, baltblusiņas un tamlīdzīgi kaitēkļi.

Sēj un baudi!

Koriandrs atšķirībā no līdzīgiem augiem – selerijām, pētersīļiem – ir viengadīgs augs, taču ir aukstumizturīgs un spēj paciest pat mīnus septiņu grādu salu. To audzē no sēkliņām, kuras var sēt gan rudenī, gan pavasarī. Pavasarī tas jāsēj, kad augsne un gaiss iesilis – aprīlī, maijā, jo sēklu dīgšanai nepieciešamā vidējā gaisa temperatūra ir vismaz 10 grādu. Jāatceras, ka sēt nevajag pārāk dziļi – pietiks, ja sēklas tiks aprušinātas ar divu centimetru plānu augsnes kārtiņu. Sēkliņas sadīgs trīs nedēļu laikā. Tad, ja nepieciešams, augus var paretināt. Kā jau lielākoties garšaugiem, kinzai patīk gaiša, saulaina vieta un irdena, barības vielām bagāta augsne. Koriandrs ne tikai noder uzturā, tas ir labs kukaiņu piesaistītājs, jo ir pieskaitāms nektāraugiem. Vasaras vidū koriandrs raisa baltus vai rozā ziediņus, kas intensīvi piesaista bites un citus apputeksnētājus, jo šie ziedi, kaut sīki, ir ļoti bagāti ar nektāru. Tādēļ koriandru ieteicams dēstīt tur, kur nepieciešama apputeksnētāju klātbūtne. Vasaras otrajā pusē, parasti augustā, veidojas sēklu pogaļas – kulinārijā izmantojamās koriandra sēkliņas, ko var gan pievienot ēdieniem, gan sēt no jauna.

Koriandru sēt var arī rudenī pirms salnām, tad tas pavasarī agrāk būs lietojams uzturā. Svaigas kinzas lapas izmanto pie gaļas un dārzeņu zupām, zivīm, salātiem. Augļus izmanto kā aromatizētājus pie maizes, saldajiem ēdieniem. Sēklas kopā ar ķimenēm lieto kāpostu skābēšanai, dzērienu aromatizēšanai, dārzeņu marinādēs, gaļas un zivju konservos, pie sautētiem dārzeņiem, mērcēm, liķieru izgatavošanā

Top komentāri

mg
m
Kas tie par senīliem padomju murgiem. Koriandrs ir koriandrs - gan lapas, gan sēklas. Nekāda kinza. Šķīrums, ka lapas ir kinza un sēklas koriandrs nāk no krievu valodas, tātad raksta autore Melberga acīmredzot dzīvo krievu informatīvajā telpā. Starp citu, ASV, Kanādā, Meksikā koriandru sauc par čilantro. Bet kaut kā nav manīts, ka šis apzīmējums iezagtos Latvijas virtives guru rakstos. Tātad info un iedvesmu smeļas no krievu recepšu jūtūberiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits